MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Εθελοντές, η φωνή των αδέσποτων ζώων, καλούν σε βοήθεια

Tο ανεκτίμητο έργο τους στηρίζεται μόνο από λιγοστούς ιδιώτες. Όμως, οι ανάγκες για τη διάσωση των αδέσποτων δεν παύουν ποτέ. Ας γνωρίσουμε το έργο τους κι ας τους στηρίξουμε.

Στέλλα Χαραμή | 04.04.2021

Τα «Φαντάσματα του Ασπρόπυργου» μέσα από τα μάτια του εθελοντή Αλέξανδρου Καντζιλιέρη

Η δράση του σωματείου

Στον αχανή Ασπρόπυργο, ένα no man’s land μόλις 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα, περιγράφεται ένα απίστευτο φαινόμενο διαρκούς εγκατάλειψης ζώων. Τα αδέσποτα της περιοχής υπολογίζονται σε περισσότερα από 2.500 – τα περισσότερα σε δεινή κατάσταση. Σε αυτόν τον ξεχασμένο τόπο, ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια μια προσπάθεια εθελοντών που δεν κατοικούν στην περιοχή, ωστόσο συνασπίστηκαν για να δοκιμάσουν ν΄ αλλάξουν λίγο το σκηνικό.

«Η πρόσκληση ξεκίνησε από μια ομάδα εργαζόμενων στον Ασπρόπυργο που παρατηρούσε σε καθημερινή βάση την τραγική κατάσταση που επικρατεί εκεί. Στην αρχή υπήρξε ένας ενθουσιασμός οπότε και συγκεντρωθήκαμε περισσότεροι από 50 άνθρωποι, τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου το 2012. Τελικά, οι δυσκολίες και η φθορά, μας έφεραν στο σημερινό σώμα των εθελοντών όπου δεν ξεπερνάμε τους εννέα» εξηγεί ο Αλέξανδρος Καντζιλιέρης.

Το έργο τους, παρότι απευθύνεται σε έναν τεράστιο πληθυσμό ζώων, συνεχίζεται με σίτιση, στειρώσεις, περίθαλψη και κάποιες φιλοξενίες ζώων που προωθούνται σε σπίτια εθελοντών – αφού ούτε τα «Φαντάσματα του Ασπροπύργου» διαθέτουν το δικό τους καταφύγιο, όπως και τα περισσότερα μη κερδοσκοπικά φιλοζωϊκά σωματεία – ή σε πανσιόν για περισταστικά που χρήζουν αποθεραπείας. Αυτή τη στιγμή, προσωρινή στέγη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν βρει περί τα 50 σκυλιά που κυκλοφορούσαν στους αφιλόξενους δρόμους του Ασπροπύργου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: 10 τρόποι να βοηθήσουμε τα αδέσποτα12.09.2018

Οι εξορμήσεις

Κάθε Σάββατο συγκεντρώνονται για τις παραδοσιακές εξορμήσεις τους σ’ ένα συχνά εχθρικό και ετερόκλητο τοπίο. «Ο Ασπρόπυργος συμπυκνώνει μια μικρή Αττική. Έχει μια πλήρη βιομηχανοποιημένη ζώνη, αγροτικές εκτάσεις, κατοικημένες περιοχές και συνορεύει με το βουνό. Συγκεντρώνει και πάρα πολλές φυλές, μια μη συνεκτική κοινωνία, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελέγξει κανείς. ‘Ολα αυτά τα χαρακτηριστικά δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση. Επομένως, πηγαίνοντας στον Ασπρόπυργο πρέπει να γίνεις αυτός που θα επιλέξει ποιο ζώο δεν μπορεί να μείνει στο δρόμο, ποιο κινδυνεύει περισσότερο, ποιο είναι βαριά άρρωστο ή χτυπημένο».

Κάποτε θα ήταν ένα περήφανο τσοπανόσκυλο: Συνήθης εικόνα στην οποία περιέρχονται αβοήθητα τα ζώα στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Στον καιρό της πανδημίας

Ο ήδη συρρικνωμένος αριθμός εθελοντών μπήκε σε νέες περιπέτειες με τα δεδομένα που επέβαλλε η πανδημία. Η παρουσία στο εφιαλτικό πεδίο του Ασπρόπυργου περιορίστηκε· «ευτυχώς όμως είδαμε σοβαρή αύξηση σε προσφορά για φιλοξενίες. Κι αυτό είναι μια ανακούφιση, ειδικά όταν κάποιοι από εμάς έχουμε βάλει μέσα στο σπίτι μας μέχρι και 18 σκυλιά». Την ίδια ώρα, οι πόροι του σωματείου τίθενται σε επισφάλεια λόγω της μακράς υγιεινομικής κρίσης. Οι κινήσεις στήριξης έρχονται σχεδόν πάντα από ιδιώτες είτε σε είδος, είτε με ελάχιστες δωρεές ενώ κάποιες από τις στειρώσεις χορηγούνται από άλλες φιλοζωϊκές οργανώσεις και σωματεία.

Αν θέλετε να στηρίξετε το έργο των «Φαντασμάτων» μπορείτε
  • Να γίνετε ανάδοχος ενός αδέσποτου παρέχοντας του προσωρινή φιλοξενία
  • Να υιοθετήσετε κάποιο από τα «Φαντάσματα» του Ασπροπύργου
  • Να συνδράμετε στις Σαββατιάτικες εξορμήσεις του συλλόγου
  • Να συμβάλλετε δωρίζοντας είδη ή φάρμακα
  • Να κάνετε μια μικρή δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό του – ύστερα από επικοινωνία με την σελίδα του στο facebook

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b