MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στους κήπους και το μουσείο του Ιδρύματος Takis

Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες, αφιερωμένο στο έργο του σπουδαίου γλύπτη, διοργανώνει, από τις 23 Ιουνίου 2020, μια σειρά δωρεάν ξεναγήσεων στους κήπους και το μουσείο του.

Ίδρυμα Takis
Monopoli Team

Η τέχνη παραμένει συνοδοιπόρος μας στη ζωή, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες λόγω του Covid-19. Γι’αυτόν το λόγο το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις, από τις 23 Ιουνίου 2020, στους κήπους του και στο Μουσείο.

«Τέχνη είναι οτιδήποτε σε βγάζει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας», Takis 

Λόγω των μέτρων πρόληψης ο αριθμός συμμετοχών για κάθε ξενάγηση θα είναι περιορισμένος και η προκράτηση θέσης απαραίτητη. Για δήλωση συμμετοχής: τηλ. 2102313410 ή στο email: [email protected].

Takis

Πρόγραμμα ξεναγήσεων για τον Ιούνιο:

Βραδινές Ξεναγήσεις:
  •   Τετάρτη 24/6, 19:30-21:00
  •   Παρασκευή 26/6, 19:30-21:00

Πρωινές Ξεναγήσεις:
  •   Τρίτη 23/6, 10:00-11:30
  •   Πέμπτη 25/6, 10:00-11:30

Πρόγραμμα ξεναγήσεων για τον Ιούλιο:

Πρωινές Ξεναγήσεις:
  •   Πέμπτη 9/7, 10:00-11:30
  •   Πέμπτη 16/7, 10:00-11:30

Βραδινές Ξεναγήσεις:
  •   Τετάρτη 8/7, 19:30-21:00
  •   Παρασκευή 10/7, 19:30-21:00
  •   Τετάρτη 15/7, 19:30-21:00
  •   Παρασκευή 17/7, 19:30-21:00

Λίγα λόγια για τις ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν με τους όρους και τις απαραίτητες προφυλάξεις και αποστάσεις που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τους φορείς πολιτισμού και τα Μουσεία, με μέχρι 8 άτομα στους κήπους καθώς και στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου. Συνιστάται η χρήση μάσκας.

H ξενάγηση γίνεται στους κήπους, στο ατελιέ που εργάστηκε ο Takis, στο θέατρο και τέλος στους δύο ορόφους του Μουσείου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του γλύπτη και θα εμβαθύνουν στο έργο και τη ζωή του. Παράλληλα, θα βιώσουν και θα αντιληφθούν την ενέργεια του Ιδρύματος, θα απολαύσουν τη μοναδική θέα από τον λόφο του Γεροβουνού καθώς και έργα άλλων καλλιτεχνών από τη Συλλογή του Ιδρύματος.

Ίδρυμα Takis

Ίδρυμα Takis: Η συλλογή

Το Ίδρυμα Takis – Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες είναι ένας αξιοθαύμαστος χώρος που δημιούργησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης με σκοπό το έργο του να γνωστοποιηθεί και να γίνει προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν έργα από όλη την καλλιτεχνική πορεία του Takis, από το 1946 που δημιουργεί γύψινες προτομές μέχρι και τα πιο πρόσφατα έργα του.

Το σύνολο των γλυπτών, έργων ζωγραφικής, σχεδίων του Ιδρύματος αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές του έργου του Takis, ενώ προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση όλων των σταδίων και φάσεων της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη γλυπτική πορεία ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα που κατάφερε να μείνει ανεξίτηλος στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης χάρη στην πρωτοπορία και στην καινοτομία του.

Επίσης, η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος ολοκληρώνεται και από έργα άλλων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων όπως της Niki de Saint Phalle, του Roy Lichtenstein, του Χρήστου Τζίβελου, του Μίνου Αργυράκη.

Ίδρυμα Takis

Ατελιέ

Στο Ίδρυμα Takis στεγάζεται το ατελιέ – εργαστήριο του καλλιτέχνη, στο οποίο εργάστηκε από τότε που επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκεται και το «σιδεράδικο» όπου δημιουργήθηακαν αλλά και επισκευάστηκαν τα μεγαλύτερου μεγέθους έργα του καλλιτέχνη.

Κήποι

Οι κήποι γλυπτικής του Ιδρύματος, ένας χώρος περίπου οκτώ στρεμμάτων, φιλοξενούν ψηλά και επιβλητικά γλυπτά εξωτερικών χώρων του καλλιτέχνη, όπως Σινιάλα, Αιολικά, Λουλούδια αλλά και άλλα έργα του.

Takis

© Takis Foundation Archives, φωτογραφίες : Ο Τάκις στο ατελιέ του στην Ανάκασα, o Takis στη Galerie Furstenberg στο Παρίσι (photo credits: Philip Boucas), Performance του Takis με Σινιάλα-Πυροτεχνήματα (photo credits: André Morain), o Takis στο ατελιέ του στη rue d’Odessa (photo credits: Martha Rocher)

Λίγα λόγια για τον εμβληματικό εικαστικό καλλιτέχνη

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός παγκοσμίως ως Takis, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνικό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντας μια διαφορετική προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνης αυτοδίδακτος εκ πεποιθήσεως, κατάφερε να δημιουργήσει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες συνδυάζοντας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Ο Takis ως «ακάματος δουλευτής των μαγνητικών πεδίων …» πειραματίστηκε και δημιούργησε, έως το τέλος της ζωής του, κινητικά έργα τέχνης που έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, γλύπτες και ποιητές της γενιάς του αλλά και συγχρόνους του.

Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Takis διερεύνησε τα όρια και τα σημεία τομής της καλλιτεχνικής και επιστημονικής αντίληψης, καθώς και της μουσικής, των ήχων και ιδιαίτερα των εικόνων που βρίσκονται σε κίνηση.

Ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης

Καλλιτέχνης σύγχρονος και πρωτοποριακός, ο Takis ακολούθησε μια καλλιτεχνική πορεία που εκτίθεται στις τέσσερις γωνιές του κόσμου, με ρίζες σε μια γλυπτική παράδοση η οποία κυμαίνεται από την αρχαία ελληνική γλυπτική, τον Giacometti και φθάνουν στα τεχνολογικά αντικείμενα και κατασκευάσματα της σύγχρονης εποχής. Τα έργα του κοσμούν τις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου όπως το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης George Pompidou στο Παρίσι, το ΜΟΜΑ και το Guggenheim Museum της Νέας Υόρκης, τη De Menil Collection στο Χιούστον, την Tate Modern του Λονδίνου, την Peggy Guggenheim Collection στη Βενετία. Στη Γαλλία, το Μουσείο του Jeu de Paume, το Palais de Tokyo και το Fondation Maeght έχουν οργανώσει μεγάλες αναδρομικές εκθέσεις αφιερωμένες στον καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕικαστικός Ιούνιος: 8 εκθέσεις σε αθηναϊκές γκαλερί12.09.2018

Το έργο του επίσης εκτίθεται στους κήπους της Unesco στο Παρίσι και στην περιοχή της La Défense, όπου η γαλλική κυβέρνηση του παραχωρεί τον μεγαλύτερο δημόσιο χώρο που δόθηκε ποτέ στην ιστορία του Παρισιού σε καλλιτέχνη, 3500 τμ για ένα «δάσος» από 49 Φωτεινά Σινιάλα. Έχει επίσης συμμετάσχει δύο φορές στη Documenta στο Κάσελ, μια φορά στην Biennale της Βενετίας και το 1985 στην Biennale του Παρισιού όπου τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο. Το 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει στο Κ.Ε.Τ.Ε. τιμητική πλακέτα για την προσφορά του καλλιτέχνη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα έργα του με τίτλο Ηλεκτρικά Βαρέλια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ίδρυμα Takis – ΚΕΤΕ, Τέρμα Δερβενακίων, Γεροβουνό – Καματερό, Αθήνα. Τηλ: +30 210 2313410 / +30 210 2389019 | Email: [email protected] | www.takisfoundation.org

*Parking περιορισμένων θέσεων. Εύκολη πρόσβαση, έξοδος 7 – Αττική Οδός

Ώρες Επισκέψεων: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 18.00 (μόνο κατόπιν ραντεβού).  Σάββατο – Κυριακή (μόνο κατόπιν ραντεβού).

Περισσότερα από Εκδηλώσεις
VIMA_WEB3b