MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Ντμίτρι Μουράτοφ: Ο βραβευμένος Ρώσος δημοσιογράφος βγάζει σε δημοπρασία το Νόμπελ Ειρήνης του

Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ, ανακοίνωσε ότι βγάζει το Νόμπελ του σε δημοπρασία για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Πηγή: AsiaNews
Monopoli Team

«Νιώθουμε θλίψη», είπε ο Ντμίτρι Μουράτοφ σε βιντεοσκοπημένη ομιλία μετά τη συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας στη Μόσχα, λίγο μετά τη ρωσική εισβολή. «Η χώρα μας, κατόπιν εντολής του προέδρου Πούτιν, έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία και δεν υπάρχει κανείς να σταματήσει τον πόλεμο. Επομένως, μαζί με τη θλίψη, αντέχουμε και την ντροπή».

Το «Η Ρωσία βομβαρδίζει την Ουκρανία» γράφτηκε τότε με τεράστια γράμματα στο μπροστινό μέρος του τεύχους της εφημερίδας, η οποία μάλιστα τυπώθηκε και στα ρωσικά και τα ουκρανικά. «Δεν αναγνωρίζουμε την Ουκρανία ως εχθρό ή τα Ουκρανικά ως γλώσσα εχθρού», είπε στο βίντεό του ο ο Μουράτοφ. «Και ποτέ δεν θα το κάνουμε».

Σχεδόν έναν μήνα αργότερα, αυτός ο τίτλος της εφημερίδας κρίνεται παράνομος, με τον Μουράτοφ να βρίσκεται ανάμεσα στον Πούτιν και ένα ανεξάρτητο μέσο μαζικής ενημέρωσης στη Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟυκρανία: Τρανς άτομα βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα λόγω του ονόματος στο διαβατήριό τους12.09.2018

Τη στιγμή που εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία, ο Ντμίτρι Μουράτοφ εξακολουθεί να βρίσκεται στη Μόσχα και να γράφει στο Novaya Gazeta τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, η εφημερίδα πρέπει να συμμορφωθεί με έναν νέο νόμο λογοκρισίας, που υπογράφηκε στις 4 Μαρτίου και ο οποίος απειλεί με έως και 15 χρόνια φυλάκιση όσους δημοσιεύουν κείμενα με «ψευδείς ειδήσεις για τη Ρωσία και τον στρατό της χώρας».

«Όταν η κυβέρνηση θελήσει να μάς κλείσει, θα μάς κλείσει. Αλλά δεν πρόκειται να πάω ενάντια στη θέληση των δημοσιογράφων και των αναγνωστών μας», τόνισε βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος και προχώρησε στην ανακοίνωση πως βγάζει το Νόμπελ του σε δημοπρασία για να συγκεντρώσει χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα σε δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Novaya Gazeta, αναφέρει πως: «Η Novaya Gazeta και εγώ αποφασίσαμε να δωρίσουμε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Προσφύγων της Ουκρανίας. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να απαντήσουν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το παγκοσμίου φήμης βραβείο».

Με πληροφορίες από The Washington Post και Novaya Gazeta.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b