MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονο

Κρεουργία, του Γιάννη Μαυριτσάκη στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021, παρουσιάζεται η «Κρεουργία» του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα, στις 23 και 24 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

| Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Monopoli Team

Ο Κύκλος Contemporary Ancients και η παρουσίαση τεσσάρων νέων θεατρικών έργων, σε παραγγελία του Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, συνεχίζονται. Τρίτο στη σειρά, μετά το Σπίτι με τα φίδια του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (9- 10/7) και το γάλα, αίμα της Αλεξάνδρας Κ. (16-17/7), στις 23 και 24 Ιουλίου θα παρακολουθήσουμε το έργο Κρεουργία του Γιάννη Μαυριτσάκη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΙχνευταί του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου12.09.2018

Εμπνευσμένος από τις Βάκχες του Ευριπίδη, κι ακόμα περισσότερο από το σκοτάδι και το αίνιγμα του πιο τελετουργικού έργου της αρχαίας θεατρικής γραμματείας, ο Γιάννης Μαυριτσάκης παραδίδει ένα νέο αίνιγμα. Ο Γιώργος Σκεύας αναλαμβάνει να φέρει επί σκηνής την Κρεουργία, ένα έργο στο οποίο όλα συμβαίνουν σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου κυριαρχεί ο έλεγχος και η συνεχής παρακολούθηση. Εκεί, τα γνωστά πρόσωπα της αρχαίας τραγωδίας έχουν απρόσμενους ρόλους, χωρίς όμως να μπορούν να ξεφύγουν από το βάρος του μύθου τους.

Κρεουργία @Elina_Giounanli

Σκηνοθετικό σημείωμα

«Το σύμπαν της Κρεουργίας μας καλεί να βυθιστούμε στους κόλπους του. Η αναμόχλευση του μύθου των Βακχών συναντά το ά-λογο της μνήμης και το αδύνατο της βούλησης, σε ένα τεχνοκρατικό κόσμο που συνεχώς μεταλλάσσεται, διαφεύγοντας αενάως ενός καθ-ορισμένου σχήματος. Τα πρόσωπα του έργου – Διόνυσος, Πενθέας, Αγαύη, Κάδμος, Τειρεσίας, Αγγελιοφόρος – επαναπροσδιορίζονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο, φέροντας, ακούσια, το βάρος του μύθου τους. Αυτό ακριβώς το στοιχείο, το βάρος του μύθου ως πεπρωμένο, είναι που καθιστά τα πρόσωπα της Κρεουργίας πάσχοντα. Στα ανάκτορα της μνήμης, γεννιέται μια νέα πραγματικότητα, μια περιοχή όπου καταργούνται οι διαχωρισμοί ανάμεσα στο φανερό και το αφανέρωτο, στο μακροσκοπικό και το μικροσκοπικό. Μια «εικονική πραγματικότητα», όπου κυριαρχεί ο «έλεγχος» και η συνεχής «παρακολούθηση». Σ’ αυτή τη «ζώνη», όπου τα όρια μεταξύ των δύο φύλων, μεταξύ του ανθρώπινου και του θείου, συνθλίβονται, συντελείται η μεταμόρφωση.

Στον κόσμο της Κρεουργίας, οι ήρωες εναντιώνονται και υπακούουν ταυτόχρονα, στη δύναμη που ορίζει την ύπαρξή τους. Μεταμορφώνονται. Υπέρτατο αλλά και μοναδικό όπλο τους, o λόγος. Ένα απύθμενο πλέγμα από λέξεις, που δημιουργεί μια ποιητική πύκνωση. Με τον λόγο και τις λέξεις, με τη γλώσσα, οι ήρωες κερδίζουν αστραπιαίες νίκες, μικρές, απατηλές εκλάμψεις, πριν βυθιστούν για πάντα στο αναπόφευκτο έρεβος του αγνώστου».

Κρεουργία @Elina_Giounanli

Το έργο κυκλοφορεί από τη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Νεφέλη, στα βιβλιοπωλεία και τα πωλητήρια του Φεστιβάλ.

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα, Ίρις Σκολίδη
Κοστούμια: Εβελίνα Δαρζέντα
Μουσική: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Παίζουν: Μάξιμος Μουμούρης (Διόνυσος), Γιώργος Νούσης (Πενθέας), Κόρα Καρβούνη (Αγαύη), Αγγελική Παπαθεμελή (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Ζιόβας (Κάδμος), Γιώργος Φριντζήλας (Τειρεσίας)

Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό 15€ Φοιτητικό / 65+ / Καλλ. Σωματείων 12€ ΑΜΕΑ / Ανέργων / Σπουδαστικό Καλλ. Σχολών 5€
Παραστάσεις: Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Ιουλίου 2021 στις 21:30
Βοηθός Σκηνοθετη: Γιάννης Σαβουιδάκης
Link Εισιτηρίων: http://aefestival.gr/festival_events/kreoyrgia/
Πληροφορίες Χώρου: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, Παλαιά Επίδαυρος, Αργολίδα | τηλ: 210 9282900
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b