MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσείο θα γίνει το σπίτι όπου έζησε ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη

Το σπίτι στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, όπου έζησε για 22 χρόνια ο Ζορμπάς που ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη, θα γίνει μουσείο.

Monopoli Team

Το σπίτι όπου έζησε για 22 χρόνια και έκανε οικογένεια ο πιο διάσημος ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς, στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, πρόκειται να μετατραπεί σε ψηφιακό και φυσικό μουσείο, έπειτα από δωρεά που έκαναν οι κληρονόμοι του στον δήμο Αριστοτέλη. Το πραγματικό όνομα του Ζορμπά ήταν Γιώργος και ο Καζαντζάκης το άλλαξε σε Αλέξη, στο βιβλίο του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Παρουσίαση σχεδίου

Το σχέδιο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε στο Παλαιοχώρι, στην οποία παρευρέθη ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Καράογλου και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος ανακοίνωσε την ένταξη του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης της οικίας του Αλέξη Ζορμπά σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα καθώς, «χωρίς το Παλαιοχώρι του δήμου Αριστοτέλη, ο παγκόσμιος Ζορμπάς δεν θα υπήρχε, διότι εδώ έζησε για 22 ολόκληρα χρόνια, από τα πιο παραγωγικά της ζωής του».

Ο Γιώργος Ζορμπάς, που ενέπνευσε το Νίκο Καζαντζάκη να γράψει το βιβλίο

Τι δήλωσε ο δήμαρχος

Επίσης, πρόσθεσε: «Εδώ έγινε ο μεταλλωρύχος που ενέπνευσε αργότερα τον Νίκο Καζαντζάκη, όταν γνωρίστηκαν σε ένα ταξίδι στο Άγιον Όρος. Εδώ χτίστηκε η προσωπικότητα που έγινε βιβλίο μεταφρασμένο σε 34 γλώσσες από τον Καζαντζάκη και ταινία από τον Μιχάλη Κακογιάννη, κερδίζοντας τρία Όσκαρ, ενώ ήταν υποψήφια για άλλα τέσσερα, φτάνοντας σήμερα στο σημείο να αποτελεί ένα παγκόσμιο brand name. Γι’ αυτό λοιπόν, εδώ, στο σπίτι του, στο Παλαιοχώρι, θα δημιουργηθεί ένα σημείο ιστορικής αναφοράς στον Αλέξη Ζορμπά, Γιώργο Ζορμπά όπως τον ήξεραν οι συντοπίτες του».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, στόχος είναι να γίνει ένα επισκέψιμο σημείο, που θα συνδυάζει ψηφιακή τεχνολογία και λαογραφία, θα έχει ξεναγούς καθημερινά, θα συνδεθεί με περιπατητικές διαδρομές προς άλλα σημεία αναφοράς της περιοχής και δικτυώνεται με άλλες περιοχές-περάσματα του Αλέξη Ζορμπά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣχέδιο αποκατάστασης της βίλας Ιόλα ως Κέντρο Πολιτισμού12.09.2018

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως το έργο αποκατάστασης του σπιτιού θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής, καθώς «ο Αλέξης Ζορμπάς είναι ένα παγκόσμιο brand που έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα και την άφθαρτη δύναμη της ελληνικής ψυχής».

Τεχνικές λεπτομέρειες της αποκατάστασης

Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της αποκατάστασης, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, Νίκος Πάχτας, σημείωσε πως στον ένα όροφο θα δημιουργηθεί λαογραφικό μουσείο της περιόδου κατά την οποία έζησε και δραστηριοποιήθηκε ο Ζορμπάς στο Παλαιοχώρι. Στον δεύτερο όροφο θα βρίσκεται το ψηφιακό μουσείο, όπου τα δωμάτια θα μετατραπούν σε οθόνες πανοραμικής προβολής και σε συνδυασμό με ηθοποιούς και νέες τεχνολογίες, οι επισκέπτες θα ξεναγούνται στη ζωή του Ζορμπά, με αναφορές σε ιστορικές πηγές, στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Περισσότερα από Επίκαιρα
VIMA_WEB3b