MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Τζιμ Κάρεϊ: Ένα τεράστιο δραματικό ταλέντο που δεν έχει αναγνωριστεί

Ο Τζιμ Κάρεϊ είναι αδιαμφισβήτητα ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός, με ένα εξίσου σπουδαίο δραματικό ταλέντο. Γιατί όμως η Ακαδημία, κριτικοί, αλλά και θαυμαστές του αδυνατούν να το αναγνωρίσουν όλα αυτά τα χρόνια;

author-image Ευθυμία Πουλάδη

Σήμερα, 17 Ιανουαρίου, έχει γενέθλια ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, που δεν έχει αναγνωριστεί όσο πρέπει για τα επιτεύγματά του. Μιλάμε φυσικά για τον πολυδιάστατο Τζιμ Κάρεϊ, που κλείνει σήμερα τα 60 του χρόνια.

Ο Κάρεϊ έχει βρεθεί επτά φορές υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα και έχει κερδίσει τις δύο από αυτές, όμως η Ακαδημία των Όσκαρ δεν έχει πειστεί ακόμα για τις ικανότητές του στην υποκριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Μήλα»: Η ελληνική ταινία στον δρόμο για την 93η διοργάνωση των Όσκαρ12.09.2018

Αν και είναι πιο δύσκολο για έναν κωμικό να αναγνωριστεί και ως δραματικός ηθοποιός, πολλοί το έχουν καταφέρει ανά καιρούς, όπως ο σπουδαίος Ρόμπιν Γουίλιαμς, που κέρδισε Όσκαρ Β’ Ανδρικού για τον ρόλο του ψυχολόγου στο «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ» ή η Γούπι Γκόλντμπεργκ που κέρδισε επίσης Όσκαρ Β’ Γυναικείου για τη ταινία «Αόρατος Εραστής». Οπότε δεν είναι κάτι απίθανο, αλλά στην περίπτωση του Κάρεϊ φαίνεται πως υπάρχει ένα ιστορικό αντιπάθειας προς το πρόσωπό του, αν και οι δραματικές ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει, έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές και αποδοχή από το κοινό.

Τα πρώτα του βήματα

Ας ξεκινήσουμε από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Γεννημένος στον Καναδά και μεγαλωμένος στην Αμερική, ο μικρός Τζιμ ξεκίνησε να κάνει διάφορες κωμικές γκριμάτσες μπροστά στον καθρέφτη του σπιτιού του, τις οποίες επαναλάμβανε στις οικογενειακές συνάξεις και σε φιλικές παρέες, σκορπώντας άφθονο γέλιο. Εκεί ανακάλυψε ότι ήταν γεννημένος ηθοποιός.

Από μικρή ηλικία έκανε αστείες γκριμάτσες και μιμήσεις

Σε ηλικία 15 ετών εγκατέλειψε το σχολείο και άρχισε να εμφανίζεται σε κλαμπ του Τορόντο ως σταντ-απ κωμικός, δουλεύοντας παράλληλα ως επιστάτης σε ξενοδοχείο για να βοηθάει την οικογένειά του. Γνωστός για το ανεξάντλητο επίπεδο ενέργειας και τον φρενήρη αυτοσχεδιασμό του, είχε μια κωμική απήχηση που ήταν κυρίως οπτική. Ήταν πάντα εξαιρετικός στις μιμήσεις, με ένα ρεπερτόριο που κυμαίνεται από τον Χάμφρι Μπόγκαρτ έως τον Κέρμιτ τον Βάτραχο.

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας του

Αργότερα, μετακομίζοντας στο Χόλιγουντ για να ακολουθήσει καριέρα στην υποκριτική, συνεργάστηκε με τον Φράνσις Φορντ Κόπολα και τον Κλιντ Ίστγουντ σε ταινίες τους, ενώ έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια για διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και σειρές που τον καθιέρωσαν ως κωμικό.

Η επιτυχία του και στην μεγάλη οθόνη δεν άργησε να έρθει με τις κωμικές ταινίες: «Ντετέκτιβ Ζώων», «Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος», «Η Μάσκα» και «Ο Ψευταράς», που θριάμβευσαν στο box office της Αμερικής, ενώ του χάρισαν τις δυο πρώτες υποψηφιότητες του στις Χρυσές Σφαίρες.

«Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος»

Συμμετείχε επίσης, στο «Μπάτμαν για Πάντα» του Τζόελ Σουμάχερ, που δεν πήρε καλές κριτικές και στην καλτ ταινία «Ο Κολλιτσίδας», για την οποία έλαβε την αμοιβή-ρεκόρ για κωμικό ηθοποιό των 20.000.000 δολαρίων.

«Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show»

Η καλλιτεχνική καταξίωση

Η καλλιτεχνική καταξίωση ήρθε με δυο εξαιρετικές ταινίες: την «Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show» του Πίτερ Γουίαρ, για τον ρόλο ενός απλού ανθρώπου που ανακαλύπτει ότι η κοινότοπη ζωή του έχει γίνει ένα δημοφιλές τηλεοπτικό σόου και τη βιογραφική ταινία του Μίλος Φόρμαν«Άνθρωπος στο Φεγγάρι», όπου υποδύθηκε ένα θρύλο της σταντ-απ κωμωδίας, τον Άντι Κάουφμαν. Με αυτές τις ταινίες – που είχαν στενή σχέση με κάποιο μέρος της ζωής του – απέδειξε το υποκριτικό του ταλέντο και κέρδισε επί δυο συνεχόμενες χρονιές Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού.

«Άνθρωπος στο Φεγγάρι»

Το 2003 πρωταγωνίστησε στη μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία «Θεός για μια εβδομάδα», που έλαβε μισό δισεκατομμύριο σε εισπράξεις.

Την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε με την Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», με την ερμηνεία του να εισπράττει διθυραμβικά σχόλια και πολλούς κριτικούς να τη θεωρούν την ωριμότερη και καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, κάνοντας προβλέψεις για μια πιθανή υποψηφιότητα στα Όσκαρ. Αν και η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και η συμπρωταγωνίστρια του έλαβε υποψηφιότητα στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου, για άλλη μια φορά ο Κάρεϊ ήταν απών.

Με την Κέιτ Γουίνσλετ στην ταινία «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού»

Ακολούθησαν ρόλοι σε παιδικές ταινίες, όπως αυτός του Σκρουτζ στην «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» και σε ανάλαφρες κωμωδίες. Ο μόνος ρόλος που ξεχωρίζει εκείνη τη περίοδο είναι ενός ομοφυλόφιλου εγκληματία που παντρεύεται στην φυλακή τον αγαπημένο του, στην μαύρη κωμωδία «I Love You Phillip Morris», με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς και οι κινηματογραφικές μεταφορές12.09.2018

Η κατάθλιψη

Η μάχη του με την κατάθλιψη και τα ναρκωτικά από το 2004 έως σήμερα, επηρέασε πολύ τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει τους ρόλους του. Επίσης, η αυτοκτονία από ναρκωτικά, μιας πρώην συντρόφου του, το 2015, τον κατέβαλλε ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να σταματήσει τους ρόλους σε κωμωδίες.

«Dark Crimes»

Το 2016 πρωταγωνίστησε στο σκοτεινό θρίλερ του Έλληνα σκηνοθέτη Αλέξανδρου Αβρανά «Dark Crimes», με έναν αστυνομικό που ερευνά ένα φόνο που μοιάζει με την πλοκή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος της εποχής εκείνης. Το 2017 συνεργάστηκε ξανά με τον σκηνοθέτη της «Αιώνιας Λιακάδας» στη δραματική σειρά «Kidding», με έναν παρουσιαστή παιδικών εκπομπών, που προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχική του ηρεμία, όσο η οικογένειά του διαλύεται.

«Kidding»

Η προσωπική ζωή

Στην προσωπική του ζωή, έχει παντρευτεί δύο φορές, την πρώτη με τη σερβιτόρα Μελίσα Γουόμερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη και την δεύτερη με την ηθοποιό Λορίν Χόλι. Επίσης, έχει συνάψει σχέσεις με την τραγουδίστρια Λίντα Ρόνσταντ, το μοντέλο Τζένι Μακάρθι και την ηθοποιό Ρενέ Ζελβέγκερ. Επίσης, έχει αποκτήσει ένα εγγονάκι από τη κόρη του, Τζέιν Έριν Κάρεϊ.

Σήμερα, ο Τζιμ Κάρεϊ ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ασχολείται με την τέχνη της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Αφοσιωμένος πλέον μόνο στην οικογένεια και τη ψυχική του ηρεμία, φαίνεται πως δεν τον απασχολεί τόσο η απαξίωση της Ακαδημίας ή των επικριτών του. Συνεχίζει να προκαλεί γέλιο με κάθε του συνέντευξη ή ομιλία, που χαρακτηρίζονται από το πάθος, την ενέργεια και τον αυθορμητισμό που τον έφτασαν τόσο ψηλά στη καριέρα του και του χάρισαν μια θέση στην καρδιά του κόσμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Ομπάμα μέχρι τη Μέρκελ: Πώς θα έμοιαζαν οι πολιτικοί εάν πρωταγωνιστούσαν σε διάσημες ταινίες τρόμου;12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b