MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

«Η Έβδομη Σφραγίδα»: 65 χρόνια από την πρεμιέρα του αριστουργήματος του Μπέργκμαν

Το αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Η Έβδομη Σφραγίδα» κλείνει 65 χρόνια κυκλοφορίας κι εμείς συγκεντρώσαμε 10 πληροφορίες για την ταινία.

Ο ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο
Ο ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 16 Φεβρουαρίου 1957, έγινε η πρεμιέρα για την ταινία “Η Έβδομη Σφραγίδα” του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Κλείνει τα 65 χρόνια και ακόμη και σήμερα, είναι μια ακρογωνιαία λίθος για την ιστορία του κινηματογράφου. Με αυτήν την ταινία ξεκίνησε η διεθνής καριέρα του μεγάλου σουηδού σκηνοθέτη, ενώ έγινε μεγάλος σταρ ο Μαξ φον Σίντοφ.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τα μεγάλα ερωτήματα για τη ζωή και τον θάνατο που αντιμετωπίζει ένας ιππότης που επιστρέφει από τις Σταυροφορίες. Όταν έρχεται ο Θάνατος να τον πάρει, εκείνος του ζητάει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι.

Ακολουθούν 10 trivia για την ταινία:

1. Ο Μπέργκμαν ξεκίνησε να γράφει το σενάριο της ταινίας ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο Karolinska της Στοκχόλμης με στομαχόπονο. Ωστόσο, αρχικά απορρίφθηκε, οδηγώντας τον να το γράψει συνολικά 5 φορές! Η επιτυχία της ταινίας του “Smiles of a Summer Night” το 1955, βοήθησε να πάρουν και την “Έβδομη Σφραγίδα” πιο σοβαρά.

2.  Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το Βιβλίο της Αποκάλυψης, στο κεφάλαιο 8.

Ο Μαξ φον Σίντοφ ως ιππότης

Ο Μαξ φον Σίντοφ ως ιππότης

3. Γυρίστηκε μέσα σε 35 ημέρες με budget παραγωγής μόνο 150.000 δολάρια!

4. Η ταινία προτάθηκε για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, το 1957 και για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, το 1958. Τελικά, τιμήθηκε με Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα 15 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζεται το YouTube – Ποιο ήταν το πρώτο βίντεο που «ανέβηκε»12.09.2018

5. Η εμβληματική σκηνή που ο ιππότης παίζει σκάκι με τον Θάνατο είχε ως πηγή έμπνευσής μια εκκλησία στην Σουηδία, που ονομάζεται Täby. Οι τοίχοι και η οροφή είναι ζωγραφισμένα από τον Albertus Pictor, γύρω στο 1480.

"Ο Θάνατος παίζει σκάκι" από τον Albertus Pictor, Εκκλησία Täby

“Ο Θάνατος παίζει σκάκι” από τον Albertus Pictor, Εκκλησία Täby

6. Υπάρχει μια σκηνή, κατά την οποία μια γυναίκα προσφέρει στον ιππότη άγριες φράουλες, οι οποίες αναφέρονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια της σκηνής. Δέκα μήνες μετά την κυκλοφορία της “Έβδομής Σφραγίδας”, έκανε πρεμιέρα η επόμενη ταινία του Μπέργκμαν, με τίτλο “Άγριες Φράουλες”. Έτσι, πολλοί ισχυρίζονται πως ο Μπέργκμαν απροκάλυπτα προώθησε την επόμενη ταινία του, μέσω αυτής.

7. Η πάντα αξιομνημόνευτη σκηνή που οι ήρωες χορεύουν με τον Θάνατο στην κορυφή ενός λόφου, προέκυψε από καθαρό αυτοσχεδιασμό. Συγκεκριμένα, τα γυρίσματα είχαν μόλις ολοκληρωθεί και μερικοί από τους ηθοποιούς είχαν κιόλας φύγει, όταν ο Μπέργκμαν είδε ένα σύννεφο με ασυνήθιστο σχήμα και αποφάσισε να γυριστεί άμεσα μια σκηνή. Έτσι, κάποιοι τεχνικοί αλλά και περαστικοί τουρίστες ντύθηκαν γρήγορα και γύρισαν την σκηνή σε μια λήψη!

Ο χορός με τον Θάνατο

Ο χορός με τον Θάνατο

8. Ήταν η 17η ταινία την οποία σκηνοθετούσε και μία από τις δικές του αγαπημένες, έχοντας τελικά σκηνοθετήσει περισσότερες από 50 ταινίες. Επίσης, ήταν και η πρώτη του συνεργασία με τον Μαξ φον Σίντοφ.

9. Το σκάκι που βλέπουμε στην ταινία πουλήθηκε το 2009 για 145.000 δολάρια!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑThe Rings of Power: Πρώτο τρέιλερ και φωτογραφίες της πολυαναμενόμενης σειράς του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»12.09.2018

10. Μεγάλη επιρροή για την ταινία προήλθε από ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα, έναν αγαπημένο σκηνοθέτη του Μπέργκμαν.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b