MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
28
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
CREATIVE PEOPLE

Καλλίστη Κατσίδα: Η δημιουργός πίσω από τα «kallisti jewelry» με τις ξεχωριστές γεωμετρίες εμπνευσμένες από τη φύση

Είναι απόφοιτος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ενώ σπούδασε και στη Σχολή Χειροποίητου Κοσμήματος. Ο πειραματισμός της με διαφορετικά υλικά την οδήγησε στην κατασκευή κοσμημάτων – σχεδόν φυσικά. Τις περισσότερες φορές η έμπνευσή της είναι το ίδιο το υλικό και οι ιδιότητές του.

Ευδοκία Βαζούκη | 23.03.2021

Με ένα τέτοιο όνομα, νομίζω, το brand name των κοσμημάτων σου είναι σχεδόν μονόδρομος. Πίσω από τα «kallisti jewelry» – ποια άλλη; – η Καλλίστη. Από μικρή αυτό που την εξίταρε περισσότερο ήταν το «παιχνίδι» και κάθε λογής πειραματισμός με διαφορετικά υλικά που έπιανε στα χέρια της. Την ίδια στιγμή μεταποιούσε, κατασκεύαζε. «Έχω μια τάση να απασχολώ τα χέρια μου συνεχώς», μου εξομολογείται η ίδια.

Εικοσιπέντε χρονών σήμερα, η Καλλίστη είναι απόφοιτος του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθηνών, ενώ προς το τέλος των πρώτων σπουδών της φοίτησε και στη Σχολή Χειροποίητου Κοσμήματος στο ΔΙΕΚ Μεταξουργείου.

Μετά από πολλούς πειραματισμούς με διάφορες κατασκευές, το αεικίνητο αυτό κορίτσι κατέληξε πως ο σχεδιασμός και η κατασκευή κοσμημάτων είναι αυτό που της βγαίνει πιο «φυσικά» από καθετί άλλο. Κι έτσι ο δρόμος – και η αγάπη για τα μέταλλα – την έβγαλε στην αργυροχρυσοχοΐα. Άλλοτε σε πιο ελεύθερες γραμμές ή πιο γεωμετρικές και άλλοτε πιο φυσικές, με επιρροές από καρπούς και λουλούδια – κάθε κόσμημά της αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι που εκπέμπει έμπνευση και διαχρονικότητα.

Tι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς με το κόσμημα;

Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να μεταποιώ και να κατασκευάζω. Κάπως έτσι, λοιπόν, μέσω των σπουδών μου ασχολήθηκα με τον σχεδιασμό, την κατασκευή μακετών, την κεραμική και τις μικροτεχνίες γενικότερα. Ανά τα χρόνια ό,τι μικροαντικείμενα, φυσικά ή βιομηχανικά, έβρισκα, τα κρατούσα λέγοντας «κάπου θα τα χρειαστώ». Έτσι γίνεται μέχρι τώρα και πράγματι, πάντα, με κάποιον τρόπο όλα βρίσκουν τη χρησιμότητα τους στις κατασκευές μου! Μέσα λοιπόν από την ενασχόλησή μου με διάφορα υλικά κατέληξα σχεδόν αποκλειστικά να κατασκευάζω κοσμήματα. Η κατασκευή κοσμήματος μου βγήκε πολύ φυσικά και αποφάσισα πως αυτό είναι για μένα!

Πλέον έχεις τη δική σου σειρά κοσμημάτων. Πώς οδηγήθηκες σε αυτό;

Η αναζήτηση νέων υλικών για τα κοσμήματά μου, με στόχο την εξέλιξή τους, με οδήγησε στην αργυροχρυσοχοΐα! Σχεδόν αμέσως άρχισα να πειραματίζομαι στη σχολή και να κατασκευάζω κοσμήματα. Κάπως έτσι άρχισα τα πρώτα κοσμήματα και την ανάρτησή τους στο προφίλ μου.

Τα κοσμήματά μου ακολουθούν γραμμές που ακολουθούν το σώμα και τις καθημερινές ανάγκες.

Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στιλ και φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σου;

Πάντα είχα μια εσωτερική ανάγκη κατασκευής-σκοπού. Ότι κι αν δημιουργούσα ήθελα να είναι λειτουργικό, να εξυπηρετεί τον εκάστοτε σκοπό και να μην χαρακτηρίζεται απλά ως κάτι διακοσμητικού χαρακτήρα. Έτσι και τα κοσμήματά μου ακολουθούν γραμμές που ακολουθούν το σώμα και τις καθημερινές ανάγκες, μπορούν να φορεθούν όλη μέρα και να συνδυαστούν πολύ εύκολα και με άλλα.

Τα κοσμήματά σου απευθύνονται σε συγκεκριμένα προφίλ και στιλ γυναικών;

Θεωρώ πως τα κοσμήματά μου δεν αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο target group. Στα κοσμήματά μου βρίσκεις διάφορα μεγέθη, όλα όμως διακρίνονται από ελεύθερες γραμμές, άλλοτε πιο γεωμετρικές και άλλοτε πιο φυσικές, με επιρροές από καρπούς και λουλούδια, καθιστώντας τα διαχρονικά.

Τις περισσότερες φορές η έμπνευσή μου είναι το ίδιο το υλικό που κρατώ κάθε φορά στα χέρια μου.

Από πού αντλείς έμπνευση για τα σχέδιά σου;

Τις περισσότερες φορές η έμπνευσή μου είναι το ίδιο το υλικό που κρατώ κάθε φορά στα χέρια μου. Το ίδιο το μέταλλο και οι ιδιότητες του είναι αυτά που με οδηγούν μέσα από σχεδιασμό και πειραματισμούς στην κατασκευή του κάθε μου κοσμήματος.

Αναλαμβάνεις και custom παραγγελίες;

Οι custom παραγγελίες είναι αυτές που με ιντριγκάρουν περισσότερο! Δεν υπάρχει κάτι πιο δημιουργικό από το να δίνεις λύση και υπόσταση σε μια σκέψη, μια ανάγκη…

Υπάρχουν υλικά που αγαπάς ιδιαίτερα και σου αρέσει να δουλεύεις με αυτά;

Τα μέταλλα – ειδικά το ασήμι – το λάτρεψα, έγινε το υλικό, σε συνδυασμό με τη φωτιά, μέσα από το οποίο μπορώ να δώσω τη μορφή που επιθυμώ και με εκφράζει κάθε φορά! Επίσης μου αρέσουν πολύ και οι ημιπολύτιμοι λίθοι. Ξεχωρίζω τον λαβραδορίτη και τη φεγγαρόπετρα καθώς η ιριδίζουσα λάμψη τους στο φως τους καθιστά μοναδικούς!

Στους γρήγορους ρυθμούς των τάσεων, η ταυτότητα του δημιουργού παίζει καθοριστικό ρόλο.

Το κόσμημα οφείλει να ακολουθεί τις τάσεις όπως συμβαίνει και στη μόδα; Εσύ τις ακολουθείς με τις δικές σου δημιουργίες;

Οι ανάγκες και η αγορά εξελίσσονται. Σίγουρα το κόσμημα οφείλει να συμβαδίζει στις τάσεις της μόδας. Στους γρήγορους ρυθμούς των τάσεων, ωστόσο η ταυτότητα του δημιουργού παίζει καθοριστικό ρόλο στα κοσμήματα. Τα ίδια τα υλικά  και η ποιότητα είναι αυτά που κάνουν τα κοσμήματα να παραμένουν στο πέρασμα των χρόνων. Κάθε φορά που ξεκινώ την κατασκευή ενός κοσμήματος ανατρέχω στον αρχικό λόγο που με οδήγησε να φτιάχνω κοσμήματα. Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό, να κρατάμε το χαρακτήρα μας και να αφομοιώνουμε μόνο αυτά που μάς ταιριάζουν.

Έχεις δημιουργήσει κάποιον χώρο που να αποτελεί το εργαστήριό σου;

Τα κοσμήματά μου κατασκευάζονται στο σπίτι μου. Έχω μετατρέψει έναν χώρο μου σε ένα μικρό εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων. Εκεί έχω το γραφείο μου, τα εργαλεία και τα υλικά μου. Εκεί γίνεται ο σχεδιασμός, η κατασκευή, κάποιες από τις φωτογραφήσεις καθώς και το packaging.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕιρήνη Βιτώρου: Η δημιουργός πίσω από το concept store “Koumpaki” στην καρδιά της Αθήνας12.09.2018

Μία ημέρα αφιερωμένη στη δημιουργία μπορείς να μας περιγράψεις πώς είναι;

Ξεκινάω από τα social media μου, να δω αν τυχόν έχω ερωτήσεις ή παραγγελίες. Αν έχω ήδη παραγγελίες σε εκκρεμότητα ξεκινάω με αυτές, πολλές φορές όμως κατά τη διάρκεια κατασκευής τους μπορεί να  μου προκύψει κάποια καινούρια ιδέα. Τότε  αφήνω στην άκρη ό,τι και αν κάνω και «μαστορεύω» αυτό που σκέφτηκα. Άλλες φορές βγαίνει και άλλες όχι, έτσι είναι αυτά!

Μου αρέσει να ανεβάζω φωτογραφίες και βιντεάκια από τη διαδικασία παραγωγής των κοσμημάτων μου, είναι όλα χειροποίητα και νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να βλέπει ο κόσμος τα βήματα πίσω από την τελική μορφή των κοσμήματων που θα λάβει στα χέρια του.

Άλλες μέρες τις αφιερώνω στη φωτογράφηση των κοσμημάτων και σε νέες ιδέες και πειραματισμούς. Τέλος ένα κομμάτι που αγαπώ πολύ είναι η συσκευασία των παραγγελιών! Όλα τα κουτάκια στα οποία ταχυδρομούνται τα κοσμήματα συνοδεύονται από αποξηραμένους  καρπούς (όπως γαρίφαλα και γλυκάνησους) και λουλούδια, πολλά από τα οποία τα συλλέγω μόνη μου από τις βόλτες και τα ταξίδια μου!

Με ποιους άλλους τρόπους εκφράζεσαι δημιουργικά;

Ακόμα και όταν δεν φτιάχνω κοσμήματα, έχω μια τάση να απασχολώ τα χέρια μου. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο σκίτσο, να φτιάχνω γλυκά (μου αρέσουν πολύ τα γλυκά), να ταξινομώ και ξεκαθαρίζω υλικά, να κατασκευάζω πατέντες που θα καλυτερέψουν κάποια καθημερινή μου ανάγκη ή τον χώρο που δουλεύω. Ακόμα και αν δεν έχω κάτι να κάνω, νομίζω πάντα κάτι θα βρω για να απασχολήσω τον εαυτό μου.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε ως ανθρωπότητα, τι είναι εκείνο που σε βοηθά να διατηρείς τη δημιουργικότητα και αισιοδοξία σου;

Όλοι αυτοί οι μήνες ήταν και είναι πρόκληση για μένα. Πολλές φορές μπορεί να με καταβάλλουν οι συνθήκες που ζούμε, αλλά αποφάσισα να εκλάβω αυτή τη περίοδο ως ένα διάλειμμα από την τρέλα της καθημερινότητας και να βρω τους δικούς μου ρυθμούς. Μου αρέσει να κάνω ποδήλατο, να περπατάω, να βρίσκω καινούριες ιδέες για τα κοσμήματα μου, να μαζεύω αποξηραμένους καρπούς και λουλούδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυναντήσεις με δημιουργικούς ανθρώπους: Κυριακή Σαββίδου, σχεδιάστρια κοσμημάτων12.09.2018

Κατά πόσο η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα στην αγορά του κοσμήματος;

Η πανδημία έπαιξε και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο κόσμημα. Η αναγκαστική αυτή καθήλωση οδήγησε τον καταναλωτή στο online shopping. Πολλά εργαστήρια και καταστήματα κλείνουν και γενικά όλα οδηγούνται διαδικτυακά. Από τη μία είναι περίεργο και στενάχωρο αλλά από την άλλη δίνεται η δυνατότητα στη νέα γενιά πιο εύκολα να δημιουργήσει, να παρουσιάσει και – γιατί όχι – να βιοποριστεί μέσα από αυτό που αγαπά!

Για την ώρα βρίσκουμε τη δουλειά σου σε Facebook και Instagram, σωστά; Έχεις κάποια μελλοντικά σχέδια για τη σειρά κοσμημάτων σου που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Τα σχέδια μου ναι τα βρίσκεται προς τον παρόν στις σελίδες μου στο Instagram (@kallisti_jewelry) και στο Facebook (KALLISTI). Όσο για μελλοντικά σχέδια… ναι… σίγουρα έρχονται πράγματα… stay tuned!!!

Έχεις σκεφτεί να δημιουργήσεις ίσως κάποιο e-shop;

Το επόμενο βήμα θα ήθελα να είναι το δικό μου e-shop. Προϋποθέτει βέβαια πολύ χρόνο, δουλειά και υπομονή! Ελπίζω λοιπόν να τα καταφέρω μελλοντικά. Θα χαρώ πολύ να μπορεί περισσότερος κόσμος να δει τη δουλειά μου ολοκληρωμένη και πλαισιωμένη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Βρείτε τα kallisti jewelry στο Instagram και στο Facebook.

Περισσότερα από Αγορές
VIMA_WEB3b