MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Νέο ρεκόρ για τον Μαγκρίτ με “αριστούργημα” που πουλήθηκε για 80 εκατομμύρια δολάρια

Το προηγούμενο ρεκόρ του διάσημου Βέλγου ζωγράφου τριπλασιάστηκε χάρη στον αριστουργηματικό αυτό πίνακα.

René Magritte, L’empire des lumières, 1961. credits: Sotheby's
René Magritte, L’empire des lumières, 1961. credits: Sotheby's
Monopoli Team

Ένας πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ πουλήθηκε για 59,4 εκατομμύρια αγγλικές λίρες (80 εκατομμύρια δολάρια) σε μία δημοπρασία του Sotheby’s την Τετάρτη, θέτοντας ένα νέο ρεκόρ για τον Βέλγο σουρεαλιστή καλλιτέχνη. Η τιμή αυτή είναι τριπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ του (τα 26,8 εκατομμύρια), που είχε σημειώσει ο πίνακας Le Principe du Plaisir (1937), ξανά στον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s το 2018.

Τρεις ήταν οι υποψήφιοι αγοραστές που “πάλεψαν” για την απόκτηση του πίνακα, με τίτλο L’empire des lumières (1961), κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής δημοπρασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Η αξία του υπολογιζόταν στα 45.000.000£, με τις προσφορές να ξεκινούν από τα 40 εκατομμύρια. Τελικά το έργο πουλήθηκε σε έναν άγνωστο προς το παρόν αγοραστή, με τον οποίο επικοινωνούσε τηλεφωνικά ο Alex Branczik, διευθυντής σύγχρονης τέχνης στο Sotheby’s της Ασίας.

Ο πίνακας απεικονίζει έναν δρόμο, που μοιάζει να είναι τοποθετημένος κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας ταυτόχρονα. Πρόκειται για μία σύνθεση, στην οποία ο ζωγράφος επέστρεψε καθ’ όλη τη διάρκεια των 50s και 60s. Είναι ένα από τα 17 έργα του με παρόμοιο σκηνικό. Μάλιστα, λέγεται ότι για πρώτη φορά ένα από αυτά παρουσιάστηκε στην Μπιενάλε της Βενετίας του 1954. Ο ζωγράφος υποσχέθηκε ότι θα το δώσει σε 4 διαφορετικούς αγοραστές -ανάμεσα στους οποίους λέγεται ότι ήταν και η Πέγκι Γκουγκενχάιμ. Για να ευχαριστήσει τους πελάτες του, ο Μαγκρίτ συνέχιζε να ζωγραφίζει κι άλλα.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε ιδιοκτησία της Anne-Marie Crowet Gillon, Γαλλίδας βαρόνης και κόρης ενός από τους υποστηρικτές του Μαγρκίτ, του δικηγόρου Pierre Crowet. Η Gillon είχε γνωρίσει τον καλλιτέχνη σε ηλικία 16 ετών, ενώ είχε ποζάρει για διάφορα έργα του. Μάλιστα, είχε αγοράσει τον συγκεκριμένο πίνακα απευθείας από τον διάσημο ζωγράφο και άνηκε στην οικογένειά της από τότε. Από το 2009 είχε δοθεί ως δάνειο στο Μουσείο Μαγκρίτ στο Βέλγιο. Πλέον όμως έχει νέο ιδιοκτήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRené Magritte: Οι μαγικοί πίνακες του ζωγράφου που μάς έκανε να αγαπήσουμε τον σουρεαλισμό12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b