MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ολυμπία Δουκάκη: Πέντε ρόλοι – σταθμοί στην καριέρα της σπουδαίας Ελληνοαμερικανίδας ηθοποιού

Η Ολυμπία Δουκάκη γεννήθηκε σαν σήμερα στις 20 Ιουνίου του 1931 και εμείς θέλοντας να τιμήσουμε το ταλέντο της, ανατρέχουμε στη ζωή και σε πέντε εμβληματικούς ρόλους – σταθμούς στην καριέρα της.

Η Ολυμπία Δουκάκη με το Όσκαρ της για την ταινία "Moonstruck"
Η Ολυμπία Δουκάκη με το Όσκαρ της για την ταινία "Moonstruck"
author-image Φωτεινή Νικολίτσα

Σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου του 1931, γεννήθηκε η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη. Η συνεισφορά της στον κινηματογραφικό αλλά και θεατρικό κόσμο ήταν αναμφισβήτητα τεράστια. Πρόσφατα, την 1η Μαΐου 2021, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών, λόγω προβλημάτων υγείας πολλών μηνών. Ας γνωρίσουμε τη ζωή και το έργο της, μέσα από τους πέντε σημαντικότερους ρόλους της.

Η λαμπρή καριέρα της Ολυμπίας Δουκάκη

Η Ολυμπία Δουκάκη γεννήθηκε στην Μασαχουσέτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής από μετανάστες Έλληνες γονείς. Ξεκίνησε θέατρο στην Βοστόνη και, αργότερα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Έπαιξε συνολικά σε πάνω από 130 θεατρικά έργα, πάνω από 60 ταινίες και 50 τηλεοπτικές σειρές. Η μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας της ήταν, αδιαμφισβήτητα, το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, καθώς και η αντίστοιχη Χρυσή Σφαίρα για την ταινία “Moonstruck”. Βέβαια, οι διακρίσεις όλης της καριέρας της είναι πάρα πολλές, τόσο στο θέατρο όσο και στην μικρή και μεγάλη οθόνη. Ακόμη, το 2014 τιμήθηκε με το δικό της αστέρι στο Hall of Fame!

H Ολυμπία Δουκάκη όταν τιμήθηκε με αστέρι στο Hall of Fame

H Ολυμπία Δουκάκη όταν τιμήθηκε με αστέρι στο Hall of Fame.

Από το 1965, δίδαξε υποκριτική στο  πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης, στο τμήμα New School of Arts και κάθε χρόνο, δίνεται προς τιμήν της υποτροφία σε όσους έχουν υψηλή απόδοση.Πέρα από την υποκριτική, που δεν άφησε ποτέ ως το τέλος της ζωής της, υπήρξε και ακτιβίστρια. Τα κύρια θέματα που την απασχολούσαν, αφορούσαν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το 2018, έκανε πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο “Ολυμπία”, σε σκηνοθεσία του Χάρη Μαυρομιχάλη.

Πέντε ρόλοι-σταθμός

1. Moonstruck (1987)

H ταινία που χάρισε στην Δουκάκη το Όσκαρ αλλά και την Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου. Ερμηνεύει την μητέρα της Λορέτα (Cher), μιας γυναίκας η οποία δέχεται να παντρευτεί έναν άντρα αλλά τελικά, ερωτεύεται τον αδερφό του (Νίκολας Κέιτζ). Κάπως έτσι, όλα περιπλέκονται καθώς το φεγγάρι γεμίζει και οι πρωταγωνιστές μπερδεύουν όλο και περισσότερο την κατάσταση ανάμεσά τους. Η ταινία ακροβατεί ανάμεσα στην ρομαντική κωμωδία και το δράμα με την ερμηνεία της Δουκάκη να είναι, πράγματι, άψογη!

Η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία "Moonstruck"

Η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία “Moonstruck”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΒραβεία Ιρις 2021: Θρίαμβος για το Digger12.09.2018

2. Steel Magnolias (1989)

Στο συγκεκριμένο φιλμ διαδραματίζεται η φιλία έξι γυναικών από διαφορετικές ηλικίες σε μια μικρή πόλη της Λουιζιάνα. Όλες έχουν την δική τους ιστορία να πουν και μια ιδιαίτερη προσωπικότητα να αναδείξουν. Η Ολυμπία Δουκάκη συμπρωταγωνιστεί με την Ντόλι Πάρτον, την Τζούλια Ρόμπερτς, την Σίρλεϊ ΜακΛέιν, την Σάλι Φιλντ και την Ντάριλ Χάνα. Και ο συνδυασμός όλων αυτών των γυναικών μπορεί να σας κάνει να γελάσετε τόσο, όσο και να κλάψετε…

Η Ντόλι Πάρτον και η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία "Steel Magnolias"

Η Ντόλι Πάρτον και η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία “Steel Magnolias”

3. Tales of the City (1993)

Στην θρυλική σειρά που πρωτοέπαιξε το 1993, η Δουκάκη ενσαρκώνει μια τρανς γυναίκα, γεγονός που υπήρξε ταυτόχρονα υποστηρικτικό για την κοινότητα αλλά και σοκαριστικό για την τότε συντηρητική Αμερική. Στην σειρά παρουσιάζεται η ζωή των χαρακτήρων στην queer πλευρά του Σαν Φρανσίσκο. Η Δουκάκη έπαιξε τον ρόλο της Anna Madrigal και στην επανεμφάνιση της σειράς το 1998 και το 2001. Στα 87 της ενσάρκωσε ξανά τον θρυλικό, πια, ρόλο της, στη νέα συνέχεια που έδωσε το Netflix στη σειρά, το 2019. Ιδιαίτερα μετά από τόσο χρόνια, υπήρξε μεγάλη διχογνωμία για το αν θα έπρεπε να υποδυθεί μια  τρανς ηθοποιός τον ρόλο, που όμως αυτός παρέμεινε στην Δουκάκη. Άλλωστε, όλοι ήθελαν να την ξαναδούν να γίνεται η Anna, ο ρόλος που της έδωσε και υποψηφιότητα BAFTA το 1994!

H Ολυμπία Δουκάκη στη σειρά "Tales of the City"

H Ολυμπία Δουκάκη στη σειρά “Tales of the City”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜαρίνα Αμπράμοβιτς: Η θρυλική καλλιτέχνις αποκαλύπτει τα μυστικά της διάσημης μεθόδου της12.09.2018

4. Look Who’s Talking (1989)

Στην αξέχαστη ρομαντική κωμωδία με τον Τζον Τραβόλτα και την Κίρστι Άλεϊ, καθώς και στα δύο σίκουελς, η Δουκάκη ενσαρκώνει την μητέρα της πρωταγωνίστριας. Η Μόλι ετοιμάζεται να φέρει μόνη της στον κόσμο το παιδί ενός παντρεμένου, όταν ξαφνικά έρχεται στη ζωή της ο Τζέιμς και η προοπτική για μια νέα ιστορία αγάπης. Φυσικά, η κωμική υποκριτική ικανότητα της Ολυμπίας Δουκάκη ξεδιπλώνεται ακόμη περισσότερο σε αυτή τη σειρά ταινιών.

H Ολυμπία Δουκάκη και η Κίρστι Άλεϊ στην ταινία "Look Who's Talking"

H Ολυμπία Δουκάκη και η Κίρστι Άλεϊ στην ταινία “Look Who’s Talking”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο Άντι Γουόρχολ φωτογράφιζε το Χόλιγουντ: Σπάνιες φωτογραφίες σε νέα έκθεση12.09.2018

5. Cloudburst (2011)

H Δουκάκη, πραγματικά, συγκλονίζει σε αυτήν την περιπετειώδη road ταινία για δύο λεσβίες, μεγάλες σε ηλικία, που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στον Καναδά για να παντρευτούν. Η αγάπη και η αφοσίωση της μιας στην άλλη συγκινούν και η ερμηνεία της Δουκάκη χαρίζει στον θεατή όλο το φάσμα των συναισθημάτων. Στον δρόμο, συναντούν τον Πρέντις, έναν νέο που ψάχνει κάποιον να τον πάει στην πόλη του και οι τρεις τους δένονται μέσα από ανεπανάληπτες εμπειρίες. Η ταινία κέρδισε συνολικά 33 βραβεία!

Η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία "Cloudburst"

Η Ολυμπία Δουκάκη στην ταινία “Cloudburst”

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b