MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το σπασμένο μπάσο των Clash γίνεται έκθεμα στο… Μουσείο του Λονδίνου

42 χρόνια μετά την ιστορική συναυλία των Clash, το σπασμένο μπάσο του Paul Simonon θα βρεθεί στο Μουσείο του Λονδίνου, πλάι σε αρχαία μνημεία και διάσημους πίνακες.

Το σπασμένο μπάσο των Clash, photo credits: Museum of London
Το σπασμένο μπάσο των Clash, photo credits: Museum of London
Monopoli Team

Όταν ο Πωλ Σάιμονον των Clash να έσπασε το μπάσο του πάνω στα νεύρα του σε μία συναυλία του συγκροτήματος, σίγουρα δεν περίμενε να το δει μετά από χρόνια ανάμεσα σε αρχαία μνημεία και πίνακες του 15ου αιώνα. Κι όμως, το Μουσείο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι το διάσημο σπασμένο μπάσο, θα βρίσκεται μόνιμα στο μουσείο από τις 23 Ιουλίου.

Όλα, λοιπόν, ξεκίνησαν στις 20 Σεπτεμβρίου του 1979 στην Νέα Υόρκη, όταν ο Πωλ Σάιμονον, αγανακτισμένος με την συμπεριφορά του κοινό, γύρισε την πλάτη του σε όλους, ύψωσε το μπάσο του και το χτύπησε με δύναμη στο έδαφος.

Σύμφωνα με τον Πωλ, το κοινό ήταν τελείως μουντό και καθισμένο στην θέση του, σαν να μην το ενδιέφερε καν αυτό που έβλεπε και άκουγε. Η πολύ κακή του διάθεση εκείνη την ημέρα φυσικά δεν βοήθησε.

Για καλή μας τύχη, εκείνη τη βραδιά βρισκόταν στο κοινό ένας φωτογράφος, ο οποίος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και απαθανάτισε τη θρυλική στιγμή.

SONY/PENNIE SMITH/RAY LOWRY

SONY/PENNIE SMITH/RAY LOWRY

Η φωτογραφία αυτή αργότερα, επιλέχθηκε από τον τραγουδιστή των Clash, Τζο Στράμμερ, με σκοπό να γίνει το εξώφυλλο του άλμπουμ London Calling (1979), που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Αργότερα επιλέχθηκε ως η πιο rock’n’roll φωτογραφία όλων των εποχών από το QMagazine.

Παρόλο που το μπάσο κοσμούσε το μουσείο από τον Νοέμβριο του 2019, οι περιορισμοί και το κλείσιμο πολλών αρχαιολογικών χώρων, δεν επέτρεψε σε πολλούς να το δουν από κοντά. Τώρα με την άρση των μέτρων του lockdown στο Λονδίνο, το μπάσο θα ξανά είναι διαθέσιμο για το ευρύ κοινό, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα γίνει μόνιμο έκθεμα του μουσείου, δίπλα σε άλλα εκθέματα που θα εξιστορούν την κουλτούρα του Λονδίνου από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα.

Είναι λοιπόν γεγονός: Οι Clash είναι και επισήμως μια… ιστορική μπάντα.

Πηγή: The Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSlash: Ο διάσημος κιθαρίστας γιορτάζει 15 χρόνια νηφαλιότητας12.09.2018

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b