MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει τα… όνειρα που κάναμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Το Μουσείο του Λονδίνου συγκεντρώνει… όνειρα που είδαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας, για ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ με τίτλο “Οι Φύλακες του Ύπνου”.

Andry Warhol, "Sleep", MoMA
Andry Warhol, "Sleep", MoMA
Monopoli Team

Ένα από τα αναπάντεχα αποτελέσματα της πανδημίας και των lockdown ήταν μία περίεργη αύξηση στα “ασυνήθιστα ζωντανά όνειρα”. Τώρα, λοιπόν, το Μουσείο του Λονδίνου -σε συνεργασία με το Μουσείο Ονείρων του Καναδά- ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει τέτοια όνειρα για ένα νέο ερευνητικό πρότζεκτ.

Με τίτλο “Φύλακες του Ύπνου”, το πρότζεκτ θα συλλέξει όνειρα που είδαν οι Λονδρέζοι στο lockdown για μεταγενέστερες έρευνες, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας “προφορικής εξιστόρησης” της πανδημίας. Παράλληλα, οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις μαρτυρίες για να εξερευνήσουν τις συνδέσεις μεταξύ των ονείρων και της ψυχικής υγείας, καθώς και το πώς τα όνειρα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του άγχους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Το Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει... όνειρα

Το Μουσείο του Λονδίνου συλλέγει… όνειρα

“Παραδοσιακά, όταν τα μουσεία έχουν συλλέξει όνειρα, αυτό έχει γίνει με τη μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, για παράδειγμα ενός πίνακα εμπνευσμένου από τα γεγονότα ενός ονείρου” δήλωσε η Φωτεινή Αραβανή, ψηφιακή επιμελήτρια του Μουσείου του Λονδίνου, σε επίσημη ανακοίνωση. “Παρ’ όλ’ αυτά, αυτό συνήθως διαχωρίζει το όνειρο από εκείνον που το είδε”.

“Αντιθέτως εμείς, στο πλαίσιο της δράσης Collecting Covid, θα συλλέξουμε όνειρα ως προφορικές ιστορίες, με σκοπό να προσφέρουμε μία πιο συναισθηματική και προσωπική αφήγηση αυτής της εποχής στις επόμενες γενιές” κατέληξε η επιμελήτρια.

Παράλληλα, η Σάρον Σλιβίνκσι, δημιουργός του Μουσείου των Ονείρων, πρόσθεσε: “Αυτή η συνεργασία με το Μουσείο του Λονδίνου αντλεί έμπνευση από τον Σίγκμουντ Φρόιντ, που περιέγραφε τα όνειρα ως φύλακες του ύπνου. Τα όνειρα, δηλαδή, θεωρούνται νυχτερινοί φύλακες που μας βοηθούν να διατηρήσουμε την ακεραιότητα του μυαλού μας, φυλάσσοντας την ικανότητα μας να εκφράσουμε εμπειρίες μας με τους δικούς μας όρους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜένουμε σπίτι με 7 ιδέες για δραστηριότητες στην καραντίνα12.09.2018

Το πρότζεκτ θα ξεκινήσει μέσω Zoom τον Φεβρουάριο του 2021, όπου τα πιο ενδιαφέροντα όνειρα θα ληφθούν υπόψη από το Μουσείο του Λονδίνου. Μέχρι τότε οι Λονδρέζοι έχουν κληθεί να αποστείλουν “ζωντανά” ή “περίεργα” όνειρα τους στο email του μουσείου.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b