MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Μεξικό: Άγαλμα ιθαγενούς γυναίκας αντικαθιστά εκείνο του Χριστόφορου Κολόμβου

Την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοχθόνων Γυναικών, η πόλη του Μεξικού αποφάσισε να αφαιρέσει οριστικά το άγαλμα του Κολόμβου από την κεντρική λεωφόρο Paseo de la Reforma.

Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, photo credits: Wikimedia Commons/ ProtoplasmaKid
Άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, photo credits: Wikimedia Commons/ ProtoplasmaKid
Monopoli Team

Η πόλη του Μεξικού αφαίρεσε άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, που βρισκόταν για 150 χρόνια σε έναν πολυσύχναστο κυκλικό κόμβο στην λεωφόρο Paseo de la Reforma. Σε μία συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρα την Κυριακή, την Παγκόσμια Ημέρα Αυτοθχόνων Γυναικών, η δήμαρχος του Μεξικό, Κλαούντια Σέινμπαουμ Πάρδο, ανακοίνωσε πως το άγαλμα μιας ιθαγενούς θα αντικαταστήσει τον Κολόμβο. «Τους το χρωστάμε. Υπάρχουμε χάρη σε αυτές», δήλωσε η Σέινμπάουμ. «Είναι η ιστορία της χώρας και της πατρίδας μας», πρόσθεσε.

Έχοντας βανδαλιστεί στο παρελθόν, το γλυπτό του Κολόμβου αφαιρέθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο, με την πρόφαση πως θα υποβληθεί σε έναν συνηθισμένο καθαρισμό. Αντ ‘αυτού, το άγαλμα θα μεταφερθεί οριστικά σε μια πλατεία στην «ακριβή» γειτονιά Πολάνκο. Το νέο μνημείο που θα στολίζει την Reforma θα τοποθετηθεί στις 12 Οκτωβρίου – ημέρα που σηματοδοτεί την Dia de la Raza («Ημέρα του Αγώνα») – που υπενθυμίζει την «προβληματική» ιστορία του Κολόμβου, μαζί με τις πολυπολιτισμικές ταυτότητες του Μεξικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈνα βήμα μπροστά: Έκθεση εμπνευσμένη από το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στην Ελευσίνα12.09.2018

Τα νέα αυτά, ακολουθούν μια «τάση» που έχει γίνει αισθητή σε όλο τον κόσμο, και ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, πολλά αγάλματα του Κολόμβου γκρεμίστηκαν, σε μια προσπάθεια να γίνει μια επανεκτίμηση της ιστορίας, ιδίως όσον αφορά τα εγκλήματα του Κολόμβου, τα οποία περιλαμβάνουν τη συμμετοχή του στο εμπόριο σκλάβων του Ατλαντικού και τη γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής.

Το άγαλμα της ιθαγενούς γυναίκας, με τίτλο Tlalli (που στη γλώσσα Νάουατλ σημαίνει γη), θα απεικονίζει ένα μέλος των Ολμέκων, του λαού που ζούσε στο σημερινό Μεξικό από το 2.500-400 π.Χ. Το άγαλμα θα φιλοτεχνήσει ο διάσημος Μεξικανός καλλιτέχνης, Πέδρο Ρέγιες, του οποίου τα γλυπτά και οι γλυπτικές εγκαταστάσεις έχουν εμφανιστεί στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ, καθώς και στην Μπιενάλε της Βενετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικές βόλτες στη φθινοπωρινή Αθήνα: 10 εκθέσεις που αξίζει να επισκεφτείτε12.09.2018

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b