MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ποια ήταν η Mascha Kaléko που τιμά το σημερινό doodle της Google;

Η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, είναι το κεντρικό πρόσωπο του Google Doodle για σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020.

Monopoli Team

Η ζωή της

Το σημερινό πρόσωπο που τιμά με το doodle της η Google, είναι η Πολωνή ποιήτρια, Mascha Kaléko, η οποία έγινε γνωστή κατά τη δεκαετία του ΄30, στο Βερολίνο.

Η Mascha Kaléko γεννήθηκε, το 1907, στο Χρζάνοβ, στη σημερινή νότια Πολωνία. Με το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ίδια, μαζί με την οικογένειά της, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, ταξίδεψαν μέχρι τη Γερμανία και εγκαταστάθηκαν στο Βερολίνο, το 1918.

Ως έφηβη η Kaléko, ξεκίνησε να ασχολείται με την ποίηση, ενώ το ταλέντο της αναγνωρίστηκε σύντομα, καθώς κάποιες εφημερίδες στο Βερολίνο άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της. Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ήταν ήδη μια γνωστή και σημαντική προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου.

Τα πρώτα της έργα

Η Kaléko, το 1933, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft», ενώ δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».

Στα έργα της Kaléko συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, ενώ, μέσω των σατιρικών της στίχων, διερευνήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.

Αφού έζησε σε πολλά μέρη στις ΗΠΑ, η οικογένεια τελικά εγκαταστάθηκε στο Γκρίνουιτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 1942. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες που πέρασαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 1959 η Kaléko μετακόμισε στο Ισραήλ και συνέχισε να γράφει ποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της.

Στο ποίημά της «Das Bißchen Ruhm» («Λίγη δόξα», 2003) παρομοίασε μεταφορικά τη φήμη της με τα φυτά που διατηρούνται με καθημερινή φροντίδα, πράγμα που αντικατοπτρίζεται στην απεικόνιση του σημερινού Doodle.

Η σπουδαία αυτή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή στις 21 Ιανουαρίου 1975 στη Ζυρίχη.

Το Doodle της Google:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μαρία Κάλλας μέσα από σύγχρονες “ντίβες” του θεάτρου και του σινεμά12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b