MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Τα Μελένια Λεμόνια: Εκδρομές-ξεναγήσεις σε Πειραιά και Ελευσίνα με τον Θανάση Τριαρίδη και την Ελένη Παπακώστα

Η κοινότητα της πλατφόρμας των Μελένιων Λεμονιών διοργανώνει δύο ημερήσιες εκδρομές-ξεναγήσεις, στον Πειραιά και την Ελευσίνα, με οδηγό τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και την ιστορικό και ξεναγό Ελένη Παπακώστα.

Τα Μελένια Λεμόνια: Εκδρομές-ξεναγήσεις σε Πειραιά και Ελευσίνα με τον Θανάση Τριαρίδη και την Ελένη Παπακώστα
Monopoli Team

Με τον ερχομό της άνοιξης του 2022, η κοινότητα της πλατφόρμας των ~μελένιων λεμονιών~ ξεκινάει τις δια ζώσης ημερήσιες εκδρομές αλλά και ταξίδια.

Οι δυο πρώτες ημερήσια εκδρομές με έδρα τους την Αθήνα ήταν ο Πειραιάς για το Σάββατο 12/3 και η Ελευσίνα για το Σάββατο 19/3. Ανακοινώθηκαν μέσω email και έκλεισαν μέσα σε ένα απόγευμα. Έτσι οι διοργανωτές έβγαλαν τις δύο επαναλήψεις για την επόμενη ημέρα κάθε εκδρομης – για τον Πειραιά την Κυριακή στις 13 Μαρτίου 2022 και για την Ελευσίνα την Κυριακή στις 20 Μαρτίου 2022.

Τα Μελένια Λεμόνια: Εκδρομές-ξεναγήσεις σε Πειραιά και Ελευσίνα με τον Θανάση Τριαρίδη και την Ελένη Παπακώστα

Ελένη Παπακώστα και Θανάσης Τριαρίδης

Η ημερήσια εκδρομή στον Πειραιά

Μια ημερήσια εκδρομή στην Πειραιά, στην τόσο ιδιαίτερη βιοπολιτική του, στην συγκλονιστική ανθρωποϊστορία των τελευταίων δύο αιώνων. Με οδηγό τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη θα γυρέψουμε τους θρύλους και ίσκιους που σημάδεψαν πολύπλευρα την νεότερη Ελλάδα: Τον διονυσιακό Γεώργιο Καραϊσκάκη και τις πολυάριθμες τραγωδίες του μέχρι να «κολυμπήσει ολόισια στον θάνατό του…».

Την θρυλική Τετράδα του ρεμπέτικου τραγουδιού που δίνει μια άλλη νοηματοδοσία σε έναν πυλώνα του νεοελληνικού πολιτισμού. Τον Πειραιά του Βαμβακάρη και του Καραγάτση. Την μαρτυρική Κοκκινιά και την αντίσταση μιας ολόκληρης γειτονιάς ενάντια στον ναζισμό. Την ιερή μνήμη των εκτελεσμένων της Μάντρας. Την «Πειραιώτισσα» του Παπαϊωάννου και την «Δραπετσώνα» του Θεοδωράκη.

Τα «Λεμονάδικα» του Παπάζογλου και το «Χατζηκυριάκειο» του Μπαγιαντέρα – αλλά και τα «Παλιομισοφόρια» του Σακελλάριου-Χατζηδάκη. Και βέβαια την Καστέλλα του Βασίλη Κάρλοβιτς Γιούγκερμαν και της Βούλας Παπαδέλη – και την νυχτερινή τους απελπισία.

Ένα ταξίδι στους αιώνες του Πειραιά, στην μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου, στην έννοια του ρεμπέτη, στην μνήμη των εκτελεσμένων – εν τέλει στην υπαρκτικό βάρος της μάταιης ζωής όπου «η μοίρα των ανθρώπων είναι ο θάνατος».

Η Τετράς του Πειραιά

Πρόγραμμα
  • Η Μάχη  της Κοκκινιάς και το Μπλόκο της Κοκκινιάς: Η θυσία στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό και οι χουντικές διαστρεβλώσεις της μνήμης.
  • Ανάσταση Κερατσινίου: Η θρυλική Τετράδα του Πειραιά: Μάρκος, Μπάτης, Στράτος, Δελιάς. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η εποποιία του πειραιώτικου ρεμπέτικου.
  • Χατζηκυριάκειο: Ο Μπαγιαντέρας, ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Γιάννης Παπαϊωάννου.
  • Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα: Το τέλος του Γεώργιου Καραϊσκάκη, η μάχη στο Κερατσίνι, η σφαγή των Αρβανιτών στο Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα.
  • Το κοινωνικό φαινόμενο του Ολυμπιακού Πειραιά – και η τραγική ιστορία της εκτέλεσης του Ελασίτη Νίκου Γόδα.
  • Πόρτο Λεόνε και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: ο Πειραιάς μέσα στους αιώνες.
  • Καστέλλα και Τουρκολίμανο: Από τον Βάσια Γιούγκερμαν και τον αποχαιρετισμό της Βούλας Παπαδέλη μέχρι τα «Παλιομισοφόρια» των Σακελλάριου-Χατζηδάκη. Ο Πειραιάς του Μ. Καραγάτση.

Πληροφορίες

Κόστος Εκδρομής: 40 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες (θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας): Στην Αγγελική Τριαρίδου, στο τηλέφωνο: 6937252007 ή στο email: [email protected]
Με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και την ιστορικό και ξεναγό Ελένη Παπακώστα.
Αναχώρηση με πούλμαν στις 9.00 π.μ. από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, επιστροφή στις 20.00 μ.μ. στο ίδιο σημείο.

Τουρκολίμανο

Η ημερήσια εκδρομή στην Ελευσίνα

Μια ημερήσια εκδρομή στην Ελευσίνα και στα συγκλονιστικά τοπικά και παγκόσμια αφηγήματα που κουβαλάει. Μέσα από την ματιά του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη θα αναζητήσουμε τα τελευταία χρόνια του Γεώργιου Βιζυηνού στο Δρομοκαΐτειο, τον τόπο εκτέλεσης της μαρτυρικής Λέλας Καραγιάννη και τον συντρόφων της αλλά και τους λόγους της αυτοκτονίας του Περικλή Γιαννόπουλου στην θάλασσα του Σκαραμαγκά.

Μέσα στην Μονή του Δαφνίου θα αναζητήσουμε το απόλυτο μαύρο που γεννά τον Παντεπόπτη Χριστό. Θα περιδιαβούμε την παραθαλάσσια μολυσμένη ζώνη της ελληνικής εκβιομηχάνισης αλλά και τον Εφιάλτη της Περσεφόνης του Νίκου Γκάτσου.

Απέναντι από την Σαλαμίνα θα μιλήσουμε για μια ναυμαχία που καθόρισε την μοίρα της ανθρωπότητας και στην Ελευσίνα θα μιλήσουμε για έναν τραγικό ποιητή που κύρωσε τον παγκόσμιο πολιτισμό. Κι έπειτα θα βυθιστούμε στον κόσμο των Ελευσίνιων Μυστηρίων, στην Δήμητρα και στην Περσεφόνη, στην λατρεία της γης που εξανθρωπίζει, στον Ορφέα και τους αντικατοπτρισμούς του. Και με βάση αυτήν την καταβύθιση θα προσπαθήσουμε να δούμε την επινόηση του Κάτω Κόσμου ως λυτρωτικό αντίδωρο στην ανθρώπινη ματαιότητα.

Μονή Δαφνίου

Πρόγραμμα
  • Δρομοκαΐτειο: Ποιο ήτανε το φάσμα του Γεώργιου Βιζυηνού;
  • Βοτανικός Κήπος: Για ποιους και γιατί εκτελέστηκαν η Λέλα Καραγιάννη και οι σύντροφοί της;
  • Μονή Δαφνίου: Από ποιο μαύρο γεννήθηκε ο Παντεπόπτης Ιησούς;
  • Θάλασσα του Σκαραμαγκά: Ο Περικλής Γιαννόπουλος και η αυτοκτονία του.
  • Βλέποντας την Σαλαμίνα και την Ψυττάλεια. Μια ναυμαχία που άλλαξε την πορεία του κόσμου.
  • Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας: Τα Ελευσίνια Μυστήρια, η Ιερά Οδός.
  • Δήμητρα και Περσεφόνη: Η ανθρωποποιητική λατρεία της γης.
  • Αισχύλος: ο άνθρωπος που κύρωσε τον παγκόσμιο πολιτισμό.
  • «Άδης και Διόνυσος είναι το ίδιο». Η αγωνία και η επινόηση του Κάτω Κόσμου.
  • Η επιστροφή του Ορφέα και η ανάσταση του Χριστού.
  • Ο Κάτω Κόσμος στην νεοελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία.
  • Ένα ταξίδι στην μυστική αττική γη και μια πνευματική διαδρομή στον μάταιο άνθρωπο ενώπιον του θανάτου.

Πληροφορίες

Κόστος Εκδρομής: 40 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες (θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας): Στην Αγγελική Τριαρίδου, στο τηλέφωνο: 6937252007 ή στο email: [email protected]
Αναχώρηση με πούλμαν στις 9.00 π.μ. από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, επιστροφή στις 20.00 μ.μ. στο ίδιο σημείο).
Με τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και την ιστορικό και ξεναγό Ελένη Παπακώστα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚική Δημουλά: Αφιερωματική έκθεση από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στην πολυβραβευμένη ποιήτρια και ακαδημαϊκό12.09.2018

*Η εκδρομές θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους για τον Covid-19. Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εύκαιρη την βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού τους για τον ιό του Covid-19. Οι ανήλικοι συμμετέχοντες να έχουν ταυτότητα και ένα αρνητικό rapid test 24 ώρες πριν την εκδρομή.  Στην εκδρομή επιβάλλεται η χρήση της μάσκας ΚΝ95 – σύμφωνα με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b