MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός: Oι δωρεάν εκδηλώσεις του Σαββάτου 1 Αυγούστου

Η δράση του Υπουργείο Πολιτισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», συνεχίζεται το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, με παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις σε διάφορους αρχαιολογικούς χώρους ανά την επικράτεια.

Monopoli Team

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο του θεσμού Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο 1, τις παρακάτω εκδηλώσεις σε: Αττική, Βοιωτία, Καβάλα, Μεσσηνία και Πειραιά.

Αττική

«Χρόνος ερωτικός» Έργο για πιάνο και φωνή, σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Μονή Δαφνίου – Αττική | 19.30

Ο «Χρόνος ερωτικός» είναι ένα εκτενές ποίημα του Π. Δημητρόπουλου που μελοποίησε ο Λ. Θάνος για πιάνο και φωνή, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης τον Φεβρουάριο του 2018 με ερμηνευτή τον Σταύρο Σιόλα και στο πιάνο τον ίδιο τον συνθέτη. Ο νεαρός καλλιτέχνης, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006, έχει στο βιογραφικό του εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και συνεργασίες με γνωστές θεατρικές σκηνές ως συνθέτης.

Συντελεστές:
Πιάνο: Λουκάς Θάνος
Φωνή: Σταύρος Σιόλας

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/chronos-erotikos-ergo-gia-piano-ke-foni-se-mousiki-louka-thanou-ke-piisi-panou-dimitropoulou/

Βοιωτία

«Αθηναίων Πολιτεία – από τον Θησέα στον Σόλωνα» από το Εθνικό Θέατρο | Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών – Βοιωτία | 19.30

Το έργο Αθηναίων Πολιτεία είναι μια ανθολόγηση κειμένων της αρχαίας ιστοριογραφίας (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Διογένης Λαέρτιος, κ.ά.) και άλλων ιστορικών-αρχαιολογικών πηγών (επιγραφές, αρχαιολογικά κείμενα), που ανασυνθέτουν – σε επεισοδιακή μορφή- την περιπετειώδη πορεία του Αθηναϊκού πολιτεύματος προς τη δημοκρατία (7ος – 6ος αι. π.Χ.). Πρόκειται για πέντε αυτοτελή, αφηγηματικά «ιστορήματα»– διασκευασμένα σε δραματική μορφή και για θεατρική απόδοση, τα οποία συνέχονται θεματολογικά σε ένα ενιαίο ιστορικό-πολιτικό διακείμενο. Τα κεφάλαια αναδιηγούνται ιστορίες όπως το Κυλώνειο Άγος, η νομοθεσία του Σόλωνα κ.ά. Οι ιστορίες αυτές παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σημαίνοντες αρχαιολογικούς
τόπους και μουσεία· τα πλέον ιδεώδη –για την παράστασή τους– «θέατρα».

Συντελεστές:
Μετάφραση-Διασκευή: Γιάννης Λιγνάδης
Ιστορική Τεκμηρίωση-Επιμέλεια: Ανδρονίκη Μακρή
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
Κοστούμια / Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Φιλόσογλου
Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης
Διανομή (αλφαβητικά): Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάνος Βαβαδάκης, Κώστας Κοράκης, Άγγελος
Μπούρας, Κατερίνα Πατσιάνη

Καβάλα

«Χαλιμά» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Φρούριο Καβάλας | 20.30

Η Χαλιμά (1926) , φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως την χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’20 αλλά και στη δεκαετία του ‘30 σε αθηναϊκά θέατρα, αλλά και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις Χίλιες και μια νύχτες, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή-Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ-Ρουμάν.

Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από το θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ, στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη–Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013 στην ΕΛΣ.

Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης
Διανομή: Χαλιμά – Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν – Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή Μουσακάς –
Δημήτρης Ναλμπάντης, Αμηνά – Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ/Καδής/Ρασίντ – Κωστής
Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα – Λυδία Αγγελοπούλου

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/i-chalima-tou-theofrastou-sakellaridi-apo-tin-ethniki-liriki-skini-4/

Μεσσηνία

Ανδρικό Φωνητικό Σύνολο MEIZON ENSEMBLE από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης – Μεσσηνία | 19.30

Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜΕΙΖΟΝ ENSEMBLE τραγουδάει στο Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης (1/8), στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά (2/8) και στο Ιερό του Ποσειδώνα στο Σουνίου (4/8) συνθέσεις κοσμικής αλλά και θρησκευτικής μουσικής, γραμμένες ή μεταγραμμένες ειδικά για ανδρικές φωνές a cappella. Την dream team των Ελλήνων μονωδών, οι οποίοι άφησαν άριστες εντυπώσεις στην πρώτη συναυλία τους στο Μέγαρο τον προηγούμενο Μάρτιο, διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Συντελεστές:
Α Τενόροι: Χριστόπουλος Ιωάννης, Πλατανιάς Μιχάλης, Ζαμπούνης Κων/νος
Β Τενόροι: Πρίφτης Παναγιώτης, Ζουλιάτης Σταύρος, Νάκης Γεώργιος, Μπουρίκας Εμμανουήλ
Βαρύτονοι: Λαζάρου Αναστάσιος, Κοντέλλης Ιωάννης, Πλατανιάς Δημήτριος
Μπάσοι: Αϊβαλιώτης Θεόδωρος, Λούτας Αλέξανδρος, Δημακόπουλος Βασίλειος
Μουσική Διεύθυνση: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/andriko-fonitiko-sinolo-meizon-ensemble-apo-to-megaro-mousikis-athinon-3/

Πειραιάς

Σόλο του Γιώργου Κοτσιφάκη από την Εθνική Λυρική Σκηνή | Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας – Πειραιάς | 12.15 & 13.00

Ο καταξιωμένος χορευτής Γιώργος Κοτσιφάκης παρουσιάζει ένα χορευτικό σόλο σε χορογραφία Χρήστου Παπαδόπουλου, με τη συνοδεία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου και δεξιοτέχνη Ανδρέα Κατσιγιάννη στο σαντούρι. Ο Χρήστος Παπαδόπουλος σημειώνει: «Ένα ντουέτο. Ένα σώμα και ένα μουσικό όργανο. Το ντουέτο αυτό εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία και αποπειράται μέσα σε πέντε μόλις λεπτά να σκιαγραφήσει και να διαγράψει μια τιτάνια ανθρώπινη διαδρομή και εξέλιξη. Η διαδρομή αυτή ξεκινά με τη μυθολογική δημιουργία του ανθρώπου ως ένα θεϊκό αστείο, συνεχίζει με τη σχέση αθάνατου-θνητού και πώς αυτή αναδιαμορφώνεται μέσα στους αιώνες και τελειώνει με τα πρώτα βήματα του ανθρώπου ως ανεξάρτητου πλάσματος που λαχτάρα να αυτοπροσδιοριστεί και να ορίσει το μέλλον του. Συνεχίζοντας την έρευνα της συνάντησης σώματος και ήχου, πώς αυτά συναντιούνται και αλληλοεπηρεάζονται, επιχειρείται η δημιουργία ενός ιδιότυπου παραστασιακού κώδικα στηριζόμενου τόσο στην αφηγηματικότητα της κίνησης όσο και στη λειτουργία της ίδιας της μουσικής».

Χορογραφία: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σαντούρι: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/solo-tou-giorgou-kotsfikaki-2/

Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου από την Εθνική Λυρική Σκηνή| Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας – Πειραιάς | 20.30

Η καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, περιοδεύει το φετινό καλοκαίρι με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Κάθε πρόγραμμα και ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι. Το πρώτο περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στη Σμύρνη και τον Πειραιά, ενώ το δεύτερο είναι αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη θάλασσα και στην ξενιτιά.

Σε αυτή τη συναυλία θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Από τη Σμύρνη στον Πειραιά, το οποίο είναι αφιερωμένο σε δύο πόλεις που έχουν σημαδέψει ολόκληρο τον ελληνισμό. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας επί σκηνής με τον Ανδρέα Κατσιγιάννη παρουσιάζουν τραγούδια από τη Σμύρνη του έρωτα και του πάθους έως την Πειραιώτικη σχολή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνθέσεις των: Γιοβάν Τσαούς, Κώστα Σκαρβέλη, Δημήτρη Σέμση, Ογδοντάκη (Γιάννη Δραγάτση), Παναγιώτη Τούντα, Πρόδρομου Τσαουσάκη, Βαγγέλη Παπάζογλου κ.ά.
Σολίστ: Σωτήρης Μαργώνης (βιολί), Νίκος Μέρμηγκας (μπουζούκι, λάφτα), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Απόστολος Βαλαρούτσος (κιθάρα), Ανδρέας Παπάς (κρουστά), Φίλιππος Ρέτσιος (πιάνο), Γιάννης Πλαγιανάκος (μπάσο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι)
Τραγουδούν: Γιάννης Διονυσίου, Σοφία Παπάζογλου
Παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ

Προκρατήσεις εδώ: https://digitalculture.gov.gr/2020/07/estoudiantina-neas-ionias-volou/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα: https://digitalculture.gov.gr/

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Στα μουσεία είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας.

Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού  συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 – 1, 5 ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b