MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

«Three Figures»: Ο avant-garde πίνακας της Anna Leporskaya βανδαλίστηκε από τον φύλακα της γκαλερί

Ένας πολύτιμος avant-garde πίνακας βανδαλίστηκε από έναν φύλακα, ο οποίος ζωγράφισε με στυλό μάτια πάνω σε φιγούρες στο έργο τέχνης, την πρώτη μέρα εργασίας του σε μια ρωσική γκαλερί.

Monopoli Team

Την πρώτη ημέρα στη δουλειά και συγκεκριμένα στην έκθεση τέχνης που στεγάζει το Προεδρικό Κέντρο «Μπόρις Γέλτσιν» στο Εκατερίνμπουγκ, ένας φύλακας χρησιμοποιώντας ένα μπλε στυλό, κατέστρεψε τον πίνακα «Three Figures» της Anna Leporskaya (1934), ένα έργο τέχνης αξίας 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, «επειδή βαριόταν». Ο διευθυντής του Κέντρου Γέλτσιν, Alexander Drozdov, δεν κατονόμασε τον δράστη, ωστόσο είπε πως εργαζόταν για μια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης που τελικά τον απέλυσε.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Anna Reshetkina, σχολίασε πως ο πίνακας βανδαλίστηκε «με ένα στυλό με το εμπορικό σήμα του Κέντρου Γέλτσιν». «Τα κίνητρά του φύλακα είναι ακόμη άγνωστα, αλλά η διοίκηση πιστεύει ότι οφείλεται σε κάποιου είδους έλλειψη λογικής», τόνισε.

«Το μελάνι έχει εισχωρήσει ελαφρώς στο στρώμα του πίνακα, επειδή το λευκό που χρησιμοποιήθηκε στα πρόσωπα δεν καλύφθηκε με βερνίκι, όπως συνέβαινε συχνά στην αφηρημένη ζωγραφική εκείνης της εποχής», έγραψε ο Ivan Petrov στο Art Newspaper, το οποίο αποκάλυψε την υπόθεση. «Ευτυχώς ο βάνδαλος ζωγράφισε με στυλό χωρίς μεγάλη πίεση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Απάτη στον Κήπο»: Βρέθηκε ο αριστουργηματικός πίνακας του Ιβ Τανγκί που είχε βανδαλιστεί τη δεκαετία του ’30 στο Παρίσι12.09.2018

Η καταστροφή του πίνακα έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή στις 7 Δεκεμβρίου του 2021 από δύο επισκέπτες που αμέσως ενημέρωσαν έναν υπάλληλο της γκαλερί για το συμβάν. Το έργο απομακρύνθηκε από την έκθεση και επεστράφη στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov, που είχε δανείσει τον πίνακα. Ειδικοί εκτιμούν πως η αποκατάστασή του θα κοστίσει περίπου 4.600 δολάρια.

Το Κέντρο Γέλτσιν ανέφερε τον βανδαλισμό στην αστυνομία στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών του Εκατερίνμπουγκ αρνήθηκε αρχικά να απαγγείλει κατηγορίες καθώς η καταστροφή κρίθηκε «ασήμαντη». Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού αργότερα παραπονέθηκε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα για την απουσία άμεσης δράσης και έτσι μόλις την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησαν οι έρευνες.

Ο δράστης είναι πλέον αντιμέτωπος με πρόστιμο και ποινή φυλάκισης τριών μηνών. Μετά το εν λόγω συμβάν, το Κέντρο Γέλτσιν τοποθέτησε προστατευτικά καλύμματα στα υπόλοιπα έργα της έκθεσης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πίνακας βανδαλίζεται στη Ρωσία. Το 2019 ένας άνδρας καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκισης αφού επιτέθηκε σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες της Ρωσίας, τον «Ivan the Terrible and His Son Ivan» του Ilya Repin στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα. Το ίδιο έργο δέχθηκε επίσης επίθεση το 1913 από έναν ψυχικά ασθενή που το έσκισε με μαχαίρι τρεις φορές.

Με πληροφορίες από Guardian.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b