MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
18
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
 • ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
  ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  Καρύταινα: Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

  Ο σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» διοργανώνει, 6-8 Αυγούστου, στην Καρύταινα, σειρά επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία.

  Monopoli Team

  Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία, o σύλλογος των Καρυτινών της Αθήνας και του Πειραιά «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», οργανώνει τον Αύγουστο, εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του 1821, σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης και την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (Ι.Ι.Ε.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με τον γενικό τίτλο: «Η ιστορία του 1821 μέσα από δύο Κάστρα: Το Κάστρο της Καρύταινας: Η βάση του Κολοκοτρώνη. Το Κάστρο της Μεθώνης: Το ορμητήριο του Ιμπραήμ».

  Στην Καρύταινα οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα από τις 6 έως και τις 8 Αυγούστου, ενώ στη Μεθώνη από τις 20 έως και τις 22 Αυγούστου.

  Καρύταινα: Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

  Περιοδική έκθεση με 50 συλλεκτικές λιθογραφίες

  Μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων αυτών εκδηλώσεων ξεχωρίζει η οργάνωση Περιοδικής Έκθεσης στον μεταβυζαντινό Πύργο της Λεβένταινας στην Καρύταινα, με τίτλο: «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών».

  Στην έκθεση αυτή θα παρουσιαστούν βασικά 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες, από πρώτες λιθογραφικές εκτυπώσεις των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel και Peter Von Hess, καθώς επίσης περί τα 15 συλλεκτικά βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, μαζί με σημαντικά ιστορικά έγγραφα της επαναστατικής περιόδου από τη Συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, που αφορούν στην περιοχή της Καρύταινας.

  Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θα εκτεθεί, μετά από άδεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως, το περίφημο Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, έκδοσης του 1811, το οποίο φυλάσσεται επιμελώς στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καρύταινα.

  Καρύταινα: Επετειακές εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης

  Λίγα λόγια για τις εκδηλώσεις

  Oι επετειακές εκδηλώσεις στην Καρύταινα ξεκινούν την Παρασκευή 6 Αυγούστου με την ενότητα «Τραγούδι και χορός στον Αγώνα» που επιμελήθηκε ο Λαογράφος του ΕΚΠΑ Γιώργος Φραγκάκης. Το Σάββατο 7 Αυγούστου το πρωί, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης του Πύργου της Λεβένταινας με κύριο ομιλητή τον Επιμελητή της έκθεσης Μάνο Στεφανίδη, καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

  Το απόγευμα θα υλοποιηθεί η κύρια εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Καρύταινας με κεντρικούς ομιλητές διακεκριμένους ιστορικούς, συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και τους επιστήμονες – αναστηλωτές του Κάστρου της Καρύταινας. Τέλος, την Κυριακή θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από τον Λογοτέχνη και Ιστορικό Γιάννη Αντωνόπουλο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στις υπώρειες του Κάστρου.

  Η ιστορία της Καρύταινας στο επίκεντρο

  Με τις εκδηλώσεις αυτές o σύλλογος των Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», σκοπό έχει να φωτίσει την Ιστορία της Καρύταινας και του σημαντικού Κάστρου της, να φέρει σε επαφή την ιστορική Καρύταινα με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς όπως το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνώ και να καλλιεργήσει συνέργειες και με άλλους ιστορικούς τόπους όπως η ιστορική Μεθώνη.

  *Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

  Επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων

  Παρασκευή 6 Αυγουστου:
  • Ώρα 20.00: Κεντρική Πλατεία. Τραγούδι και χορός στον αγώνα. Παραδοσιακό συγκρότημα Γ. Δαλιάνη. Επιμέλεια: Γιώργου Φραγκάκη, Λαογράφου ΕΚΠΑ.

  Σάββατο 7 Αυγούστου:
  • Ώρα 10.30: Εγκαίνια Περιοδικής Έκθεσης στον Πύργο της Λεβένταινας με θέμα: «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πέννα φιλελλήνων ζωγράφων και περιηγητών» Επιμελητής έκθεσης: Μάνος Στεφανίδης, καθηγητής Ιστορίας Τέχνης στο ΕΚΠΑ.
   Εκθέματα συλλογής: Γιώργου Κωστόπουλου.
   Έκθεση Ευαγγελίου Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.
  • Ώρα 20.00: Κύρια εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία.Κεντρική Εκδήλωση με ομιλίες ιστορικών στην κεντρική πλατεία της Καρύταινας.
   Κύριοι ομιλητές: Φέστας Μιχάλης: Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Χρυσανθόπουλος Χρήστος: Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Παπαδόπουλος Διονύσιος: Εκπαιδευτικός, πρώην Δήμαρχος Μεγαλόπολης. Βομπίρη Τζούλια: Αρχιτέκτων, Επικεφαλής Γραφείου Μελετών Αναστήλωσης Κάστρου. Βλαχούλης Θεμιστοκλής: Αρχιτέκτων, Διευθυντής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων Υπουργείου Πολιτισμού.
  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο αρχιπέλαγος φλέγεται: Έκθεση αφιερωμένη στην Επανάσταση του ΄21 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου12.09.2018

  Κυριακή 8 Αυγούστου:
  • 08.00: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου., Πανηγυρικός, κατάθεση στεφάνων.
  • 10.00: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στην υπώρειες του Κάστρου.

  Περισσότερα από Εκδηλώσεις
  Για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας
  προτάσεις και προσκλήσεις από το Monopoli.gr
  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ