MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Το αρχιπέλαγος φλέγεται: Έκθεση αφιερωμένη στην Επανάσταση του ΄21 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», της οποίας τα εγκαίνια θα τελεστούν την Τρίτη 3 Αυγούστου.

Καταδίωξη ιστιοφόρου σε εικόνα του β’ μισού του 17ου αιώνα, Κίμωλος
Monopoli Team

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου, σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, έκθεση με τίτλο «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Τα εγκαίνια θα τελεστούν από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, την Τρίτη 3 Αυγούστου 2021 και ώρα 20:30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑBehind the flame: Ο αγώνας των Ελλήνων αθλητών μέσα από ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ12.09.2018

Επιτύμβια στήλη με παράσταση ναυαγού, τέλη 2ου αι. π.Χ, Δήλος (Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου)

Η σπονδυλωτή έκθεση, με τον εμπνευσμένο από το έργο του Ιουλίου Βερν τίτλο, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν, μέσω ενός εύρους αντικειμένων, προερχόμενων από όλα τα κυκλαδονήσια, πτυχές της προεπαναστατικής κοινωνίας του αρχιπελάγους που αποτέλεσε ζωτικό χώρο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του Αγώνα.

Χρυσό βραχιόλι, 19ος αιώνας Μύκονος (Μουσείο Μπενάκη)

Το ταραχώδες Αιγαίο, πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης, εμπνέει μια διακριτή ενότητα της έκθεσης όπου η εμπορική δραστηριότητα και η ναυσιπλοΐα συμπορεύονται με τη δράση των πειρατών και των κουρσάρων για να αναδυθεί στη συνέχεια η ίδια η επαναστατική ναυτική δύναμη. Κυρίαρχη εδώ η αναφορά στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με την διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα.

Οι Κυκλάδες στην Χάρτα Ρήγα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑPark your Cinema στα Πανοραμικά Σκαλιά του ΚΠΙΣΝ: Οι κινηματογραφικές προβολές του Αυγούστου12.09.2018

Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, την Χάρτα του Ρήγα, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία, και επιπλέον προβάλλει την απήχηση των αρχαίων καταλοίπων στους ξένους περιηγητές αλλά και τους ίδιους τους Κυκλαδίτες, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα ως ιδεολογικό πυρήνα του φιλελληνικού κινήματος.

Διάλιθο ευαγγέλιο, 1791, δωρεά Μεγάλης Αικατερίνης στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια έκθεσης: 3 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2021

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b