MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Κάρολου Ντίκενς και οι κινηματογραφικές μεταφορές

Η κλασική πια “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” του Κάρολου Ντίκενς κυκλοφόρησε σαν σήμερα και εμείς ανατρέχουμε στο νόημα και τις κινηματογραφικές μεταφορές της.

A Christmas Carol (2009)
A Christmas Carol (2009)
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 19 Δεκεμβρίου 1843, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” (στα αγγλικά “Α Christmas Carol”) του Κάρολου Ντίκενς. Από την αρχή, αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία για κριτικούς και αναγνώστες και πλέον θεωρείται ένα κλασικό λογοτεχνικό έργο. Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας έφτασε τις 6.000 πωλήσεις, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή.

Ας ανατρέξουμε στην ιστορία, τα ηθικά διδάγματα που κρύβει αλλά και μερικές από τις πολυάριθμες κινηματογραφικές μεταφορές της.

Μια αναδρομή στην ιστορία και το νόημά της

Η ιστορία επικεντρώνεται γύρω από τον μεγάλης ηλικίας τσιγκούνη και περίεργο Εμπενίζερ Σκρουτζ. Πρόκειται για έναν άντρα που δεν νιώθει συμπόνοια για τους συνανθρώπους του και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να τον βοηθούν να πλουτίζει. Του είναι αδύνατον να καταλάβει ότι όλοι τον αντιπαθούν και πόσο μόνος είναι στ’ αλήθεια. Πέρα απ’ όλα αυτά, μισεί και τα Χριστούγεννα καθώς θεωρεί πως δεν τον κάνουν πλουσιότερο.

H πρωτότυπη έκδοση του 1983

H πρωτότυπη έκδοση του 1983

Έτσι, ένα βράδυ Χριστουγέννων, τον επισκέπτεται το φάντασμα ενός παλιού του συνεργάτη εξίσου τσιγκούνη με αυτόν και τον προειδοποιεί να μη καταλήξει σαν κι εκείνον. Στη συνέχεια, τον βρίσκουν τρία φαντάσματα των Χριστουγέννων από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, τα οποία του δείχνουν τι λάθη κάνει και πως θα καταλήξει. Έπειτα από αυτήν την εμπειρία, ο Σκρουτζ αλλάζει εντελώς και γίνεται φιλάνθρωπος και ευεργέτης της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒυθούγεννα: Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι του Γιώργου Δ. Λεμπέση έγινε video book12.09.2018

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εποχή κατά την οποία γράφτηκε το έργο καθώς μέσα σε αυτό αντικατοπτρίζονται τα προβλήματα που βίωνε ο λαός. Στην βικτωριανή Αγγλία, λοιπόν, επικρατούσε ο καπιταλισμός ως αποτέλεσμα της Βιομηχανικής Επανάστασης και κύρια προβλήματα ήταν η κοινωνική αδικία και η τεράστια φτώχεια. Αυτά, ακριβώς, είναι που εντοπίζονται στο έργο του Ντίκενς και με τα οποία ταυτίστηκε ο λαός και αγάπησε τόσο το διήγημα. Επίσης, ο ίδιος ο Ντίκενς βίωνε κατά την συγγραφή μια τεράστια οικονομική δυσχέρεια που τον έκανε να αγαπήσει τους ήρωες και να επενδύσει στην αφήγηση.

Μερικές από τις πιο επιτυχημένες κινηματογραφικές μεταφορές

Η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” δεν γινόταν να μην μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη. Ανά καιρούς έχουν γίνει πολλές παραλλαγές -κυρίως κινουμένων σχεδίων. Φυσικά, μεταφέρθηκε με επιτυχία τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο.

Mickey’s Christmas Carol (1983)

H ταινία αυτή είναι animated και σε παραγωγή της Walt Disney Pictures. Βλέπουμε για πρώτη φορά στην οθόνη τον Εμπενίζερ Σκρουτζ ως τον πολύ γνωστό ήρωα της Ντίσνεϊ, Σκρουτζ Μακ Ντακ. Ο χαρακτήρας αυτός δανείζεται τα στοιχεία του Εμπενίζερ και πλαισιώνεται από τους υπόλοιπους γνωστούς χαρακτήρες όπως αυτός του Μίκι Μάουζ.

Mickey's Christmas Carol (1983)

Mickey’s Christmas Carol (1983)

The Muppet Christmas Carol (1992)

Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα μιούζικαλ, κωμωδίας και φαντασίας σε σκηνοθεσία του Μπράιαν Χένσον. Στον ρόλο του Σκρουτζ βρίσκεται ο Μάικλ Κέιν και στο πλευρό του βρίσκονται χαρακτήρες από την σειρά Muppet Show. Έλαβε ένθερμες κριτικές και είχε ικανοποιητική απήχηση ενώ ακολούθησε πιστά την αρχική ιστορία.

The Muppet Christmas Carol (1992)

The Muppet Christmas Carol (1992)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι δικές μας επιλογές με ταινίες και σειρές που θα δούμε αυτά τα Χριστούγεννα στην COSMOTE TV12.09.2018

A Christmas Carol (2009)

Αυτή η κινηματογραφική μεταφορά αποτελεί την τρίτη παραγωγή της Walt Disney Pictures σχετιζόμενη με την “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” μαζί με τις άλλες δύο που αναφέρθηκαν. Είναι 3D animation αλλά με αρκετά σκοτεινή αναπαράσταση της ιστορίας. Ο Τζιμ Κάρεϊ έδωσε την φωνή του στον Σκρουτζ ενώ το σενάριο και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Ρόμπερτ Ζεμέκις, γνωστός για το Πολικό Εξπρές. Ίσως, είναι η πιο επιτυχημένη κινηματογραφική μεταφορά του διηγήματος!

A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol (2009)

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b