MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

«Μνήμον φως» από τον Χρήστο Μποκόρο στην Καλαμάτα

Έργα από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του καλλιτέχνη παρουσιάζονται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στο Μέγαρο Χορού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Monopoli Team | 27.09.2021

Έργα από διαφορετικές περιόδους της ζωγραφικής του Χρήστου Μποκόρου, καθώς τρία έργα ειδικά φτιαγμένα για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, φιλοξενεί η έκθεση «Μνήμον φως», που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Χορού της πόλης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι μια από τις σημαντικότερες που έχει διοργανώσει ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Παναγιώτη Λαμπρινίδη, και την επιμέλειά της έχει ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Μουσείου Μπενάκη Κωνσταντίνος Παπαχρίστου.

“Σκιά ελιάς-καντήλι”. Λάδι σε επιχρυσωμένο ξύλο (2006)

Μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης

Με οδηγό την απλότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα για τους ανθρώπους και τα σπαράγματα της ζωής τους, ο ζωγράφος μέσα από τα έργα του προτείνει μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης, όπου η αξία του μέτρου υποκαθιστά τους θορυβώδεις εορτασμούς.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της προβολής στην πόλη της καλλιτεχνικής δημιουργίας με εκθέσεις υψηλού επιπέδου όπως του Χρήστου Μποκόρου, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Λαμπρινίδης μίλησε για την επιλογή του να παρουσιάσει αυτή τη χρονιά τον Χρήστο Μποκόρο και την έκθεση «Μνήμον φως» ως την κεντρική εικαστική πρόταση του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ξεχωριστές εκθέσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

“Έαρ συντετριμμένο”. Λάδι σε πανί και ξύλο (2011)

Ο επιμελητής της έκθεσης, Κωνσταντίνος Παπαχρίστου, διευκρίνισε ότι η έκθεση δεν έχει τον χαρακτήρα μιας αναδρομικής, αλλά οργανώθηκε με επίκεντρο την αταλάντευτη πίστη του ζωγράφου σε σταθερές αξίες και με έργα διαφορετικών εποχών. Αναφέρθηκε στον εικαστικό λόγο του Χρήστου Μποκόρου, που μπορεί να είναι εύληπτος και προσιτός, αλλά, επεσήμανε, για την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων του απαιτείται η βιωματική εμπειρία του επισκέπτη-θεατή με το έργο του ζωγράφου.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2021, συνοδεύει ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος, με κείμενα δικά του και του Κωνσταντίνου Παπαχρίστου, ενώ η όλη διοργάνωση πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

“Κυπαρίσσι, δέντρο μνήμης – σκιά κεριού ΙΙΙ”. Λάδι σε πανί και ξύλο (2021)

Χρήστος Μποκόρος

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1956, όπου έζησε τα παιδικά́ και εφηβικά́ του χρόνια. Αρχικά σπούδασε στη Νομική Κομοτηνής (1975-1979) και κατόπιν στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1989). Άρχισε να εκθέτει στη δεκαετία του ’80. Στο εργαστήριο της οδού Καλλιδρομίου, στον λόφο του Στρέφη, έγιναν τα έργα της «Μαθητείας στο πραγματικό».

Τη δεκαετία του ’90 στην οδό Αριστοδήμου, στον Λυκαβηττό, αποπειράται να εικονοποιήσει την κοινή μνήμη και πειρασμούς του αoράτου, το φως και το σκοτάδι. Μετά το 2000 κατεβαίνει στην Καστέλλαό που ζει και εργάζεται έκτοτε. Το 2004, με το «Αδιάβαστο δάσος», άγγιξε το αγκάθι της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου.

Το 2013 παρουσίασε τα «Στοιχειώδη» στο Μουσείο Μπενάκη, προτείνοντας μια λιτή ευημερία, μια επανεύρεση του μέτρου στην καθημερινή μας ζωή, και το 2016 τις «Όψεις αδήλων», μια αναδρομική έκθεση έργων της τριαντάχρονης πορείας του. Αυτή την περίοδο παρουσιάζει στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού την έκθεση «1821, η γιορτή».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες

Χρήστος Μποκόρος, «Μνήμον φως»
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, τηλ.: 2721-360611
Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2021
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10.00-20.00

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b