MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Μουσείο Μπενάκη: Μεγάλη, επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Μουσείο Μπενάκη ανακοινώνει, με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη διοργάνωση της επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Μουσείο Μπενάκη
Ovid Kurtovich, Η καταστροφή της Σμύρνης, 1922. Ελαιογραφία Μουσείο Μπενάκη 38238
Monopoli Team

Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεγάλη επετειακή έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», η οποία προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2022, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

Την έκθεση τιμούν με την υποστήριξή τους πολυάριθμοι οργανισμοί, ιδρύματα και ιδιώτες παραχωρώντας εκθέματα από τις πολύτιμες συλλογές τους. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται το σημαντικό έργο αυτών των φορέων χάρη στο οποίο διασώθηκαν η ιστορία και ο πολιτισμός του μικρασιατικού ελληνισμού.

Μουσείο Μπενάκη

Η Μέλπω και ο Οκτάβιος Μερλιέ στους Δελφούς, 1950. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας

Η μεγάλη αυτή επετειακή έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει μέσα από τρεις μεγάλες ενότητες το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας κατά την περίοδο της ακμής του πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923, καθώς και την περίοδο της εγκατάστασης και ενσωμάτωσής του στην Ελλάδα.

Το χρονικό αυτό ξετυλίγεται μέσα από χάρτες, φωτογραφίες, κινηματογραφικό υλικό, έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές και κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση του χρονικού.

  • Στόχος της πρώτης ενότητας είναι να περιγράψει τη ζωή σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές: την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τα νότια παράλια, και την Ανατολική Θράκη.
  • Η δεύτερη ενότητα εξιστορεί τους διωγμούς, τη μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή του 1922, το πρώτο κύμα προσφύγων και την ανταλλαγή πληθυσμών.
  • Η τελευταία ενότητα επικεντρώνεται  στην εγκατάσταση και την ενσωμάτωση των εκπατρισμένων στην Ελλάδα καθώς και στην επίδραση που η παρουσία τους είχε σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας.

Νυφική φορεσιά από τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Ζαλούφι, στην περιφέρεια της Mακράς Γέφυρας (Uzunköprü), ανατολική Θράκη, τέλη 19ου αι. Μουσείο Μπενάκη ΦΟΡ93

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών

Τμήμα του επιλόγου της έκθεσης είναι αφιερωμένο στην ίδρυση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών το 1930 από τη Μέλπω και τον Οκτάβιο Μερλιέ. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού των Μικρασιατών Ελλήνων.

Το αρχείο προφορικής ιστορίας του είναι μοναδικό. Συγκροτήθηκε με βάση τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 5.000 εκπατρισμένων πρώτης γενιάς, ενώ το Μουσικό Λαογραφικό του Aρχείο περιέχει σπάνιες ηχογραφήσεις, αδημοσίευτα χειρόγραφα και έγγραφα. Η Βιβλιοθήκη και τα πολύτιμα αρχεία, οι πολυάριθμες εκδόσεις και το επιστημονικό Δελτίο του Κέντρου συμβάλλουν καθοριστικά στον διάλογο μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Φώτης Κόντογλου, Αίας και Οδυσσέας, 1935. Κερόνευτο σε καμβά. 107 x 91,5 εκ. Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Γκίκα, παρακαταθήκη Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου και Ηλία Σαμαρά

Οι συλλογές και τα αρχεία του Μουσείου Μπενάκη

Οι συλλογές του Μουσείου Μπενάκη παρουσιάζουν την καθημερινή και επαγγελματική ζωή και την τέχνη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τα Ιστορικά του Αρχεία διασώζουν σημαντικές μαρτυρίες από την πορεία της εκστρατείας και από την εγκατάσταση των προσφύγων, ενώ εκθέματα της Πινακοθήκης Γκίκα τεκμηριώνουν το αποτύπωμα των Μικρασιατών στον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Άλλωστε, το Μουσείο Μπενάκη υπήρξε ένα από τα τρία μουσεία που υποδέχθηκαν τα κειμήλια των κοινοτήτων κατά τη μετεγκατάστασή τους στον ελλαδικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ«Πριν και μετά το 1821»: Μια μεγάλη έκθεση πίσω από κλειστές πόρτες12.09.2018

Οι επιμελητές της έκθεσης

Την επιμέλεια της έκθεσης και των δύο εκδόσεων που τη συνοδεύουν έχει η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου, σε στενή συνεργασία με τον ακαδημαϊκό καθηγητή Πασχάλη Κιτρομηλίδη, διευθυντή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, και τους ερευνητές του Κέντρου, καθώς και τον επιστημονικό διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη και τους επιμελητές του Μουσείου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μουσείο Μπενάκη: 212 6875272 [email protected]

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: 210 3239225 [email protected]

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b