MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

71η Berlinale: Η ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

Μία ελληνική ταινία σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, “Συναντήσεις”, της 71ης Berlinale.

H Σοφία Κόκκαλη στην ταινία "Σελήνη, 66 ερωτήσεις", που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 71η Berlinale
H Σοφία Κόκκαλη στην ταινία "Σελήνη, 66 ερωτήσεις", που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 71η Berlinale
Monopoli Team

Η ταινία “Σελήνη, 66 ερωτήσεις” της Ζακλίν Λέντζου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις «Συναντήσεις» (Encounters), στο πρόγραμμα της Berlinale που ξεκίνησε από το 2020 διευρύνοντας το διαγωνιστικό της τμήμα.

Ως γνωστόν, όλα τα προγράμματα της 71ης διοργάνωσης έχουν μετατεθεί για το καλοκαίρι, 9-20 Ιουνίου 2021, με την ελπίδα να είναι δυνατή η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων. Οι «Συναντήσεις» δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας  της Berlinale (που γεννήθηκε το 1951 ανάμεσα στα ερείπια της πιο εμβληματικής μεθορίου του Ψυχρού Πολέμου) να διατηρήσει  τη θέση της ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφικούς θεσμούς του κόσμου.

Η ελληνική “Σελήνη, 66 ερωτήσεις” επιλέχθηκε σε ένα πρόγραμμα στραμμένο σε ανεξάρτητους δημιουργούς και σε καινοτόμες δουλειές, που διακρίνεται από θεματική κι αισθητική ποικιλία. Η 71η Berlinale φιλοδοξεί ν’ αναδείξει νέες αφηγηματικές φόρμες στηρίζοντας το μέλλον του κινηματογράφου αλλά και το δικό της.

Η Λέντζου κάνει το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτις και σεναριογράφος μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με την εν λόγω ταινία, μια ελληνογαλλική συμπαραγωγή (από ελληνικής πλευράς με παραγωγό τη Φένια Κοσοβίτσα –Blonde- και συμπαραγωγό το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Κλερμόν Φεράν, με νέο κατάλογο ταινιών μικρού μήκους12.09.2018

Έχουν προηγηθεί πέντε μικρού μήκους ταινίες της, από το 2013 έως το 2020, με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Ανάμεσά τους: η “Αλεπού”, το “Ηiwa” και το “Έκτορας Μαλό: η τελευταία μέρα της χρονιάς” (που τιμήθηκε το 2018 με το πρώτο βραβείο στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών) στις οποίες η Λέντζου διαμόρφωσε το σκηνοθετικό της ύφος.

Στη “Σελήνη, 66 ερωτήσεις” εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου. Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Κωνσταντίνου Κουκουλιού, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταύρου Λιόκαλου. Το μοντάζ είναι της Σμαρώς Παπαγεωργίου, τα σκηνικά της Εύας Γουλάκου.

Στην Αγορά του Φεστιβάλ

Η Berlinale προσαρμόστηκε στις συνθήκες της πανδημίας δίνοντας υβριδική μορφή στην 71η διοργάνωσή της. Οι προβολές, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνουν σε κινηματογραφικές αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι δράσεις  της Αγοράς του φεστιβάλ, όμως, θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά από 1-5 Μαρτίου 2021.

Δύο ελληνικά κινηματογραφικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη, συμμετέχουν σε αυτές. Συγκεκριμένα:

  • Το Glory B του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου (με παραγωγό τη Φανή Σκαρτούλη της Faliro House Productions). Επιλέχθηκε στο Talent Project Market – Projects and Producers Talents.
  • To Αποκλονίστηκε η ψυχή μου του Σύλλα Τζουμέρκα (με παραγωγό τη Μαρία Δρανδάκη της Homemade Films) και συμπαραγωγό το Ίδρυμα Ωνάση. Επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Official Project Selection.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑποκλονίστηκε η Ψυχή μου: Η ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Co-production Market του 71ου Φεστιβάλ Βερολίνου12.09.2018

Η φετινή παρουσία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην Αγορά της Berlinale θα είναι ψηφιακή, μέσω του ψηφιακού περιπτέρου του. Η συμμετοχή της Διεύθυνσης της Hellas Film σε αυτό έχει σκοπό την προώθηση του καταλόγου του ΕΚΚ με τις πρόσφατες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους στις οποίες είναι συμπαραγωγός, αλλά και του συνόλου της ελληνικής παραγωγής.

Στο ψηφιακό περίπτερο του ΕΚΚ συμμετέχει επίσης η Διεύθυνση Hellenic Film Commission προβάλλοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας ως τόπο γυρισμάτων διεθνών οπτικοακουστικών παραγωγών και οργανώνοντας δράσεις στο πλαίσιο της  συνεργασίας του European Film Market με το ευρωπαϊκό δίκτυο των film commissions (European Film Commissions Network).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βερολίνου: Σε ουδέτερο φύλο πλέον τα βραβεία ερμηνείας12.09.2018

Περισσότερα από Cine News