MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην πανδημία, οργανισμοί που στηρίζουν παιδιά, εκπέμπουν SOS

Παραδοσιακά, τέτοιες μέρες, η προσοχή μας στρέφεται στο πολύτιμο έργο ιδρυμάτων για παιδιά. Οργανισμοί που, φέτος, λόγω της πανδημίας αδυνατούν να επικοινωνήσουν την προσπάθεια τους. Όμως, δεν παύουν να μας χρειάζονται.

Στέλλα Χαραμή | 12.12.2020

Φιλανθρωπικός Σύλλογος “Η Αγκαλιά”

Το χαρμόσυνο νέο για τον ερχομό ενός παιδιού στον κόσμο δεν συνοδεύεται πάντα από τις κατάλληλες προϋποθέσεις για το ίδιο ή και για τους γονείς του. Το προστατευτικό αυτό πέπλο για την ζωή αποτελεί και τον πυρήνα του έργου της «Αγκαλιάς» που ιδρύθηκε 22 χρόνια πριν ως αρωγός αγέννητων παιδιών, μητέρων σε κοινωνική ή άλλη δυσκολία, μονογονεϊκών οικογενειών ή οικογενειών με προβλήματα επιβίωσης. Υπό την προστασία της, δηλαδή, θέτει εγκυμονούσες, έμβρυα, νεογέννητα και οικογένειες σε ανάγκη.

Στους κόλπους στήριξης της «Αγκαλιάς» έχουν γεννηθεί σχεδόν 3.000 παιδιά για τα οποία έχει εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο οικονομικής αναδοχής (έξοδα ιατρικής φροντίδας, στέγασης, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα σχετικά προγράμματα παρέχουν ένα πλαίσιο στήριξης στη μητέρα (πόσω μάλλον όταν μόνη φέρνει το παιδί της στον κόσμο) ή στην οικογένεια που γεννιέται μαζί με ένα παιδί. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα «Η Αγκαλιά» έχει ανοίξει για περισσότερες από 8.000 οικογένειες ενώ σε αναζήτηση βοήθειας έχουν σπεύσει πάνω από 18.000 άνθρωποι.

Η κακή λειτουργία του Δημοσίου συνδυασμό με την ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και τη λειτουργία των φιλανθρωπικών σωματείων διαμορφώνει ένα, όχι και τόσο, φιλικό περιβάλλον για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά

Παρόλα αυτά, όπως σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις φιλανθρωπικών σωματείων, οι κρατικοί θεσμοί αντιδρούν σαν να εχθρεύονται το έργο τους. «Η κακή λειτουργία του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε συνδυασμό με την ανυπαρξία, ουσιαστικά, θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και την λειτουργία των φιλανθρωπικών σωματείων διαμορφώνει ένα, όχι και τόσο, φιλικό περιβάλλον για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα σωματεία» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της «Αγκαλιάς» Μιχάλης Μιχαλόπουλος.

Το τείχος της πανδημίας

Σε αυτό το σκηνικό έχει προστεθεί και το τείχος που υψώνει η πανδημία ανάμεσα στο σωματείο και τους ωφελούμενους με αποτέλεσμα η κάλυψη στοιχειωδών αναγκών τους να μοιάζει με δύσκολη αποστολή. «Διαπιστώθηκαν δυσκολίες στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών στους ωφελούμενους στα Κοινωνικά Προγράμματα μας – όπως για παράδειγμα στις εγκύους και στα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, καθώς είναι προτιμότερη η φυσική παρουσία για την εξυπηρέτηση τους. Παρόλα αυτά γίνονται σημαντικές προσπάθειες παροχής αυτών των υπηρεσιών με τεχνολογικά μέσα, ώστε να αντιμετωπιστούν στο μέγιστο δυνατό» συνεχίζει ο κ. Μιχαλόπουλος.

Η πανδημία, όπως ήταν φυσικό έπληξε τις δια ζώσης εκδηλώσεις που παραδοσιακά ενίσχυαν τον κουμπαρά της «Αγκαλιάς» ενώ στο ίδιο μέτωπο οι δωρεές μειώθηκαν σημαντικά. Η τρέχουσα κατάσταση υπενθυμίζει με επώδυνο τρόπο την κρισιμότητα της ιδιωτικής χορηγίας είτε αυτή προέρχεται από επιχειρήσεις και μεγάλους οργανισμούς είτε αναφέρεται στην προσφορά του απλού κόσμου. «Όλα τα χρόνια λειτουργίας της η Αγκαλιά στηρίζεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία· συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας και χωρίς αυτή δεν θα μπορεί να στηρίξει τον πάσχοντα συνάνθρωπο που έχει ανάγκη και βασίζεται σε αυτήν».

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο της «Αγκαλιάς»:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠώς ένας φωτορεπόρτερ άλλαξε τη ζωή παιδιών στο Μπαγκλαντές12.09.2018

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b