MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

NASA: Νέα ευρήματα στον πλανήτη Άρη μαρτυρούν ύπαρξη εξωγήινης ζωής

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκανε το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, την προηγούμενη εβδομάδα!

Monopoli Team

Μια σπουδαία ανακάλυψη έκανε το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA, την προηγούμενη εβδομάδα, αφού εντόπισε δείγμα από πετρώματα, τα οποία φέρουν ενδείξεις μακρόχρονης έκθεσης τους σε νερό στο μακρινό παρελθόν και επομένως μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη!

Από τη στιγμή που έφτασε στην επιφάνεια του Άρη τον Φεβρουάριο του 2021, το ρομποτικό ρόβερ Perseverance άνοιγε τρύπες με το τρυπάνι του στον κρατήρα Jezero, μία τοποθεσία που επιλέχθηκε καθώς πιστεύεται ότι εκεί υπήρχε ένα αρχαίο δέλτα ποταμού. Στόχος των επιστημόνων ήταν να δημιουργηθούν τρύπες βαθιά, στα σημεία που κάποτε κυλούσε ο ποταμός, προς αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Σύμφωνα με τη NASA, η παρουσία αλάτων στα πετρώματα που εντοπίστηκαν, «μαρτυρά» ότι κάποτε αυτά ήταν εκτεθειμένα σε νερό.

«Αυτά τα δείγματα έχουν μεγάλη αξία για μελλοντική εργαστηριακή ανάλυση στη Γη», δήλωσε ο Mitch Schulte της NASA. «Μια μέρα, ίσως μπορέσουμε να επεξεργαστούμε την ακολουθία και τον χρόνο των περιβαλλοντικών συνθηκών που αντιπροσωπεύουν αυτά τα ορυκτά. Αυτό θα βοηθήσει στην απάντηση της μεγάλης επιστημονικής ερώτησης σχετικά με την ιστορία και τη σταθερότητα του τρεχούμενου νερού στον Άρη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαγευτική εικόνα από τον διαστημικό σταθμό της NASA δείχνει τον έναστρο ουρανό από ψηλά12.09.2018

Ας μην βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με την παρουσία εξωγήινων προς το παρόν – ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πλήρη ανάλυση των δειγμάτων είναι πολύ μεγάλος και περίπλοκος για να «πετάξει» μέχρι τον Άρη.

Για την ώρα τα δύο δείγματα πετρωμάτων που φέρουν τις ονομασίες «Montdenier» και «Montagnac» έχουν αποθηκευτεί με ασφάλεια μέσα σε κυλίνδρους από τιτάνιο στο κάτω μέρος του ρόβερ. Αφού συλλεχθούν και δεκάδες άλλα δείγματα στο μέλλον από την επιφάνεια του Άρη, θα επιχειρηθεί η αποστολή τους στη Γη – πιθανώς το 2031 – έτσι ώστε να αναλυθούν περαιτέρω, μεταξύ άλλων για εύρεση ιχνών αρχαίας μικροβιακής αρειανής ζωής.

Πηγή: dazeddigital.com

Περισσότερα από Περίεργα
VIMA_WEB3b