MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Βίγκο Μόρτενσεν: Οι καλύτερες κινηματογραφικές στιγμές του

Σήμερα ο Βίγκο Μόρτενσεν γιορτάζει τα 63α γενέθλιά του κι εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες ερμηνείες που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια…

Ο Βίγκο Μόρτενσεν στο The Two Faces of January
author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σήμερα ο Βίγκο Μόρτενσεν γιορτάζει τα 63α γενέθλιά του κι εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες ερμηνείες που μας έχει χαρίσει μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες καριέρας.

Γεννημένος στις 20 Οκτωβρίου το 1958, ο Δανοαμερικανός ηθοποιός ξεκίνησε την πορεία του στον κινηματογράφο το 1985 με έναν μικρό ρόλο στην ταινία του Χάρισον Φόρντ “Μάρτυρας εγκλήματος” (Witness), ενώ το μεγάλο “μπαμ” στην καριέρα του έγινε φυσικά πριν από 20 χρόνια όταν ανέλαβε τον ρόλο του Άραγκορν στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.

Μετά από αυτή την τεράστια επιτυχία, όλοι περίμεναν ότι θα συνεχίσει με εμπορικά blockbuster, ο Μόρτενσεν όμως έκανε τη διαφορά και έδειξε από την αρχή ότι η καριέρα του δεν θα ήταν η συνηθισμένη καριέρα ενός αστέρα του Χόλιγουντ.

Πάντα πολύ επιλεκτικός, η φιλμογραφία του είναι σχετικά μικρή, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα και διαφορετική.  Και φυσικά οι επιλογές του τον δικαίωσαν, αφού εκτός από συμμετοχές σε πολύ αξιόλογες ταινίες, μετρά επίσης τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Εμείς, με αφορμή τα γενέθλια του θυμόμαστε μερικές από τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο μέχρι τώρα.

Τα δύο πρόσωπα του Γενάρη (The Two Faces of January)

Αφήνοντας για λίγο πίσω του την εικόνα του “καλού” παιδιού, ο Βίγκο Μόρτενσεν έπαιξε με τεράστια επιτυχία τον απατεώνα Τσέστερ Μακφάρλαντ στο θρίλερ του Χοσείν Αμίνι, “Τα δύο πρόσωπα του Γενάρη”. Τόσο στους έξυπνους διαλόγους του, όσο και με το στυλ του ήταν αφοπλιστικός στο πλάι της Κρίστεν Ντάνστ, με την οποία η χημεία του ήταν αδιαμφισβήτητη. Και φυσικά αυτός ήταν ο ρόλος που μας κάνει πραγματικά να πιστεύουμε ότι ο Βίγκο Μόρτενσεν θα ήταν ο ιδανικός Τζέιμς Μποντ, μετά την αποχώρηση του Ντάνιελ Κρέγκ.

Επικίνδυνες υποσχέσεις (Eastern Promises)

Ο Μόρτενσεν υποδύεται έναν μυστηριώδη Ρώσο γκάνγκστερ που ονομάζεται Νίκολαϊ και εργάζεται για μία οικογένεια μαφιόζων. Η ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ -με τον οποίο ο Μόρτενσεν έχει συνεργαστεί άλλες τρεις φορές με τελευταία την ταινία Crimes of the Future που γυρίστηκε στην Ελλάδα– κέρδισε διθυραμβικές κριτικές τόσο για το ανατρεπτικό σενάριο, όσο και για την ερμηνεία του Μόρτενσεν, με την οποία εξασφάλισε την πρώτη του υποψηφιότητα για βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στα Όσκαρ. Μάλιστα, για να πετύχει την τέλεια ρώσικη προφορά του, ο Δανοαμερικανός Βίγκο παρακολούθησε αμέτρητα ντοκιμαντέρ για τη ρώσικη μαφία, ενώ συνεργάστηκε και με ειδικούς εγκληματολόγους.

Το Πράσινο Βιβλίο (Green Book)

Από… Ρώσος, ο Βίγκο Μόρτενσεν έγινε Ιταλός για τις ανάγκες του “Πράσινου Βιβλίου”, που βασίστηκε σε μία πραγματική ιστορία. Υποδύεται τον Τόνι Λιπ, έναν άνδρα που προσλαμβάνεται για να γίνει ο οδηγός του μαύρου πιανίστα Ντον Σίρλεϊ (τον οποίο υποδύθηκε επίσης καταπληκτικά ο Mahershala Ali). Χάρη στην υποκριτική δεινότητα του Βίγκο βλέπουμε πώς ο στενόμυαλος -σχεδόν ρατσιστής- Τόνι μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε έναν τρυφερό άνθρωπο, που βλέπει κατάματα τις φυλετικές διακρίσεις της Αμερικής του ’60. Η ταινία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας της χρονιάς, ενώ ο Βίγκο ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Captain Fantastic

Ο “Captain Fantastic”, η πολύχρωμη, αστεία και σίγουρα περίεργη δραματική κωμωδία του Ματ Ρος είναι μάλλον η πιο ιδιαίτερη συνεργασία του Βίγκο Μόρτενσεν μέχρι σήμερα. Ο Μόρτενσεν υποδύεται έναν χίπη πατέρα, που μεγαλώνει μόνος του έξι παιδιά σε ένα δάσος, όταν ξαφνικά πεθαίνει η σύζυγός του. Για ακόμη μια φορά ο Μόρτενσεν καταφέρνει να είναι άκρως τρυφερός, συναισθηματικός, αλλά και αστείος. Τόσο τα Όσκαρ, όσο και οι Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA υποκλίθηκαν στην ερμηνεία του -αν και πάλι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει όσα βραβεία άξιζε.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Lord of the Rings)

Φυσικά, από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο ρόλος που άλλαξε για πάντα τη ζωή του Βίγκο Μόρτενσεν -αλλά και τη δική μας. Ηρωικός, δίκαιος, συναισθηματικός και παράλληλα δυνατός, τα λόγια είναι λίγα για τον Άραγκορν που έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες του franchise, ενώ άνοιξε την πόρτα στον Μόρτενσεν, που όπως είδαμε από τότε δεν έχει σταματήσει να μας εκπλήσσει με τις κινηματογραφικές επιλογές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μαντόνα έγινε 65: Αναδρομή στις πιο επικές στιγμές της βασίλισσας της pop12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b