MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Άντι Γουόρχολ: Έξι…εκκεντρικές συνήθειες του μεγάλου καλλιτέχνη της pop art

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ και με αφορμή την ημέρα ανατρέχουμε σε έξι ασυνήθιστες συνήθειες που του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό του “εκκεντρικού”.

Άντι Γουόρχολ
Άντι Γουόρχολ
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 6 Αυγούστου το 1928, γεννήθηκε ο Άντι Γουόρχολ. Πρόκειται, φυσικά, για τον σπουδαιότερο ζωγράφο του κινήματος της pop art τη δεκαετία του 1960. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι οι προσωπογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, του Μάο Τσετούνγκ αλλά και οι κονσέρβες της σούπας ντομάτας από την Campbell.

Campbell's Soup Cans, 1962

Campbell’s Soup Cans, 1962.

Ο Γουόρχολ έγραψε ιστορία στον 20ό αιώνα τόσο για την τέχνη του, όσο και για την εκκεντρική του προσωπικότητα. Ας δούμε έξι facts για τον ίδιο που μαρτυρούν το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του!

1. Γουόρχολ, ο “ρακοσυλλέκτης”

Σε όλη τη ζωή του, ο Άντι κρατούσε καθημερινά αντικείμενα ως μέρος μιας συλλογής, τα οποία οι φίλοι του είχαν ονομάσει “Αndy’s Stuff”. Μετά τον θάνατό του, ανακαλύφθηκαν 641 κουτιά γεμάτα από αυτά τα πράγματα. Είναι γνωστά ως “χρονοκάψουλες” και πλέον βρίσκονται στο Andy Warhol Museum στο Pittsburgh. Ανάμεσα στα αντικείμενα, μπορεί κανείς να βρει μενού αεροπλάνων, απλήρωτα τιμολόγια, ζυμάρια πίτσας, εφημερίδες, γραμματόσημα, διαφημιστικά από σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα!

Πράγματα από την "χρονοκάψουλα"

Αντικείμενα από την “χρονοκάψουλα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο Άντι Γουόρχολ φωτογράφιζε το Χόλιγουντ: Σπάνιες φωτογραφίες σε νέα έκθεση12.09.2018

2. Οι περούκες του Γουόρχολ

Ναι, το χαρακτηριστικό μαλλί του ήταν περούκα! Δεν είχε όμως μία ή δύο αλλά πάνω από 40 περούκες, τις οποίες φρόντιζε σαν αληθινά μαλλιά. Ήταν, άλλωστε, από τρίχες που έρχονταν κατευθείαν από την Ιταλία, ενώ αναλάμβανε να τις φτιάξει ένας καλλιτέχνης του είδους από τη Νέα Υόρκη. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία που ένα κορίτσι έβγαλε την περούκα από το κεφάλι του Άντι. Μάλιστα, εκείνος είχε γράψει χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του: “Δεν ξέρω τι με κράτησε από το να την σπρώξω κάτω από το μπαλκόνι”!

Οι περούκες του Γουόρχολ

Οι περούκες του Γουόρχολ.

3. Οι ταινίες του

Πέρα από την ζωγραφική, ασχολήθηκε και με την δημιουργία βίντεο και ταινιών – συγκεκριμένα περισσότερες από 60 ταινίες! Γνωστές, μεταξύ άλλων, είναι το “Sleep”, που δείχνει επί έξι ώρες τους φίλους του να κοιμούνται και το “Εat”, που δείχνει έναν άντρα να τρώει ένα μανιτάρι για 45 λεπτά!

"Sleep"

“Sleep”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΊδρυμα Άντι Γουόρχολ: Τέλος στη δικαστική διαμάχη σχετικά με τη φωτογραφία του Πρινς12.09.2018

4. H οξείδωση

Στα τέλη του 1970, ο Γουόρχολ δημιούργησε τους πίνακες που οξειδώνονταν με τη βοήθεια των φίλων του. Πρόκειται για καμβάδες, τους οποίους έβαφε με χάλκινη μπογιά, τους τοποθετούσε στο πάτωμα και άφηνε μετά φίλους και επισκέπτες να ουρήσουν πάνω τους! Η αντίδραση που δημιουργούταν, έφτιαχνε αφαιρετικά σχέδια σε διαφορετικά χρώματα.

Oxidation Painting

Oxidation Painting

5. Drag Queen

O Γουόρχολ είχε μια drag περσόνα ως alter-ego, την Drella, από το Dracula και το Cinderella. Παρόλο που δεν ήταν drag queen ο ίδιος, βοήθησε πολύ την κοινότητα της Νέας Υόρκης ενσωματώνοντάς τες στο καλλιτεχνικό του κίνημα. Μάλιστα, πολλές φορές πόζαρε μαζί τους ντυμένος drag.

O Γουόρχολ ντυμένος drag

O Γουόρχολ ντυμένος drag.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τον Ντέιβιντ Μπάουι στον Άντι Γουόρχολ: Όταν ο Victor Skrebneski φωτογράφιζε θρύλους12.09.2018

6. Oι κασέτες

Μια άλλη συνήθεια του Άντι, ήταν να καταγράφει τις σκέψεις του σε κασέτες και χειρόγραφα. Κάποια στιγμή, βέβαια, προχώρησε στο να καταγράφει και τις συζητήσεις του με άλλους ανθρώπους. Αποκαλούσε, μάλιστα, τη συσκευή καταγραφής ως «τη γυναίκα του». Τελικά, συνέθεσε ένα θεατρικό έργο μέσα απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις, το οποίο ονόμασε “Pork”.

O Άντι Γουόρχολ μαγνητοφωνεί αυτόν και τον Γιόζεφ Μπόις.

O Άντι Γουόρχολ μαγνητοφωνεί αυτόν και τον Γιόζεφ Μπόις.

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b