MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ONLINE ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Explore the Collections: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του μουσείου Victoria & Albert

Για πρώτη φορά, το μουσείο συγκεντρώνει σε ένα μέρος δεδομένα, ιστορίες, εικόνες και περιεχόμενο σχετικό με την τεράστια, συναρπαστική συλλογή του.

Νίκη Αλεξοπούλου | 17.02.2021

Με τις πόρτες του Victoria and Albert (V&A) να παραμένουν κλειστές, μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα καλεί τους διαδικτυακούς χρήστες παγκοσμίως να εξερευνήσουν με νέο, συναρπαστικό τρόπο περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια αντικείμενα και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία, τις τεχνικές και τους ανθρώπους πίσω από την κατασκευή τους.

Αν και η πλατφόρμα «Explore the Collections» βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια, η κυκλοφορία της «έρχεται σε μια ζωτική στιγμή κατά την οποία ο τρόπος με τον οποίο το κοινό αλληλεπιδρά με τα μουσεία και τις συλλογές τους έχει αλλάξει δραματικά», δηλώνει ο αναπληρωτής διευθυντής του V&A, Tim Reeve.

Μια συναρπαστική μουσειακή εμπειρία

Η νέα πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προσφέρει μια συναρπαστική εμπειρία, εμφανώς καλύτερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο online κατάλογο της συλλογής, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2009, φιλοξενώντας αντικείμενα των συλλογών του V&A σε ξεχωριστό ιστότοπο από αυτόν του μουσείου. Για πρώτη φορά, το μουσείο συγκεντρώνει σε ένα μέρος δεδομένα, ιστορίες, εικόνες και περιεχόμενο σχετικό με την τεράστια, συναρπαστική συλλογή του.

Οι νέες λειτουργίες περιλαμβάνουν προτεινόμενες λέξεις-κλειδιά στη γραμμή αναζήτησης, όπως και εφαρμογή συγκεκριμένων ημερομηνιών. Επιπλέον, μετά την πραγματοποίηση μίας αναζήτησης υπάρχει δυνατότητα φιλτραρίσματος, προκειμένου να διευκολυνθεί η χαρτογράφηση αντικειμένων. Οι νέες αυτές δυνατότητες αναζήτησης βοηθούν τους χρήστες να διαχωρίσουν τα αντικείμενα με πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο, και να ανακαλύψουν επιπλέον σχετικά θέματα και περιεχόμενο μέσω του “You May also Like” στο τέλος κάθε σελίδας.

Οι επισκέπτες έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να κατεβάσουν δωρεάν σύγχρονες και ιστορικές φωτογραφίες, πάνω από 500.000 αντικειμένων, και να δημιουργήσουν δικά τους σχέδια, εμπνευσμένα από τις V&A συλλογές.

Για παράδειγμα, η σελίδα του φορέματος “Georgie”, κατασκευασμένο το 1962 από την Mary Quant, δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να αναδημιουργήσουν το πτυχωτό σχέδιο, μέσω ενός σχεδίου ραψίματος , το οποίο είναι διαθέσιμο προς δωρεάν λήψη.

‘Georgie’ dress, Mary Quant, 1962, England. Museum no. T.74-2018. © Victoria and Albert Museum, London.

Sewing pattern designed by Alice and Co Patterns. © Victoria and Albert Museum, London.

Η δυνατότητα αυτή εναρμονίζεται με την ευρύτερη αποστολή του μουσείου, επίκεντρο της οποίας είναι η δημιουργία και η πρακτική εξάσκηση. Όπως δήλωσε και η επικεφαλής του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων του μουσείου, Kati Price, με τον επανασχεδιασμό του ιστότοπου «θέλουμε να διευκολύνουμε τους χρήστες να βρίσκουν και να αλληλεπιδρούν με τις συλλογές μας στο διαδίκτυο και να τους εμπνέουμε να δημιουργούν νέα αντικείμενα».

Με πληροφορίες από vam.ac.uk και theartnewspaper.com

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b