MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση «Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση» για έναν ακόμη μήνα στα Χανιά

Παράταση έως τις 30 Απριλίου 2022 για την έκθεση καλλιτεχνικών θησαυρών από τη Συλλογή Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Θεόδωρος Π. Βρυζάκης - Νεαρή Ελληνίδα, π. 1865
Monopoli Team

Λίγες μόλις ημέρες πριντον εορτασμό της εθνικής επετείου, η αθρόα προσέλευση επισκεπτών στην έκθεση«H Eλλάδα μετά την Eπανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη», με σπάνια αντικείμενα από την επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο, που συνεχίζεται αμείωτη στους τέσσερις και πλέον μήνες της λειτουργίας της, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας, οδήγησε τους υπεύθυνους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων να παρατείνουν τη λειτουργία της κατά ένα μήνα, μέχρι την 30η Απριλίου 2022.

Η έκθεση των 167 καλλιτεχνικών θησαυρών, από τα συνολικά 1.500 έργα τέχνης και αντικείμενα που διαθέτει η Συλλογή, μεταξύ των οποίων έργα των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Ράλλη, Θεόδωρου Βρυζάκη κ.ά., προκάλεσε το ενδιαφέρον όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και μαθητών. Αθρόα ήταν η προσέλευση σχολικών ομάδων από ολόκληρη την περιφέρεια Κρήτης, οι οποίες συμμετείχαν στα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που διοργανώνονται στο πλαίσιο της έκθεσης, ενώ σχεδόν έχουν συμπληρωθεί οι θέσεις για τις εκπαιδευτικές διαδραστικές ξεναγήσεις έως το τέλος Απριλίου.

Έφιππος πολεμιστής- Eπιτραπέζιο ωρολόγιο από επιχρυσωμένο μπρούτζο, το άλογο από ασήμι

Εκτίθενται για πρώτη φορά

Τα εκθέματα, που αναδεικνύουν τη δημιουργία της πνευματικής σύνδεσης της νεότερης Ελλάδας με τη Δύση, παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως, στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύσταση της Συλλογής, και μάλιστα όχι στην έδρα της, την Κολωνία, αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της DeutscheWelle, Μιχάλη Κρασάκη, την Κρήτη.

Σε πέντε ενότητες («Η Ελλάδα των περιηγητών», «Επαναστατημένη Ελλάδα και Φιλελληνισμός», «Η Βαυαροκρατία», «Η Ελλάδα στο γύρισμα του αιώνα» και «Η καθημερινή ζωή»)αναπτύσσεται η έκθεση, της οποίας τη γενική επιμέλεια έχει ο ζωγράφος και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Δημήτρης Ανδρεαδάκης, αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, και αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση που πραγματοποιείται στην Κρήτη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

Χρυσοκέντητο Γιλέκο Κεντητό με χρυσοκλωστή σε κόκκινο βελούδο με πλουσιότατο διάκοσμο με ροζέ φόδρα από μετάξι. Σφραγίδα ραφείου στη φόδρα: Lazzaro Ceffa 19 Set. 1897 Certificate Montenegro.

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Παράλληλα, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει δημιουργηθεί τρισδιάστατο μοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης, που επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση της πληροφορίας που συνοδεύει κάθε έργο. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, που προσφέρει τη δυνατότητα λεπτομερούς περιήγησης στην έκθεση μέσω οθόνης (υπολογιστή, ταμπλέτας ή έξυπνου τηλεφώνου) σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://pinakothiki-chania.gr

Ταυτόχρονα στους επισκέπτες της έκθεσης δίνεται η δυνατότητα της διαδραστικής παρατήρησης, ανάλυσης και τρισδιάστατης προσομοίωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των εκθεμάτων, με ταυτόχρονη θέαση των έργων και της ψηφιακής τους επαύξησης. Μέσω της αλληλεπίδρασης με την επαυξημένη πραγματικότητα, οι χρήστες βιώνουν μια νέα εμπειρία, αποκτώντας με εύληπτο τρόπο σημαντικές πληροφορίες για τη χρήση των αντικειμένων – εκθεμάτων και για την ιστορία της συγκεκριμένης περιόδου.

Νικηφόρος Λύτρας: Προσωπογραφία της βασίλισσας Όλγας, 1867

Πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος

Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά) με κείμενα της συγγραφέως Κατερίνας Σχινά, του συγγραφέα και δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, του ιστορικού τέχνης και επιμελητή των συλλογών του Ελληνικού́ Κοινοβουλίου Θοδωρή Κουτσογιάννη και του ιστορικού-ερευνητή Ευτύχη Τζιρτζιλάκη.

Με την ευκαιρία της παράτασης της έκθεσης, χάρη στη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, χρηματοδοτήθηκε νέα, πολυτελής κι αναθεωρημένη έκδοση του καταλόγου και στις τρεις γλώσσες, που θα είναι διαθέσιμη το αμέσως επόμενο διάστημα από τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση. Καλλιτεχνικοί θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη»

Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, Χάληδων 98 – Φιλολογικός Σύλλογος «Χρυσόστομος», Χάληδων 83, τηλ. 28210.92294, 92419, www.pinakothiki-chania.gr

Διάρκεια: Έως 30 Απριλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00-14.00, 18.00-21.00, Κυριακή: 10.00-14.00
Είσοδος: 2 €, μειωμένο 1 €

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b