MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις στην πόλη: 9 προτάσεις για το Σάββατο 19 Μαρτίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε προτάσεις με μερικές από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις για να παρακολουθήσετε στην πόλη σήμερα, Σάββατο 19 Μαρτίου 2022.

Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης: Προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού στο Μέγαρο
Αριστούλα Ζαχαρίου

Κινηματογράφος

1. Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης: Προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού στο Μέγαρο

Το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922» της βραβευμένης Μαρίας Ηλιού (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) προβάλλεται το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 8:00 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Με άγνωστο αρχειακό φωτογραφικό και φιλμικό υλικό που ανακαλύφθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ & PROTEUS NY INC στην Αμερική και την Ευρώπη, η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ και οι συνεργάτες τους, ξεδιπλώνουν με συναρπαστικό τρόπο, την ιστορία της κοσμοπολίτικης Σμύρνης αλλά και της Σμύρνης της Καταστροφής.
Σάββατο 19/3, 20:00
Τιμές εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος) | Προπώληση: 210 72 82 333 και www.megaron.gr
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210 7282000 | Email: [email protected] | https://www.megaron.gr/

2. 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Δέκα ημέρες προβολών σε φυσικούς και διαδικτυακούς χώρους

«IODINE – Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» του Ορφέα Περετζή

Το 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 10 έως την Κυριακή 20 Μαρτίου τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και online, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στο 24ο ΦΝΘ θα προβληθούν 233 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές. Παράλληλα, παρακολουθούμε ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.
10-20 Μαρτίου 2022
Για αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες εδώ

3. Μάρτιος με Ξεχωριστές Μικρού Μήκους Ταινίες στον Κινηματογράφο Ανδόρα

Ελληνικές μικρού μήκους ταινίες ταλαντούχων νέων σκηνοθετών προβάλλονται και τον Μάρτιο στον κινηματογράφο Ανδόρα πριν τη μεγάλη μήκους ταινία της διανομής. Η πρωτοβουλία αυτή έχει για στόχο την ανάδειξη της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας, που τα τελευταία χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, μέσα από την καθιέρωση ενός σταθερού ραντεβού για το κοινό με το είδος αυτό στην συγκεκριμένη αίθουσα. Στις 17/3 και όλη την εβδομάδα που ακολουθεί,  θα προβάλλεται το animation «Στο γύψο» (16’) των  Άκη Μελάχρη και Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου. Η ταινία μετρά 7 βραβεία (από ελληνικής πλευράς στο Athens Animfest και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων) και πολυάριθμες συμμετοχές σε περισσότερα από 25 φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο.
Κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) στις 17:30
Οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθούν τις ταινίες στην τιμή του εισιτηρίου της μεγάλου μήκους ταινίας.
Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αµπελόκηποι. | http://www.andora.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHome Cinema: 9 ταινίες που θα δούμε το Σαββατοκύριακο σε TV και online πλατφόρμες12.09.2018

Εικαστικά

4. Ύφανση: Έκθεση της Sarah Mackinnon στην γκαλερί Phoenix Athens

Η γκαλερί Phoenix Athens παρουσιάζει, από τις 19 Μαρτίου 2021, την έκθεση της Sarah Mackinnon με τίτλο «Ύφανση». Η έκθεση Ύφανση παρουσιάζει έργα της καλλιτέχνιδας μέσα από πίνακες, μουσική και βίντεο που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο residency πρόγραμμα Βίλα Εξάρχεια. Την ημέρα των εγκαινίων θα υπάρχει live μουσική από τη  σελίστρια WERA and και dj set από τον Signless.
Εγκαίνια: Σάββατο 19 Μαρτίου, στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: Έως 19 Απριλίου 2022
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12:00 – 17:00 (Σάββατο -Δευτέρα μόνο με ραντεβού).
Phoenix Athens Gallery 1, Ασκληπιού 87, Αθήνα. Τηλ: 2130457868 | phoenixathens.org

5. TRiKiKLO: Τριήμερο πρόγραμμα εικαστικών δράσεων στην πόλη από το Victoria Square Project

Το Victoria Square Project επανασυστήνει το TRiKiKLO, το πιο αναγνωρίσιμο όχημα του αθηναϊκού κέντρου, βαθιά συνδεδεμένο με τους ανθρώπους του, με ένα τριήμερο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων για μικρούς και μεγάλους που θα γεμίσει την πόλη  με τέχνη, νέες ιδέες, ήχους και εργαστήρια. Το TRiKiKLO άνει στάσεις σε πλατείες και πεζοδρόμους, δημιουργεί εφήμερες εστίες διάδρασης και επικοινωνίας, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο και την τέχνη στο κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, φέρνει μαζί του την εικαστική εγκατάσταση της Reddehilos_Collectif MASI (Μαντλέν Ανηψητάκη & Simon Riedler) εμπνευσμένη από την ιστορία του Αθηναϊκού οχήματος και ειδικά σχεδιασμένη στο πλαίσιο του προγράμματος.
18-20 Μαρτίου | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Δωρεάν | Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Victoria Square Project Ελπίδος 13, Αθήνα. Τηλ: 21 3044 2783. Ε: [email protected]. | https://www.victoriasquareproject.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλένη Μπούκουρα-Αλταμούρα: Η ζωή και το άγνωστο έργο της πρώτης Ελληνίδας ζωγράφου12.09.2018

Σεμινάρια – Διαλέξεις

6. Στέγη: Αφιέρωμα στον Γιώργο Απέργη – Αποκρυπτογραφώντας το σύμπαν του στο Ωδείο Αθηνών

Ένα τετραήμερο αφιέρωμα στο ηχητικό σύμπαν του Γιώργου Απέργη στο Ωδείο Αθηνών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη διδάσκεται από τον ίδιο και επίλεκτους συνεργάτες του σε μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μία παράσταση μουσικού θεάτρου, ένα masterclass και συναυλίες, η Στέγη και το Ωδείο Αθηνών συνεχίζουν την επιτυχημένη συνεργασία τους, τιμώντας τον Έλληνα συνθέτη, ο οποίος βραβεύτηκε το 2021 με ένα από τα σημαντικότερα βραβεία σύνθεσης παγκοσμίως, το Ernst von Siemens Music Prize.
17-20 Μαρτίου 2022 | Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου. Κρατήσεις: Ωδείο Αθηνών: Τ.: 210 7240673 (Δε-Πα, 12:30 – 19:30) και email: [email protected].
Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19, Αθήνα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘεσσαλονίκη: 5 +1 προτάσεις για φαγητό στη συμπρωτεύουσα12.09.2018

Άλλες εκδηλώσεις

7. Θέατρο Εμπρός: Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών με εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους

«Ο Μορμόλης» Θεατρική παράσταση για ανθρώπους από 5 ετών – Ομάδα “Συντεχνία του Γέλιου” – Σκηνοθεσία: Βασίλης Κουκαλάνι- Γιώργος Παλούμπης

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός μας προσκαλεί στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, μια ανοιχτή πρωτοβουλία καλλιτεχνών ενάντια στον βίαιαο εκφασισμό της κοινωνίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Μαρτίου 2022. Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δράσεων απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει παραστάσεις, performance, συναυλίες, ομιλίες, παιδικά προγράμματα και άλλες δράσεις.
16-20 Μαρτίου 2022
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ.
Η Είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη- Θα υπάρχει κουτί οικονομικής συνεισφοράς
Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός (Ρ. Παλαμήδη 2, Ψυρρή) | https://antifaperformingarts.wordpress.com

8. Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου: Μια λογοτεχνική περιήγηση στις γειτονιές της Αθήνας από το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου επιστρέφουν την άνοιξη στους δρόμους της πρωτεύουσας, αυτή τη φορά με «άρωμα» γυναίκας, αλλά και με ήχους μουσικής και σκηνικά θεάτρου. Σάββατο 19 Μαρτίου: Η μουσική ζωή στην Αθήνα από τον 19ο ώς τον 21ο αιώνα , Ωδείο Αθηνών. Η Αθήνα από τη στιγμή που έγινε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους αποτέλεσε ένα σημαντικό μουσικό κέντρο. Mε αφετηρία το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και μια εισαγωγική αναφορά στην μουσική ζωή της πρωτεύουσας τον 19ο αιώνα και την μονοκρατορία της όπερας, ο περίπατος θα συνεχίσει στη Στοά του Κεντρικού, το Θέατρο του οποίου αποτέλεσε σημαντικό συναυλιακό χώρο την εποχή του Μεσοπολέμου, στο Ζάππειο χώρο διεξαγωγής της συναυλιών από τον 19ο αιώνα μέχρι και τον 20ό για να καταλήξει στο Ωδείο Αθηνών και το σήμερα. Οδηγοί η Έφορος του Αρχείου του Ωδείου Αθηνών, Στέλλα Κουρμπανά και ο Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών, Χάρης Ξανθουδάκης.
Σάββατο 19/3, 11:00 π.μ.
Σημείο συνάντησης: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ( στα σκαλιά εισόδου).
Δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες εδώ

9. ReUse with care: Bazaar για την Ουκρανία στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

H περιβαλλοντική οργάνωση της Wambo City Waste Pickers προσκαλεί γυναίκες από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, στις 19 Μαρτίου, από τις 13:00 έως τις 18:00, στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, ώστε οι γυναίκες να γίνουν κρίκοι στην αλυσίδα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη προς τον Ουκρανικό λαό. Στην αυγή μια νέας κρίσης, κάνουμε πράξη την επαναχρησιμοποίηση και την εξοικονόμηση πρώτων υλών. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, στα Ελληνικά, τα αγγλικά, τα ουκρανικά και τα ρωσικά, για το τι είναι τελικά «σκουπίδι» και τι μπορεί να βρει μια δεύτερη ευκαιρία στα χέρια κάποιου άλλου ανθρώπου που το χρειάζεται. Θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουκρανίας και θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο για την κοινωνία και το περιβάλλον.
Σάββατο 19/3, 13:00 – 18:00
Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 12. | https://www.facebook.com/agorakypselis

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b