MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
22
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Oscars: Νέα κριτήρια για το βραβείο Καλύτερης Ταινίας, για την ενίσχυση της διαφορετικότητας

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Σε μία ιστορική κίνηση για την διασφάλιση του πλουραλισμού στον κινηματογράφο, η Ακαδημία των βραβείων Όσκαρ θεσπίζει νέα κριτήρια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Monopoli Team

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Σε μία ιστορική κίνηση για την διασφάλιση του πλουραλισμού στον κινηματογράφο, η Ακαδημία των βραβείων Όσκαρ θεσπίζει νέα κριτήρια για τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Η αρχή θα γίνει στα 96α Βραβεία Όσκαρ το 2024, η Ακαδημία όμως ανακοίνωσε ήδη τις μεγάλες αλλαγές που προτείνει, ενώ πρόσφατα προσκάλεσε 819 νέα μέλη για την ενίσχυση της διαφορετικότητας στην Ακαδημία.

Οι νέες αυτές “φόρμες καταλληλότητας” έχουν ως στόχο να ενισχυθεί η διαφορετικότητα και η ίση αναπαράσταση μπροστά και πίσω από την οθόνη, που αφορά το φύλο, την σεξουαλικότητα, την εθνικότητα, το χρώμα και τις αναπηρίες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ακαδημία αποφάσισε ότι πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών ομάδων σε τέσσερις γενικές κατηγορίες: στην οθόνη, ανάμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, στο στούντιο και στις ευκαιρίες που δίνονται για εκπαίδευση και εξέλιξη στην παραγωγή της ταινίας.

Για να συμπεριληφθεί μία ταινία στις Υποψηφιότητες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, θα πρέπει να πληροί δύο από τα τέσσερα αυτά κριτήρια, δήλωσε η Ακαδημία.

Κάθε κριτήριο φυσικά έχει και κάποιες υποκατηγορίες. Για να πληροί μία ταινία το κριτήριο της δίκαιης εκπροσώπησης στην οθόνη, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν πρωταγωνιστή ή σημαντικό δεύτερο ρόλο από μία κοινωνική ομάδα που υπο-εκπροσωπείται, τουλάχιστον το 30% των δεύτερων ρόλων θα πρέπει να ανήκουν σε τέτοια ομάδα και η κύρια ιστορία ή κάποια αφήγηση θα πρέπει να αφορά άτομο από αυτή την ομάδα. Οι ομάδες που υπο-εκπροσωπούνται στον κινηματογράφο, σύμφωνα με την Ακαδημία, είναι οι γυναίκες, οι έγχρωμοι, μέλη της LGBTQ+ κοινότητας ή άτομα με αναπηρίες.

“Πιστεύουμε ότι αυτά τα κριτήρια θα αποτελέσουν τον καταλύτη για μακροπρόθεσμες και ουσιαστικές αλλαγές στην βιομηχανία μας” δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρούμπιν, πρόεδρος της Ακαδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Βερολίνου: Σε ουδέτερο φύλο πλέον τα βραβεία ερμηνείας12.09.2018

Να σημειωθεί ότι τα κριτήρια αυτά αναπτύχθηκαν από μία ομάδα, που ηγήθηκαν οι ΝτεΒον Φρανκλιν και ο ελληνικής καταγωγής Τζιμ Γιαννόπουλος.

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Cine News
Σχετικά Θέματα
Cine News
Ραντεβού στο Notting Hill ή στο… House of the Dragon; Τι αξίζει να δεις αυτό το ΣΚ στην TV
Cine News
Κάμπινγκ: Μόλις κυκλοφόρησαν τα πρώτα καρέ της νέας σειράς του MEGA
Cine News
4ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης: Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει το rough cut της νέας του ταινίας
Cine News
Η COSMOTE TV γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα ξεχωριστό τηλεοπτικό αφιέρωμα
Cine News
«Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»: Οι βραβευμένες ταινίες από τις Νύχτες Πρεμιέρας ταξιδεύουν στα μουσεία του ΠΙΟΠ
Cine News
Πρόγονοι: Το ντοκιμαντέρ της Εύας Στεφανή στην Πειραιώς 260
Cine News
Βραβεία Ίρις 2026: Σάρωσε το «Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ» – Όλοι οι νικητές
Cine News
«Ελλάδα 3.0»: Πώς τρεις διαφορετικές ταινίες κατέληξαν να μιλούν για την ίδια Ελλάδα
Cine News
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν σπάει ρεκόρ πριν καν βγει στις αίθουσες
Cine News
Απονεμήθηκαν τα Ελληνικά Βραβεία Animation 2026
Cine News
Έρχεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης: Αναλυτικά το πρόγραμμα
Cine News
Οι δωρεάν προβολές επιστρέφουν στον Κήπο του Μεγάρου – Αρχή με το “Ναμπούκκο” του Βέρντι