MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Oscars: Νέα κριτήρια για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, για την ενίσχυση της διαφορετικότητας

Σε μία ιστορική κίνηση για την διασφάλιση του πλουραλισμού στον κινηματογράφο, η Ακαδημία των βραβείων Όσκαρ θεσπίζει νέα κριτήρια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Monopoli Team

Σε μία ιστορική κίνηση για την διασφάλιση του πλουραλισμού στον κινηματογράφο, η Ακαδημία των βραβείων Όσκαρ θεσπίζει νέα κριτήρια για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η αρχή θα γίνει στα 96α Βραβεία Όσκαρ το 2024, η Ακαδημία όμως ανακοίνωσε ήδη τις μεγάλες αλλαγές που προτείνει, ενώ πρόσφατα προσκάλεσε 819 νέα μέλη για την ενίσχυση της διαφορετικότητας στην Ακαδημία.

Οι νέες αυτές “φόρμες καταλληλότητας” έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η διαφορετικότητα και η ίση αναπαράσταση μπροστά και πίσω από την οθόνη, που αφορά το φύλο, την σεξουαλικότητα, την εθνικότητα, το χρώμα και τις αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: στην οθόνη, ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, στο στούντιο και στις ευκαιρίες που δίνονται για εκπαίδευση και εξέλιξη στην παραγωγή της ταινίας.

Για να συμπεριληφθεί μία ταινία στις Υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα πρέπει να πληροί δύο από τα τέσσερα αυτά κριτήρια, δήλωσε η Ακαδημία.

Κάθε κριτήριο φυσικά έχει και κάποιες υποκατηγορίες. Για να πληροί μία ταινία το κριτήριο της δίκαιης εκπροσώπησης στην οθόνη, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν πρωταγωνιστή ή σημαντικό δεύτερο ρόλο από μία κοινωνική ομάδα που υπο-εκπροσωπείται, τουλάχιστον το 30% των δεύτερων ρόλων θα πρέπει να ανήκουν σε τέτοια ομάδα και η κύρια ιστορία ή κάποια αφήγηση θα πρέπει να αφορά άτομο από αυτή την ομάδα. Οι ομάδες που υπο-εκπροσωπούνται στον κινηματογράφο, σύμφωνα με την Ακαδημία, είναι οι γυναίκες, οι έγχρωμοι, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας ή άτομα με αναπηρίες.

“Πιστεύουμε ότι αυτά τα κριτήρια θα αποτελέσουν τον καταλύτη για μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές αλλαγές στην βιομηχανία μας” δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, πρόεδρος της Ακαδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βερολίνου: Σε ουδέτερο φύλο πλέον τα βραβεία ερμηνείας12.09.2018

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια αυτά αναπτύχθηκαν από μία ομάδα, που ηγήθηκαν οι ΝτεΒον Φρανκλιν και ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Γιαννόπουλος.

Περισσότερα από Cine News
VIMA_WEB3b