MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πάμπλο Πικάσο: Μνημειώδης δημοπρασία στο Λας Βέγκας με έργα του σπουδαίου ζωγράφου

Μια από τις πολυτιμότερες δημοπρασίες έργων του σπουδαίου Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, αξίας γύρω στα εκατό εκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να λάβει χώρα στο Λας Βέγκας από τον οίκο Sotheby’s.

| Φωτογραφίες: Sotheby's και MGM Resorts
Monopoli Team

Στις 23 Οκτωβρίου πρόκειται να λάβει χώρα στο Λας Βέγκας η μεγαλύτερη δημοπρασία έργων τέχνης στην ιστορία της πόλης. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην πώληση έντεκα έργων του εμβληματικού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, τα οποία βρίσκονταν μέχρι τώρα στην κατοχή της εταιρείας MGM Resorts και κοστολογούνται όλα μαζί γύρω στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Για τις ανάγκες της δημοπρασίας, την οποία θα ακολουθήσει τετραήμερη έκθεση με τα «πολυτελέστερα αντικείμενα στον κόσμο», θα αναπαρασταθεί στο Bellagio, το ξενοδοχείο-καζίνο με τα περισσότερα από 3,000 δωμάτια και τα σχεδόν ισάριθμα μηχανάκια, τραπέζια πόκερ και ρουλέτες, η φημισμένη αίθουσα δημοπρασιών του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το Bellagio, γνωστό για τα φαντασμαγορικά show του και τον κεντρικό ρόλο στην ταινία «Η Συμμορία των Έντεκα», είχε πάντα μια από τις καλύτερες πινακοθήκες τέχνης στην πόλη. Μάλιστα, αρκετά από τα έργα του Ισπανού ζωγράφου που πρόκειται να δημοπρατηθούν κοσμούν το εστιατόριο «Πικάσο» του ξενοδοχείου.

Στόχος η δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής συλλογής

Ο Ari Kastrati, υπεύθυνος φιλοξενίας των MGM Resorts δήλωσε ότι θα αποτελέσει μια μνημειώδη δημοπρασία και ο κύριος λόγος πραγματοποίησης της είναι για να αγοραστεί νέα τέχνη επικεντρωμένη στη διαφορετικότητα: «Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε μια πιο συμπεριληπτική συλλογή η οποία θα διατηρεί την ατμόσφαιρα του ήδη υπάρχοντος πορτφόλιο, ενώ, παράλληλα, θα δίνει φωνή σε καλλιτέχνες από υποεκπροσωπούμενες κοινότητες».

Τα highlights της δημοπρασίας

Highlight της δημοπρασίας θα αποτελέσει ο πίνακας «Femme au Béret Rouge-Orange», που δημιουργήθηκε το 1938 και αποτελεί ένα από τα τελευταία έργα του Πάμπλο Πικάσο που απεικονίζουν την μούσα και ερωμένη του Μαρί Τερέζ Ουολτέρ. Η αξία πώλησης του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται στα 20 με 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Πικάσο ήταν 45 χρονών και δυστυχισμένος στον γάμο του όταν πρωτοσυνάντησε τη Ουόλτερ, στα 17 της χρόνια, στο Πολυκατάστημα Γκαλερί Λαφαγιέτ, στο Παρίσι. Η τυχαία συνάντηση και η παράνομη σχέση που ακολούθησε αναζωογόνησαν ριζικά τον ζωγράφο, ο οποίος ένιωσε να ξαναγεννιέται. Οι πίνακες του με την Ουόλτερ αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της παρισινής ρετροσπεκτίβα του 1932, η οποία καθιέρωσε τον Πάμπλο Πικάσο ως έναν από τους διασημότερους και αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες στον κόσμο.

Το 1938 ο Πικάσο ερωτεύτηκε τη φωτογράφο Ντόρα Μάαρ και ζούσε μια διπλή ζωή. Ο οίκος Sotheby’s υποστηρίζει ότι ένα πορτραίτο της Ουόλτερ χρονολογημένο εκείνη τη χρονιά είναι κάτι το «αρκετά σπάνιο».

Επιπλέον, στην αγοραπωλησία θα περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους πίνακες ζωγραφικής του Πικάσο από την χρονική περίοδο 1969-1970, με τίτλο «Homme et Enfant» ($20-30εκ.) και «Buste d’Homme»($10-15εκ.). Και οι δύο ήταν μέρος έκθεσης του 1970 που φιλοξενήθηκε στο Παλάτι των Παπών της Αβινιόν, ίσως η σημαντικότερη έκθεση της ύστερης καριέρας του.

Άλλο ένα highlight αποτελεί το έργο «Nature Morte au Panier de Fruits et aux Fleurs» ($10-15εκ.), μια νεκρή φύση που ο καλλιτέχνης ζωγράφισε στο Παρίσι, το 1942, κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής, όταν και δεν μπορούσε να εκθέσει τα δημιουργήματά του.

Η Brooke Lampley, επικεφαλής των δημοπρασιών έργων τέχνης του οίκου Sotheby’s σχολίασε: «Ανυπομονούμε να φέρουμε τη μαγεία μιας δημοπρασίας του Sotheby’s στο Λας Βέγκας, Ως ένας από τους διασημότερους, δημοφιλέστερους και επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιον καλύτερο από τον Πικάσο «εγκαινιάσει» αυτή τη μοναδική πολιτιστική εμπειρία».

Πηγή: Guardian

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b