MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Πέθανε ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο διεθνής εικαστικός καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ξενάκης. Γεννημένος στο Κάιρο το 1931 από οικογένεια Αιγυπτιωτών, στα μέσα της δεκαετίας του 1950 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε διακόσμηση εσωτερικών χώρων και αρχιτεκτονική. Από το 1970 δίδαξε στο Παρίσι και το Βερολίνο, ενώ ήδη από το 1962 συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις στο Παρίσι και αλλού.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Από το 1967 συμμετέχει ενεργά σε εκθέσεις έργων της διεθνούς αβανγκάρντ: «Lumière et Mouvement: Art Cinétique à Paris» στο Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris, σε επιμέλεια Frank Popper· «Superlund: Un Panorama du Prèsent, une Philosophie du Futur» Lunds Konsthall στη Σουηδία, σε επιμέλεια Pierre Restany, όπου παρουσιάζει το πρώτο «περιβάλλον» του, ενώ το 1968 θα συμμετάσχει στην έκθεση «Avant Garde Griechenland», που παρουσιάστηκε στη Γερμανία, σε επιμέλεια Χρήστου Ιωακειμίδη.

Οι αναζητήσεις του κινήθηκαν σε διάφορες κατευθύνσεις, με πειραματισμούς που χαρακτηρίζονταν από την τόλμη των διατυπώσεών τους. Από το 1972, άρχισαν να τον απασχολούν στην τέχνη του τα προβλήματα της επικοινωνίας και της δυσχέρειας ανάγνωσης των τυποποιημένων κωδίκων κοινωνικής συμπεριφοράς, που απαγορεύουν αντίστοιχα, την πρόσβαση, στην κοινωνική λειτουργία.

Ο κόσμος των ιερογλυφικών, το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο αλλά και το ιαπωνικό και το λατινικό διαμορφώνουν την προσωπική εκφραστική του γλώσσα. Από το 1980 και έπειτα στα έργα του πολλαπλασιάζεται η χρησιμοποίηση κάθε είδους σημείων και κωδίκων που εμπλουτίζουν το μορφοπλαστικό του λεξιλόγιο, ενώ καθοριστικό ρόλο αποκτά η δύναμη υποβολής του χρώματος.

Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης ανέπτυξε έντονη καλλιτεχνική και εκθεσιακή δραστηριότητα στον διεθνή χώρο, με δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ το σύνολο του έργου του παρουσιάστηκε σε τρεις αναδρομικές: στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο «Η επιστροφή του καλλιτέχνη: 1958-1996» (1996), στην τριπλή αυτοβιογραφική «Το βιβλίο της ζωής», (1995, 1997, 2003) και στην αναδρομική εικοσαετίας, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (2003).

Εγκατάσταση του Κωνσταντίνου Ξενάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Κωνσταντίνος Ξενάκης είχε εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, Οι τελευταίες του εκθέσεις, εικαστικά σχόλια πάνω στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, παρουσιάστηκαν το 2014 («No Way Out», ΟΟΣΑ, Παρίσι και Gallery Citronne, Πόρος) και το 2015 («HEL[L]AS! EVERYWHERE!», Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης). Τέλος, το 2016 έργα του εκτέθηκαν επίσης στο Ζιντζιρλί Τζαμί, στις Σέρρες. Ο καλλιτέχνης είχε δωρίσει ένα μεγάλο μέρος του έργου του (171 έργα) στον Δήμο Σερρών, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη Μουσείο Κωνσταντίνου Ξενάκη.

Ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη και στο έργο του θα αποτελέσει η έκθεση «Κωνσταντίνος Ξενάκης: Ελλάδα, Κώδικες Γραφής» στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, που διοργανώνεται μαζί με την γκαλερί Citronne, αυτό το καλοκαίρι.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b