MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Η έκθεση του Εθνικού Θεάτρου στο Μετρό Συντάγματος είναι ένα εντυπωσιακό ταξίδι στην ιστορία

Στην έκθεση “Έργα Χειρός – 53 μοναδικά κουστούμια στο φως”, η οποία θα φιλοξενείται στην θεατρικά διαμορφωμένη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, το κοινό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από 53 ξεχωριστά εκθέματα.

Ειρήνη Μωραϊτη | 11.10.2021

Το απόγευμα του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης Έργα Χειρός – 53 μοναδικά κοστούμια στο φως, στη «μεταμορφωμένη» για τις ανάγκες της εκδήλωσης Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού «Σύνταγμα» του Μετρό.

Σε μία λιτή αλλά όμορφη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το πρώτο ταξίδι των προσκεκλημένων στην πολύτιμη ιστορία του Εθνικού Θεάτρου. Τα εγκαίνια «έντυσε» με μουσική που ταίριαζε ιδανικά στο ύφος της έκθεσης η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι κ.κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Βασίλης Πουλαντζάς, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, Χάρης Δαμάσκος, Πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Νικόλαος Χαιρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Έρι Κύργια, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό τις σκέψεις τους για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία.

Μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην μοναδικότητα αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς το Εθνικό Θέατρο είναι από τα λίγα στον Ευρωπαϊκό χώρο, που διατηρούν μία τόσο πλούσια συλλογή κουστουμιών. 

Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μίλησε για τη ξεχωριστή συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μίλησε για τη ξεχωριστή συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου και της ΣΤΑ.ΣΥ.

Τη συλλογή αυτή επέλεξαν να μοιραστούν με το ευρύ κοινό, το οποίο μέχρι τις 18/10 θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, μέσα από τα μοναδικά κουστούμια του. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Εύα Νάθενα, ενδυματολόγος και σκηνογράφος, σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το τμήμα Βεστιαρίου του. Τα εκθέματα της έκθεσης επιμελήθηκε με προσοχή η Ευδοκία Χλουβεράκη, με τη συνεργασία της Μανωλίας Κοκολογιάννη και του Διονύση Ξαξίρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBe the voice of Art: Ομαδική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο12.09.2018

Τα εκθέματα

Το κάθε κουστούμι έχει την ιστορία του και κουβαλάει όλο τον κόπο της δημιουργίας του αλλά και τον μόχθο του ηθοποιού που του έδωσε ζωή. 53 ιστορίες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, η κάθε μία τους μοναδική και άκρως ενδιαφέρουσα. Κουστούμια εμπνευσμένα από την φύση, την ιστορία και την λαογραφία της χώρας μας.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Εύα Νάθενα, χαρακτηρίζει τα κουστούμια ως έναν καμβά, έναν πίνακα ζωγραφικής που βγάζει στο φως μία ιστορία. Το μόνο που μένει είναι να τα παρατηρήσουμε προσεκτικά, να ακούσουμε την ιστορία τους και να τα θαυμάσουμε.

Την ιστορία τους φυσικά θα μας την διηγούνται οι εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, στις ολιγόλεπτες ξεναγήσεις που θα λαμβάνουν μέρος στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του μετρό Συντάγματος.

Όπως δηλώνει η κα. Εύα Νάθενα, κάποια από τα μοναδικά κουστούμια της έκθεσης αποτελούν μία αναγωγή στις αισθητικές ποιότητες της Τέχνης, που μας παραδόθηκε από τις τοιχογραφίες της Κνωσσού, της Σαντορίνης, της ζωγραφικής των Αγγείων και των λαϊκών αναπαραστάσεων. 

Οι ξεναγήσεις αυτές θα αποτελούν ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο, σε μία αίθουσα ειδικά σχεδιασμένη να θυμίζει ένα μοναδικό θέατρο, στην παράσταση του οποίου ενώνονται 53 ξεχωριστές στιγμές από την ιστορία του Εθνικού Θεάτρου.

53 μοναδικά ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, τα οποία σχεδίασαν από το 1942 έως το 1982 σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος.

Το κουστούμι που φορούσε η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη ως Βασίλισσα Ελισάβετ, στην παράσταση Μαρία Στιούαρτ

Το κουστούμι που φορούσε η ηθοποιός Μαίρη Αρώνη ως Βασίλισσα Ελισάβετ, στην παράσταση Μαρία Στιούαρτ

Τα θεατρικά κουστούμια ζωντανεύουν

Σύμφωνα με την κα. Νάθενα, ο ενδυματολόγος Αντώνης Φωκάς ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος των υπολοίπων αξιόλογων ενδυματολόγων του Εθνικού Θεάτρου, ως ο προπομπός της αριστουργηματικής αυτής σχολής. Με το πάθος του και την αγάπη του για τα ζωντανά χρώματα, μπόρεσε να θέσει τις βάσεις για την πλούσια συλλογή κουστουμιών του Εθνικού Θεάτρου, που πλέον μπορούμε να θαυμάζουμε.

Το κουστούμι που φορούσε η ηθοποιός Άννα Συνοδινού ως Δυσδαιμόνα, στην παράσταση Οθέλλος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Το κουστούμι που φορούσε η ηθοποιός Άννα Συνοδινού ως Δυσδαιμόνα, στην παράσταση Οθέλλος του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Όπως μας τόνισε στην ξενάγηση, ο όρος “Ενδυματολόγος” επινοήθηκε ειδικά για τον Αντώνη Φωκά, ο οποίος κατάφερε να διδάξει την πραγματική αγάπη που πρέπει να έχει κανείς για το ύφασμα, τις πτυχές του, τα χρώματά του και τη σύνθεση, λεπτομέρειες σημαντικές, που κρατούν μέχρι και σήμερα τα θεατρικά αυτά κουστούμια ζωντανά, σαν να ράφτηκαν μόλις χθες από τις δεξιοτέχνες μοδίστρες του Εθνικού Θεάτρου.

Η έκθεση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στους δημιουργούς, τους δεξιοτέχνες αλλά και τους εμπνευστές των κουστουμιών αυτών και μας αποδεικνύει την διαχρονικότητα αυτών των κουστουμιών αλλά και την φροντίδα που δέχονται από το Βεστιάριο του Εθνικού Θεάτρου.

Καθώς το θέατρο θα είναι για πάντα ένας από τους πιο σημαντικούς φύλακες της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η ευκαιρία να δούμε και να γνωρίσουμε κάποια από τα πιο ξεχωριστά κομμάτια του μας προσφέρει ένα ταξίδι τόσο στον χρόνο όσο και στην ιστορία.

Το ταξίδι αυτό θα είναι προσβάσιμο δωρεάν στο κοινό, καθημερινά μέχρι τις 18 Οκτωβρίου και οι ξεναγήσεις στην ξεχωριστή ιστορία του θεάτρου θα διαρκούν 15 λεπτά, στην μοναδικά διαμορφωμένη Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού Σύνταγμα του μετρό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ8 ταινίες και σειρές που περιγράφουν ρεαλιστικά τις ψυχικές νόσους12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ.
Είσοδος ελεύθερη
Μετρό Συντάγματος (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων)

Ώρες λειτουργίας έκθεσης

Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00-14:00 και 17:00-20:30
Σάββατο – Κυριακή: 11.00-20.00

Το κοινό, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. (Δανάη Καλογερή, Τέτα Λαφαζάνη, Σόνια Μυρίδου, Ιφιγένεια Παπαθεοφάνους, Λαμπρινή Παρασκευή Σούλα, Ανδρονίκη Αλεβιζάκη, Αριάδνη Νάτσιου)

Ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες θα γίνουν επίσης από τη θεατρολόγο Εύα Σαραγά, δραματολόγο του Εθνικού Θεάτρου, και από την Υπεύθυνη Βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, Εύη Χλουβεράκη.

Αναλυτικότερα

10/10 Eύα Σαραγά
11/10 Εύη Χλουβεράκη (18.00-20.30)
14/10 Εύη Χλουβεράκη (11.00-13:00)
16/10 Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:00)
18/10 Εύη Χλουβεράκη (19.00-20:30)

Οι ξεναγήσεις διαρκούν 15 λεπτά.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b