MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
17
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Τζέιν Κάμπιον: Η σκηνοθέτις βλέπει έναν «άνεμο» αλλαγής για τις γυναίκες δημιουργούς

H υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτις δηλώνει, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο Φεστιβάλ της Βενετίας, αισιόδοξη για την πρόοδο των γυναικών σκηνοθετών, αν και αναγνωρίζει ότι πρέπει ακόμη να γίνουν σημαντικά βήματα για τη στήριξή τους.

Τζέιν Κάμπιον
Φώτο: Sally Bongers
Monopoli Team

H υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτις Τζέιν Κάμπιον, της οποίας η νέα ταινία με τίτλο «The Power of the Dog» κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας, δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ότι παίρνει θάρρος με τις προσπάθειες όλο και περισσότερων γυναικών σκηνοθετών.

Η Κάμπιον είναι η μία από τις πέντε μόνο γυναίκες σκηνοθέτιδες που συμμετέχουν φέτος στη Μόστρα, τρεις λιγότερες από πέρσι. Ενώ, μέχρι πρότινος ήταν η μόνη γυναίκα που έχει βραβευθεί με Χρυσό Φοίνικα. Επιπλέον, έχει υπάρξει η δεύτερη από τις μόλις επτά σκηνοθέτιδες που έχουν κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Όταν ρωτήθηκε τι θεωρεί η ίδια ότι πρέπει να γίνει για να παρατηρηθεί πρόοδος όσον αφορά τις γυναίκες σκηνοθέτιδες, απάντησε: «Θεωρώ ότι τα κορίτσια πηγαίνουν περίφημα» υπογραμμίζοντας την πρόσφατη επιτυχία της βραβευμένης με Όσκαρ Κλοέ Ζάο και της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών Ζουλιά Ντουκουρνό.

The Power of the Dog

Ο άνεμος αλλαγής του MeToo

«Θεωρώ ότι αφότου τους δώσεις μια ευκαιρία, είναι ασταμάτητες. Γνωρίζω ότι τα στατιστικά δεν είναι ευνοϊκά για τις γυναίκες ακόμη. Είναι μεγάλη ήττα ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναικείες φωνές για να περιγράψουν τον κόσμο μας και ποιοι είμαστε. Τείνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πατριαρχικοί, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά και αυτό είναι όμορφο και ενδιαφέρον. Έχουμε δει αυτή την έμφυλη ισορροπία στην τηλεόραση όπου οι γυναίκες σκηνοθέτιδες τα πάνε εξαιρετικά.

Από το κίνημα του MeToo και έπειτα, νιώθω έναν άνεμο αλλαγής. Για τις γυναίκες ήταν ένα γεγονός σαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή το τέλος του Απαρτχάιντ. Οι γυναίκες παίρνουν θάρρος, υποστηρίζουν η μία την άλλη και υποστηρίζονται από άντρες επίσης». 

Η συνεργασία με το Netflix

Η Τζέιν Κάμπιον έχει κερδίσει μια υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας με την ταινία «Μαθήματα Πιάνου» (1993), ενώ στο ενεργητικό της, ανάμεσα σε άλλα, έχει και την αυστραλιανή σειρά «Top of the Lake» (2013). Η ίδια δήλωσε ότι το Netflix της έδωσε το μεγαλύτερο μπάτζετ στην καριέρα της έως τώρα για να σκηνοθετήσει το «The Power of the Dog», το ιστορικό μυθιστόρημα του Τόμας Σάβατζ, το οποίο ενθουσιάστηκε τόσο πολύ διαβάζοντάς το που αποφάσισε να το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη.

«Γενικά σπάνια καταφέρνω να ολοκληρώσω πια ένα μυθιστόρημα, αλλά το συγκεκριμένο ήταν εθιστικό. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, σκηνές και μοτίβα από το βιβλίο επανέρχονταν στο μυαλό μου και δεν μπορούσα να το ξεχάσω. Τότε συνειδητοποίησα ότι το έργο αυτό έχει βάθος και εντυπώνεται στην ψυχή». 

The Power of The Dog

Λίγα λόγια για την ταινία

Στην ταινία, η οποία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1920, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς υποδύεται τον Phil Burbank, έναν σκληρό και πλούσιο ραντζιέρη ο οποίος εμπνέει φόβο και δέος σε όλους γύρω του, ώσπου να βρεθεί εκτεθειμένος στο ενδεχόμενο της αγάπης. Στο πλευρό του συμπρωταγωνιστούν οι Τζέσι Πλίμονς, Κίρστεν Ντανστ και Κόντι Σμιτ-Μακφί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βενετίας: Οι 10 αξέχαστες ταινίες που κέρδισαν τον Χρυσό Λέοντα την τελευταία δεκαετία12.09.2018

Η ταινία θα προβληθεί στις αμερικάνικες αίθουσες στις 17 Νοεμβρίου και από το Netflix τη 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή: Variety, Deadline

Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ρόμπερτ Ρέντφορντ (1936-2025): Ο θρύλος του αμερικανικού σινεμά έφυγε από τη ζωή
Cine News
Animasyros 2025: Όλα όσα θα δούμε στη μεγάλη γιορτή του animation
Cine News
Βραβεία Emmy 2025: Έγραψε ιστορία το “The Studio” – Σάρωσαν “Adolescence” και “The Pitt”
Cine News
48ο Φεστιβάλ Δράμας: Ο Χρυσός Διόνυσος στο «Noi» του Νεριτάν Ζιντζιρία – Όσα έγιναν στην τελετή λήξης
Cine News
Home Cinema: 10 ταινίες που θα δούμε αυτή την εβδομάδα στην TV
Cine News
Ο Στέφανος Ρόκος υπογράφει τις αφίσες του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cine News
Home Cinema: Ποιες ταινίες θα δούμε αυτό το ΣΚ στην τηλεόραση
Cine News
Όλα όσα αγαπάμε στη Δράμα του φεστιβάλ
Cine News
Οι πρώτοι νικητές του 48ου DISFF σε σπουδαστικά προγράμματα, Animation και Pitching Lab
Cine News
Γη της Ελιάς – Ο Επίλογος: Πότε κάνει πρεμιέρα ο 5ος και τελευταίος κύκλος;
Cine News
Κακές Ιδέες: Η νέα σειρά Ατζαράκη και Ζάμπρα κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV – Δες το trailer
Cine News
Γιώργος Τσεμπερόπουλος: Τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος και αφιέρωμα στο 66ο ΦΚΘ