MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί είναι πιο θλιβερά και δυσάρεστα τα όνειρά μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Πολύς κόσμος παρατήρησε πως τα όνειρά του είναι γεμάτα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θυμό και θλίψη στη διάρκεια της καραντίνας και ερευνητές αναζητούν τις αιτίες.

Monopoli Team

Είναι γεγονός πως κατά τη διάρκεια τoυ εγκλεισμού οι ψυχολογικές διακυμάνσεις θυμίζουν roller coaster, χαρίζοντας πολλές φορές εφιαλτικά όνειρα στον ύπνο μας. Αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις γίνονται ένα κουβάρι, το νήμα του οποίου αναζήτησε μια έρευνα στη Βραζιλία. Το βασικό της ερώτημα: Κατά πόσο σχετίζεται η καραντίνα με τη μαζική επιδείνωση των ονείρων μας;

Τι λέει ο ψυχοθεραπευτής Matthew Bowes

Μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας, ο κόσμος ανέφερε αρκετά συχνά πως βλέπει ιδιαιτέρως ζωντανά και παράξενα όνειρα. Ο ψυχοθεραπευτής Matthew Bowes είπε τότε πως αυτό οφείλεται στο ότι «είχαμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε μια τεράστια ποσότητα ανησυχίας και άγχους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού».

Ο Bowes μίλησε για τις αλλαγές αυτές στα όνειρα. «Διανύουμε μία περίοδο με πολλές και διαφορετικές πληροφορίες να επεξεργαστούμε», είπε. «Πολλές ανησυχίες που ίσως είχαμε ήδη πριν την κρίση του κορονοϊού τώρα επιδεινώνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει τα… όνειρα που κάναμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας12.09.2018

Η έρευνα

Ερευνητές ανέλυσαν το περιεχόμενο αυτών των ονείρων, αποκαλύπτοντας πως οι περισσότεροι βιώνουμε τελευταία περισσότερα αρνητικά συναισθήματα στη διάρκεια του ύπνου, όπως θλίψη και θυμό.

Στην έρευνα αυτή, η οποία διεξήχθη από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande στη Βραζιλία, εξετάστηκαν εκατοντάδες αναφορές ονείρων πριν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Οι συμμετέχοντες ήταν 67 Βραζιλιάνοι.

Η έρευνα ωστόσο, είχε κάποια μειονεκτήματα, εξαιτίας του μικρού αριθμού των συμμετεχόντων και την έλλειψη ποικιλομορφίας όσον αφορά στο φύλο, την ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης. Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Οικία Κατακουζηνού συλλέγει τα…όνειρα που κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας12.09.2018

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ανακαλύφθηκε λοιπόν πως τα όνειρα που ανακαλούνταν στη διάρκεια του εγκλεισμού ήταν μεγαλύτερα σε διάρκεια σε σχέση με τα όνειρα πριν την πανδημία. «Αυτό ίσως να σημαίνει πως οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα όνειρά τους στην παρούσα φάση», εξήγησαν οι ερευνητές. «Όμως θα μπορούσε επίσης να υποδηλώνει μια αυξημένη ικανότητα ενθύμησης λεπτομερειών στα όνειρα, λόγω της πιθανότητας οι συμμετέχοντες να παραμένουν περισσότερη ώρα στο κρεβάτι το πρωί στη διάρκεια της καραντίνας.»

Επιπλέον, η έρευνα έδειξε πως η αυξημένη λύπη και ο θυμός στο όνειρο ενός ατόμου συνδέονται με το πόσο υποφέρει ψυχολογικά κατά την κοινωνική απομόνωση. Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως αυτό θα μπορούσε να γίνεται επειδή επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας ενόσω κοιμόμαστε.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το περιεχόμενο των ονείρων αντανακλά τις διαφορετικές πηγές φόβου και άγχους» συμπέραναν οι ερευνητές, όπως «φόβους οικονομικούς, φόβο για την υγεία, την κοινωνική αποστασιοποίηση από συγγενείς και φίλους, τα νέα μέτρα για να ξεπεραστούν καταστάσεις που απειλούν τη υγεία, καθώς και φόβος και άγχος για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα».

Και καθώς τα όνειρα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την περασμένη εβδομάδα, στις 26 Νοεμβρίου, το Μουσείο του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι συλλέγει τα όνειρα των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας για ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ με τίτλο «Οι Φύλακες του Ύπνου».

Πηγή: Dazed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣε αυτή την τηλεφωνική γραμμή μπορείτε να καλέσετε για να…ουρλιάξετε12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b