MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις, ταινίες, εκθέσεις: 17 προτάσεις για την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο αξιόλογες εκδηλώσεις που αφορούν τα εικαστικά και τον κινηματογράφο και μπορείτε να παρακολουθήσετε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

Εκδηλώσεις
«Εποχών αποτύπωμα»: Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλειου Καγκαρά στη γκαλερί Blank Wall
Monopoli Team

1. «Παρασκευές Σινεμά»: Κινηματογραφικές προβολές στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Τις Παρασκευές δίνουμε ραντεβού στο Γαλλικό Ινστιτούτο για να ανακαλύψουμε μοναδικές ταινίες του γαλλόφωνου σινεμά. Σειρά έχει την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στις 20:00, η ταινία «Το κορίτσι με το βραχιόλι» (2019) του Stéphane Demoustier. Η Lise, 18 χρονών, ζει σε μια σύγχρονη συνοικία και μόλις πήρε το απολυτήριό της. Αλλά εδώ και δυο χρόνια φοράει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι διότι κατηγορείται ότι σκότωσε την καλύτερή της φίλη.
Παρασκευή 22/10, 20:00
Εισιτήριο: 6€, 4€. Κρατήσεις εδώ
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,  Σίνα 31, Αθήνα.  T: (+30) 210 339 8600. Ε: [email protected].

2. Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στην Αθήνα

Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «μετακομίζει» για μία εβδομάδα (21-27 Οκτωβρίου 2021), στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους Αθηναίους φίλους της μικρού μήκους ταινίας να απολαύσουν την αφρόκρεμα της φετινής παραγωγής στη μεγάλη οθόνη. Στην ταινιοθήκη θα προβληθούν όλες οι ταινίες του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος που συμμετείχαν στο 44ο DISFF καθώς και οι βραβευμένες ταινίες των υπόλοιπων διαγωνιστικών τμημάτων (Διεθνές Διαγωνιστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Διεθνές Animation και Short and Green).
21-27 Νοεμβρίου | Εισιτήριο: 5€.
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Oδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, 104 35 Κεραμεικός (Μετρό Στάση Κεραμεικός). Τηλ: +30 210 3612046 και  +30 210 3609695 (ext. 0117) | E: [email protected] |  http://www.tainiothiki.gr

3. 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

«Το Βάζο» του Κυριάκου Ρόντση

Το 9ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων θα πραγματοποιηθεί από Τετάρτη 20 έως Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online μέσα από το  https://www.chaniafilmfestival.com.  Ένα πλούσιο πρόγραμμα με μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό. Εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, πάρτι και πολλές άλλες δράσεις. Eιδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την Εκπαιδευτική Κοινότητα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
20-30 Οκτωβρίου
Στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και online μέσα από το https://www.chaniafilmfestival.com.
Για εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

4. Online: 7ο TAF – Thessaloniki Animation Festival Εκδηλώσεις

Το TAF – Thessaloniki Animation Festival έρχεται διαδικτυακά από τις 14 έως τις 24 Οκτωβρίου, με ξεχωριστές ταινίες, ταξινομημένες σε θεματικές κατηγορίες, masterclasses από καταξιωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες και ένα συναρπαστικό αφιέρωμα στο ταϊβανέζικο animation. Θεματική της φετινής 7ης διοργάνωσης η έννοια «Believe», η πίστη, δηλαδή, στη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την τέχνη.
14-24 Οκτωβρίου
Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕλένη Ευθυμίου: Μεγαλωμένη σε μια πατριαρχική κοινωνία, φέρω αναγκαστικά την πατριαρχία μέσα μου12.09.2018

5. «Sunday Women»: Ιστορίες οικιακών εργατριών από τη Γεωργία στην Κάμιρο

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, η γεωργιανή κοινότητα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ομάδες στην Ελλάδα. Είναι κατά βάση μια γυναικεία κοινότητα: γυναίκες που στην πλειονότητά τους έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα για να δουλέψουν στα ελληνικά νοικοκυριά ως οικιακοί βοηθοί. Σε αυτές τις γυναίκες, χωρίς τις οποίες δύσκολα θα λειτουργούσε ομαλά η δική μας, «επίσημη» κοινωνία, είναι αφιερωμένη η καλλιτεχνική και ερευνητική δουλειά της φωτογράφου Τατιάνας Μαυρομάτη και της εικαστικού και σκηνοθέτιδας Λώρας Μαραγκουδάκη, που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην Κάμιρο.
Διάρκεια Έκθεσης:22 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Δευ/Τρi/Τετ/Πέμ/Παρ: 19:30 – 23:00 και Σάββατο/Κυριακή: 11:00 – 15:00, 18:00 – 22:00.

Είσοδος:Είσοδος ελεύθερη (με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ).
Κάμιρος, Ιθάκης 32, Κυψέλη.

 6. «Η Μελαγχολία του Φύλου»: Ομαδική έκθεση στη The Project Gallery Εκδηλώσεις

Η The Project Gallery παρουσιάζει την έκθεση «Gender Melancholia – Η Μελαγχολία του Φύλου», σε επιμέλεια των Φαίδρα Βασιλειάδου και Θάνου Μακρή. Με την παρούσα έκθεση επιχειρείται μια προσπάθεια αναζήτησης μεταξύ των ασαφών ορίων του φύλου, όπως αυτό δομείται κοινωνικά (gender) και βιολογικά (sex). Επίσης, ερευνάται η ταυτότητα φύλου ως προϊόν κοινωνικής διαντίδρασης και κατά συνέπεια πώς το φύλο και η κατασκευή του εαυτού μας – αυτοαντίληψη, μπορούν να οδηγήσουν στην κοινωνική αποστασιοποίηση.
Εγκαίνια, Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021, 19:00 – 22:00
Διάρκεια 22.10.21 με 19.11.21
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 12.00 – 20.00
The Project Gallery, Νορμανού 3 (εντός στοάς) 1ος όροφος, Μοναστηράκι. Τηλ: 213 04 36 954.

7. «can you love me?»: Έκθεση της Αγγελικής Λόη στις ισόγειες προθήκες της Παροδίου Στοάς Εκδηλώσεις

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση της Αγγελικής Λόη με τίτλο: «can you love me?», στις ισόγειες προθήκες της Παροδίου Στοάς του Ε.Κ.Π.Α. Πρόκειται για μια ατομική έκθεση, που κατά τον επιμελητή Κωνσταντίνο Μπάσιο, «είναι . . . οι εικόνες των αντικειμένων, που χρησιμοποιεί η Λόη στις εγκαταστάσεις της, που στη συνέχεια γίνονται εικόνες της ζωής μας, της πόλης μας, της εποχής μας. Αντιστρέφοντας την κατεξοχήν αλλοτριωτική συνθήκη της μαζικοποίησης, όπως και της εμμονικής ομοιότητας, σε εικονολογικό πλαίσιο αναστοχασμού και ριζικής αμφισβήτησης».
Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 19:00
Διάρκεια έκθεσης έως 15 Δεκεμβρίου | Όλες τις ημέρες και ώρες
Ισόγειες προθήκες της Παροδίου Στοάς, Αιόλου 42 – 44 – Κολοκοτρώνη – Βασιλικής

8. «Εποχών αποτύπωμα»: Έκθεση ζωγραφικής του Βασίλειου Καγκαρά στη γκαλερί Blank Wall Εκδηλώσεις

Την ερχόμενη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην γκαλερί Blank Wall θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου Βασίλειου Καγκαρά με τίτλο: «Εποχών αποτύπωμα». Από το φυσικό και το αστικό τοπίο. Από τις μνήμες και τα ζώπυρα της ψυχής. Από ανεπανάληπτες εκφράσεις αθωότητας. Από τις δράσεις κι αλληλεπιδράσεις πολιτισμού, ανθρώπων, τόπων κι εποχών. Τέσσερις εποχές. Με νήματα για τη θεματική, συνήθως υπαινικτικά.
Εγκαίνια: Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια έκθεσης έως 27 Οκτωβρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 17:30-21:30 και Σάββατο 12:30-14:30.
Είσοδος ελεύθερη
Blank Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Αθήνα. Τηλ: +30.211.4052.138. Ε: [email protected]. | http://www.blankwallgallery.com/

9. Platforms Project: Η φουάρ εναλλακτικής τέχνης επιστρέφει στην Αθήνα
Εκδηλώσεις

Jackie_Berridge_run_rabit_run

To Platforms Project 2020-21 θα παρουσιαστεί και θα λειτουργήσει φέτος, από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021 στον Εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με ένα πλούσιο και πολύπλευρο πρόγραμμα ομιλιών, βίντεο και περφόρμανς από τις συμμετέχουσες ομάδες. Η διεθνής έκθεση Platforms Project έχει ως αντικείμενο την από κοινού αναζήτηση λύσεων σε σύγχρονα εικαστικά ερωτήματα και την ενδεικτική χαρτογράφηση της εικαστικής δράσης, όπως αυτή παράγεται σήμερα στο πλαίσιο ομαδικών πρωτοβουλιών νέων καλλιτεχνών στο διεθνές περιβάλλον της τέχνης. Συμμετέχουν 54 πλατφόρμες από 24 χώρες και με περισσότερους από 800 καλλιτέχνες, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο network.
21-24 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη: 16.00-22.00, Παρασκευή – Κυριακή: 12.00-21.00
Είσοδος ελεύθερη
Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256). | https://platformsproject.com/

10. However: Performance – εγκατάσταση της Δέσποινας Σανιδά-Κρεζία στο Tavros Space Εκδηλώσεις

Το «However» αφορμάται από τα how–to’s ως ερωτήματα καθημερινής ζωής που τίθενται στις ιντερνετικές μηχανές αναζήτησης προκειμένου να βρεθεί η αποτελεσματικότερη λύση τους. Τα how–to’s λειτούργησαν ως readymade/found tasks με βάση τα οποία δημιουργήθηκαν λεκτικά scores που καθοδηγούν τη δράση. Ο κάθε performer έχει τα δικά του tasks, τις δικές του περιοχές (territories), τα οποία φέρνει στον χώρο και αποτελούν τον σκελετό της δράσης.
19-23 Οκτωβρίου | 18:00 – 21:00
Σύλληψη, έρευνα, κινησιολογία, εγκατάσταση: Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία.
Online κρατήσεις δελτίων εισόδου εδώ
Tavros Space, Αναξαγόρα 33, Ταύρος, Αθήνα. E: [email protected]. |https://tavros.space/el/

11. Τhessaloniki Photobiennale 2021: Η τέχνη της φωτογραφίας ξανά στο επίκεντρο μέσα από 19 εκθέσεις
Εκδηλώσεις

«Society doesn’t fit me but my little black dress does»

Η Thessaloniki PhotoBiennale 2021 υποδέχεται το κοινό έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 μ’ ένα πρόγραμμα 19 εκθέσεων ελληνικής και διεθνούς φωτογραφίας, με τη συμμετοχή 94 καλλιτεχνών από 18 χώρες, σε 13 χώρους στη Θεσσαλονίκη, βάζοντας ξανά τη φωτογραφία στο επίκεντρο, προτείνοντας ταξίδια, προκαλώντας αναρωτήσεις και προβληματισμούς, με… ήχους και πολλές εικόνες.
Διάρκεια εκθέσεων έως 20/2/2022
Για αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.photobiennale-greece.gr/

12. Έκλειψη: Η 7η Μπιενάλε «ζωντανεύει» το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Εκδηλώσεις

Zuzanna Czebatul, Their New Power (Head), 2020. Πολυαιθυλένιο, ακρυλικό και άμμος, 150 x 240 x 170 εκ. Άποψη από την έκθεση “The Singing Dunes of Zuzanna Czebatul”, CAC-La synagogue de Delme, 2020. Φωτογραφία: O.H. Dancy. Παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Έπειτα από αναβολή ενός έτους, λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, η Μπιενάλε της Αθήνας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την 7η έκδοσή της, με τίτλο «Eclipse», ζωντανεύοντας τρία ιστορικά εγκαταλειμμένα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Aφηγήσεις από σύγχρονες μαύρες, κουήρ, μελλοντολογικές και ριζοσπαστικές φωνές συνδιαλέγονται με πρακτικές τελετουργίας, κατασκευής κόσμων και αλληλοσυνδέσεων. H «Eclipse» παρουσιάζει ένα διατοπικό κεφάλαιο σύγχρονης σκέψης που προασπίζει την επαναδιερεύνηση των ταυτοτήτων και τον μετασχηματισμό της ιστορίας.
24 Σεπτεμβρίου – 28 Νοεμβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και αναλυτικό πρόγραμμα δείτε στο https://eclipse.athensbiennale.org/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒίγκο Μόρτενσεν: Οι καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του12.09.2018

13. «Jamais vu vs Déjà visité»: Pop-up performance από τις Νατάσα Σαραντοπούλου και   Ιωάννα Αντώναρου στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιάννα γραμματοπούλου

«Jamais Vu»: Η pop-up performance από τις Νατάσα Σαραντοπούλου και Ιωάννα Αντώναρου παρουσιάζεται, στο πλαίσιο της ατομικής έκθεσης «Déjà visité» του εικαστικού Περικλή Πραβήτα, στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιάννα γραμματοπούλου. Η Νατάσα Σαραντοπούλου και η Ιωάννα Αντώναρου, όπως και ο εικαστικός Περικλής Πραβήτας, εξερευνούν με τα έργα τους το φάσμα του οικείου-ανοίκειου βρίσκοντας εκεί ένα σημείο συνάντησης. Οι δύο περφόρμερς θα επιχειρήσουν να συνδιαλλαγούν με το απολύτως εύθραυστο των έργων του εικαστικού καλλιτέχνη «τηρώντας όλους τους κανόνες και τα πρωτόκολλα προστασίας τους».
Παρασκευή 22/10, 18:00
εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου, Βαλαωρίτου 9α, Αθήνα. τηλ: 2103607598 email: [email protected]

14. Το 5ο Athens Tattoo Expo έρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ

Η γιορτή της τέχνης και της κουλτούρας του tattoo πραγματοποιείται φέτος στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο Γκάζι, 22-24 Οκτωβρίου, και αποτελεί ένα πανελλήνιο σημείο συνάντησης για όλους όσοι αγαπούν την τέχνη, την αισθητική και την κουλτούρα του tattoo. 140 από τους καλύτερους Έλληνες tattoo artists συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο για τρεις μέρες και από/ανα δεικνύουν το υψηλό επίπεδο της δουλειάς τους και της τέχνης τους. Πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων και εκδηλώσεων: Live Tattooing, Tattoo Contests, Dj sets, Live Bands, Art Exhibition Experience, Game Rooms, Graffiti Show, Bike and Skate Show, Body Painting Show Acrobatics.
Παρασκευή 22/10, 14:00 – 23:00
Εισιτήριο: 10€ ημερήσιο, 20€ τριήμερο | Προπώληση: viva.gr

15. Ακροβατώντας στην Ελευσίνα: Τσίρκο, χορός και μουσική σε μια ελληνογαλλική συνεργασία με επίκεντρο την πόλη

Το πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Γάλλων καλλιτεχνών, με τίτλο «Ακροβατώντας στην Ελευσίνα» και επίκεντρο την πόλη της Ελευσίνας και τους κατοίκους της, παρουσιάζεται δημόσια στην τελική μορφή του πρώτου σταδίου δημιουργίας του, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, στην Ελαιουργική Ελευσίνας. Ένα έργο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας που συγκεντρώνει καλλιτέχνες από τον σύγχρονο χορό, το σύγχρονο τσίρκο και τη μουσική της Ανατολικής και Δυτικής Μεσογείου, από την Ελλάδα και τη Γαλλία, δημιουργώντας καλλιτεχνικά δρώμενα για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον πολυ-πολιτισμικό κοινωνικό ιστό των προαστιακών πόλεων.
Παρασκευή 22/10 |  18:00-20:00
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση δελτίων εισόδου. Προμηθευτείτε το δελτίο εισόδου σας εδώ.
Πληροφορίες εδώ: [email protected]

16. Αναζητώντας το βλέμμα: Διάλεξη του Βασίλη Γεροντάκου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τις Παρασκευές 22/10, 5/11 και 12/11 το Ίδρυμα Θεοχαράκη παρουσιάζει τη σειρά διαλέξεων του Βασίλη Γεροντάκου με θέμα «Αναζητώντας το Βλέμμα». Στις συναντήσεις αυτές ο Βασίλης Γεροντάκος συναντά δημιουργούς από διαφορετικούς χώρους της τέχνης, και συνομιλεί μαζί τους, με απώτερο στόχοτην αναζήτηση ενός βλέμματος, που ενοποιεί τον κόσμο και δημιουργεί το έργο τέχνης.
Παρασκευή 22/10, 18:00 – 22:00
Μεμονωμένη διάλεξη: 10€, 5€. Κλείστε το εισιτήριο σας εδώ
Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα. Τηλ: 210 3611206. Ε: [email protected] | https://thf.gr/el/

17. 13ο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις»

Η μαγεία των γραμμάτων έρχεται με το 13ο Φεστιβάλ «Λογοτεχνία Εν Αθήναις», 11-29 Οκτωβρίου. Εξέχοντες συγγραφείς, κριτικοί λογοτεχνίας και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα, τη Λατινική Αμερική, την Ισπανία και την Πορτογαλία θα δώσουν ραντεβού στο ΛΕΑ για να προσεγγίσουν, να αξιολογήσουν και να ορίσουν ζωτικά ζητήματα σχετικά με τον πολιτισμό, και ειδικά με τη λογοτεχνία και τον ρόλο της στα νέα δεδομένα και στον τρόπο ζωής που φαίνεται να αλλάζει. Παρασκευή 22/10, 19:00: Παρουσίαση βιβλίου: «Η χρονιά θανάτου του Ρικάρντο Ρέις» του Ζοζέ Σαραμάγκου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά σε αυτή τη σελίδα YouTube  ή  Facebook.
11-29 Οκτωβρίου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΧάρι Στάιλς: Μπαίνει στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel;12.09.2018

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b