MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Γνωρίστε 18 ελληνικά μνημεία που ανοίγουν… αλλιώς

Αν η παραμονή σας στην ελληνική περιφέρεια παρατείνεται, έχουμε 18 προτάσεις για αντισυμβατικές επισκέψεις σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στέλλα Χαραμή | 18.08.2020

Παλάτια – Ανάκτορα

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

Στο ψηλότερο σημείο της μεγαλοπρεπούς Οδού των Ιπποτών δεσπόζει το Καστέλο ή Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, φρούριο της πρωτοβυζαντινής περιόδου που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Η πύλη του με την βαριά, ξύλινη πόρτα και τους μεγάλους πύργους να τη φρουρούν είναι μια από τις διασημότερες καρτ ποστάλ της πόλης. Με την έλευση των Ιωαννιτών Ιπποτών στο νησί, κατά τις αρχές του 13ου αιώνα, επεκτάθηκαν τα οχυρώματα και τα τείχη, σε μήκος 4 χιλιομέτρων, με αμέτρητους πύργους και προμαχώνες.
Αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της Ιπποτοκρατίας. Στη δεκαετία του 1930, το κτήριο έλαβε τη σημερινή του διαρρύθμιση, αποτελώντας το διοικητήριο, αλλά και την κατοικία του Ιταλού διοικητή. Εξ ου και τα ψηφιδωτά δάπεδα στις αίθουσες του ορόφου που μεταφέρθηκαν από τους Ιταλούς από κοσμικά και εκκλησιαστικά κτήρια της Κω.
Κάτω από τα θεμέλια του Καστέλο, οι αρχαιολόγοι τοποθετούν το ιερό του θεού Ήλιου ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως εκεί βρισκόταν και ο περίφημος Κολοσσός της Ρόδου.

Ανάκτορο του Νέστορος

Μια από τις σημαντικότερες θέσεις της Μυκηναϊκής εποχής στην Ελλάδα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη της Πύλου. Εκτιμάται πως χτίστηκε το 1300 π.Χ. στην περιοχή που βρισκόταν η Αρχαία Πύλος την οποία ίδρυσε ο Νηλέας, πατέρας του Νέστορα, ήρωα του Τρωϊκού πολέμου. Το παλάτι του ήταν ένα διώροφο κτήριο με αποθηκευτικούς χώρους, εργαστήρια, λουτρά, φωταγωγούς, χώρους υποδοχής, ακόμα και κεντρικό σύστημα αποχέτευσης. Καταστράφηκε μόλις 100 χρόνια από την ανέγερσή του από μια μεγάλη πυρκαγιά και δεν ανοικοδομήθηκε ποτέ. Στα 1939 ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης το επισημαίνει αλλά οι ανασκαφές σταματούν λόγω της κήρυξης του πολέμου. Ξεκίνησαν ξανά το 1952 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Μυκήνες

Το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα είναι το βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα. Ο τόπος που ύμνησαν τα σημαντικότερα κείμενα της αρχαίας γραμματείας ιδρύθηκε, κατά την παράδοση, από τον Περσέα, γιο του Δία και της Δανάης, οι γενιές του οποίου δεν άφησαν απογόνους, με αποτέλεσμα το βασιλικό σκήπτρο να έρθει στα χέρια Ατρέα, πατέρα του Αγαμέμνονα και του Μενέλαου.
Οι Μυκήνες ιδρύθηκαν ανάμεσα σε δύο ψηλούς κωνικούς λόφους και είχαν συνεχή κατοίκηση από την 7η χιλιετία π.Χ.
Ωστόσο τα μεγαλειώδη μνημεία του διασώζονται έως σήμερα, ανήκουν στον 13ο π.Χ: Η Πύλη των Λεόντων, η επιβλητική είσοδος της ακρόπολης των Μυκηνών – χτισμένη από Κύκλωπες σύμφωνα με το μύθο – και το ανάκτορο στην ψηλότερη κορυφή της, ο τάφος του Ατρέα, ένας από τους τελειότερους θολωτούς τάφους που έχουν έρθει στο φως μα και τα υπόλοιπα ταφικά σύνολα – ιδίως οι έξι βασιλικοί λακκοειδείς τάφοι που ανακάλυψε ο Σλίμαν. Το μυθικό βασίλειο έχει υποστεί πολλές λεηλασίες ειδικά των 18ο και 19ο αιώνα οπότε και τέθηκαν υπό την εποπτεία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, η οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιεί έρευνες στο χώρο.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b