MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Museo Nacional del Perú: Μία πρώτη ματιά στο νέο, εντυπωσιακό εθνικό μουσείο του Περού

Με σχεδόν 50.000 ευρήματα από την προκολομβιανή εποχή, ο νέος μουσειακός θησαυρός του Περού θα ανοίξει τις πόρτες του, με σκοπό να συναρπάσει όσους ενδιαφέρονται για την πλούσια ιστορία της Νότιας Αμερικής.

Ένα αρχαίο κλωστοϋφαντουργικό εύρημα από την συλλογή του νέου μουσείου του Περού. Photo Credits: Museo Nacional Del Perú
Ένα αρχαίο κλωστοϋφαντουργικό εύρημα από την συλλογή του νέου μουσείου του Περού. Photo Credits: Museo Nacional Del Perú
Monopoli Team

Οι λάτρεις της ιστορίας σίγουρα θα ενθουσιαστούν όταν θα ακούσουν πως ένα νέο μουσείο θα κάνει τα εγκαίνια του στο Περού. Ο λόγος για το Museo Nacional del Perú (MUNA), ένα ίδρυμα που βρισκόταν υπό κατασκευή από το 2014, αλλά το οραματίστηκε για πρώτη φορά το 1822 ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ο άνθρωπος που απελευθέρωσε την Αργεντινή, τη Χιλή και το Περού, από την ισπανική κυριαρχία.

Από τα σημαντικότερα αποκτήματα του νέου μουσείου είναι φυσικά μια συλλογή σχεδόν 50.000 τεχνουργημάτων προκολομβιανής εποχής. Το μουσείο είναι ένα από τα πολλά πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, που επιδιώκουν να ανακτήσουν ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας αντικείμενα, που είτε είχαν κλαπεί, είτε είχαν αποκτηθεί παράνομα όλα αυτά τα χρόνια. Όπως το Μουσείο του Μπρούκλιν «επαναπατρίζει» έργα τέχνης που ανήκαν στην Κόστα Ρίκα, έτσι και το σουηδικό rldskulturmuseerna και το Πανεπιστήμιο Yale επέστρεψαν αρχαία υφάσματα των Άνδεων που είχαν στην κατοχή τους στο νέο μουσείο του Περού.

View this post on Instagram

A post shared by Museo Nacional del Perú (@munadelperu)

Το μουσείο εκτείνεται σε πέντε ορόφους, με τα δύο επίπεδα του υπογείου να είναι αφιερωμένα εξ ολοκλήρου σε αρχαίους πολιτισμούς της περιοχής, όπως οι ιθαγενείς Ίνκας.

Με σχεδόν 6.000 επαναπατρισμένα αντικείμενα να το κοσμούν, το μουσείο έχει εμπλουτίσει τη συλλογή του με έργα από εθνικά μουσεία, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Περού, αλλά και το Μουσείο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Περού.

Βρίσκεται περίπου μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα του Περού, την Λίμα και αποτελεί ένα τεράστιο αφιέρωμα στην πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

Αν και άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του τον Ιούλιο, με αφορμή την δισεκατονταετηρίδα του Περού, το MUNA δεν θα είναι πλήρως προσβάσιμο μέχρι το 2024, όποτε και θα προβληθεί η συλλογή των αντικειμένων προκολομβιανής εποχής.

Δείτε κι εσείς το νέο Εθνικό Μουσείο του Περού:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜεξικό: Άγαλμα ιθαγενούς γυναίκας αντικαθιστά εκείνο του Χριστόφορου Κολόμβου12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b