MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Online σεμινάρια τέχνης και αυτοβοήθειας από το Ίδρυμα Θεοχαράκη

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη διοργανώνει ψηφιακά σεμινάρια φωτογραφίας, origami, ατομικής ψυχοθεραπείας και συμμετοχής σε χορωδία από καταξιωμένους επαγγελματίες, σε πραγματικό χρόνο.

Θεοχαράκη
Monopoli Team

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη σας προσκαλεί να περάσετε τις ψηφιακές του πόρτες συμμετέχοντας στα πρώτα ψηφιακά σεμινάρια (online webinars). Σκοπός τους είναι να εκμηδενίσουν τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ μας και να συμβάλουν στην ανάπτυξη των γνώσεων, της δημιουργικότητας και των προσωπικών μας ικανοτήτων.

Τα σεμινάρια του Ιδρύματος Θεοχαράκη πραγματοποιούνται από τους γνωστούς καταξιωμένους επαγγελματίες, συνεργάτες του Ιδρύματος και διεξάγονται σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αλληλεπιδρούν με τον ομιλητή καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου. Η συμμετοχή στα σεμινάρια δεν χρειάζεται τίποτε άλλο από την σύνδεση μέσω υπολογιστή, laptop, ταμπλέτας ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής με πρόσβαση στο internet.

Τα ψηφιακά σεμινάρια

Φωτογραφία και άλλες τέχνες

Με επίγνωση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουμε, και θέλοντας να κρατήσουμε την δημιουργικότητα μας ζωντανή, θεωρώντας ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή η τέχνη μπορεί να μας ενισχύσει πνευματικά, το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Το σεμινάριο «Φωτογραφία και άλλες τέχνες» συνεχίζει στο διαδίκτυο, συμπληρώνοντας το με νέες θεματικές.

Περιεχόμενο του σεμιναρίου

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για την φωτογραφία και την σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας. Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του εικοστού αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα. Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν την σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στην σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών, παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου. Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.

Συνοπτικό πρόγραμμα
  • 28 Απριλίου: Φωτογραφική κριτική-portfolios.
  • 5 Μαΐου: Τα φανταστικά τοπία της εννοιολογικής τέχνης στην φωτογραφία.
  • 12 Μαΐου: Το αίνιγμα των πορτρέτων από τα Φαγιούμ μέχρι σήμερα.
  • 19  Μαΐου: Η αδιάσπαστη ενότητα φωτογραφίας και κινηματογράφου στο έργο του Wim Wenders.
  • 26 Μαΐου: Φωτογραφική κριτική-portfolios.
  • 2 Ιουνίου: Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter
  • 9 Ιουνίου: Η αφήγηση του μοντερνισμού και η διαμόρφωση της φωτογραφικής αισθητικής
  • 16 Ιουνίου: Φωτογραφία και ποίηση.

Πληροφορίες

Τρίτη 19:00-21:00
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Βασίλης Γεροντάκος
Κόστος μεμ. εισιτηρίου: 20€ 10€ / Κόστος 8 συναντήσεων: 120€ 60€
Κλείστε την θέση σας μέσω email στο [email protected]

Λίγα λόγια για τον Βασίλη Γεροντάκο

Ο Βασίλης Γεροντάκος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φλάουτο στο Αthenaeum ωδείο, μαθηματικά και αστρονομία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και φωτογραφία στον Φωτογραφικό κύκλο. Στο ραδιόφωνο δούλεψε σαν παραγωγός. Συνέθεσε μουσική σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει οργανώσει σεμινάρια, ομιλίες και διαλέξεις σε πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας και της περιφέρειας. Έχει εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο «Φωτογραφίες». Διδάσκει φωτογραφία στην Αθήνα όπου ζει μόνιμα.

Θεοχαράκη

Origami

Το Origami είναι η Ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής, που χρονολογείται από την εποχή Edo (17ος-19ος αιώνας περίπου) και στις μέρες μας εξασκείται όλο και περισσότερο από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο. Το φάσμα των origami περιλαμβάνει πάρα πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους δημιουργίες: Από  ένα μικρό αντικείμενο-γούρι θρησκευτικής τελετής, μέχρι μια μακέτα δορυφόρου.

Προετοιμασία για τα μαθήματα

Η εικαστικός Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη, θα μας καθοδηγήσει  βήμα – βήμα στον κόσμο των origami, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Θα χρειαστούμε  χαρτιά σε τετράγωνο σχήμα, γι’ αυτό αν δεν έχετε ειδικά χαρτιά για origami, προετοιμάστε τα δικά σας, κόβοντας με προσοχή 5-6 χαρτιά για κάθε μάθημα (περίπου 15×15εκ) και ψαλίδι. Ετοιμάστε έναν χώρο στον οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε μία κάμερα (του υπολογιστή ή του κινητού σας) πάνω από τα χέρια και το χαρτί σας.

Συνοπτικό πρόγραμμα
  • 30 Απριλίου: Λουλούδια. Για να φέρουμε την άνοιξη στο σπίτι.
  • 7 Μαΐου: Παραδοσιακά Σχέδια. Πολύ παλιά, κλασικά σχέδια που σχεδόν όλα τα παιδιά στην Ιαπωνία ξέρουν.
  • 14 Μαΐου: Χρηστικά Αντικείμενα. Εναλλακτικοί τρόποι για να κατασκευάσουμε κουτιά, μπωλ κ.ά.
  • 21 Μαΐου: Modular – Σύνθετα Origami με Πολλά Χαρτιά: Γι’ αυτούς που αγαπούν τη γεωμετρία και τα παζλ. (Θα χρειαστούμε τουλάχιστον 6 χαρτιά, σε 3 ή 6 διαφορετικά χρώματα).

Πληροφορίες

Πέμπτη 18:30-20:00
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη
Κόστος μεμ. εισιτηρίου:15€ 10€ / Κόστος 4 συναντήσεων:50€ 30€
Κλείστε την θέση σας μέσω email στο [email protected]

Λίγα λόγια για την Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη

Η Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη είναι εικαστικός και ζει στην Αθήνα. Γεννήθηκε στο Δυτικό Βερολίνο και έχει Ελληνική και Ιαπωνική καταγωγή. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με καθηγητές τους Τ. Πατρασκίδη, Π. Χαραλάμπους, Ζ. Αρβανίτη και Β. Καζάκο. Επίσης παρακολούθησε στο Central Saint Martins το τμήμα MA Performance Design and Practice με υποτροφία Erasmus. Έχει πραγματοποιήσει μία ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε γκαλερί και μουσεία. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως βοηθός σε εργαστήριο προετοιμασίας για τις σχολές Καλών Τεχνών. Έχει σχεδιάσει και παρουσιάσει πολλά εκπαιδευτικά εικαστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, συνεργαζόμενη με σχολεία, εκπαιδευτικές δομές, Δήμους και Ιδρύματα.

Θεοχαράκη

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Θεοχαράκη

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Θεοχαράκη

Τα μέλη της Γυναικείας Χορωδίας του Ιδρύματος Θεοχαράκη #μένουν σπίτι, αλλά οι πρόβες συνεχίζονται διαδικτυακά! Μέσω τηλεδιασκέψεων και μουσικών προγραμμάτων δίνεται η δυνατότητα στις χορωδούς να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην ανάγνωση – αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, ενώ ταυτόχρονα, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που παρέχουν οι online πλατφόρμες, η επαφή με τη θεωρία τής μουσικής, τις διαφορετικές τεχνοτροπίες και τα μουσικά όργανα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον! Μένουμε συνδεδεμένοι και τραγουδάμε όλοι μαζί!

Πληροφορίες

Έναρξη: 2 Μαΐου
Οι πρόβες διεξάγονται κάθε Σάββατο: 10:00-12:00
Σχεδιασμός/Διδασκαλία: Κατερίνα Βασιλικού
Ατομική συμμετοχή: 50€ 25€ /μήνα
Κλείστε την θέση σας μέσω email στο [email protected]
(Πληροφορίες για το μάθημα: [email protected] )

Η Κατερίνα Βασιλάκου

Η Κατερίνα Βασιλικού είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας, διπλωματούχος πιάνου και έχει κάνει σπουδές κλασικού τραγουδιού. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, Carl Orff και μουσικοκινητικής αγωγής, μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Kodály κ.α. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως Καθηγήτρια Μουσικής στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης.  Διευθύνει τη Χορωδία «Ambitus» από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι και σήμερα και τη «Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης» από το 1992 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

Επίσης, διευθύνει τη Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Θεοχαράκη, τη Γυναικεία Χορωδία «Νηρηίδες και την Παιδική-Νεανική Χορωδία τού Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Το 2016 ανέλαβε την προετοιμασία της 1ης Παιδικής Ολυμπιακής Χορωδίας της Ελλάδας για τη συμμετοχή της στην επίσημη Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, την ίδια χρονιά.

Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ, τη Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μικτή Δημοτική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων, τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως τον Λουκά Καρυτινό, τον Μίλτο Λογιάδη, τον Ανδρέα Πυλαρινό, τον Ηλία Βουδούρη, τον Βύρωνα Φιδετζή και άλλους.

Ανθεκτικότητα, Προσαρμοστικότητα και Αλλαγή

Σε μια εποχή μέγιστης αβεβαιότητας, είναι μεγάλη η ανάγκη να στηριχτούμε σε κάτι σταθερό, και να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να τα βγάλει πέρα. Οι πηγές στήριξης βρίσκονται τόσο μέσα μας, όσο και έξω μας, αρκεί να ξέρουμε πώς θα τις αναζητήσουμε.

Συνοπτικό πρόγραμμα
  • 4 Μαΐου: «Γιατί χρειαζόμαστε ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, αποφασιστικότητα.»
  • 6 Μαΐου: «Πώς να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο της ζωής μας, μέσα από το μόνο πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε.»
  • 11 Μαΐου & 13 Μαΐου: «Πώς να διαχειριστούμε το άγχος της αβεβαιότητας μέσα από γνωστικές τεχνικές και από τη σοφία του mindfulness.»
  • 18 Μαΐου: «Πώς να στηριχτούμε στα δυνατά μας σημεία, στα ταλέντα και τις ικανότητές μας ώστε να μετασχηματίσουμε και να επανεφεύρουμε τον εαυτό μας σε μια νέα πραγματικότητα που ανατέλλει.»
  • 20 Μαΐου: «Πώς η ευγνωμοσύνη, η αποδοχή και το νόημα της ζωής είναι οι άγκυρες που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία πιο δυνατοί, να αναπτυχθούμε και να ωριμάσουμε.»

Πληροφορίες

Δευτέρα & Τετάρτη  19:00-20:00
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ειρήνη Γεωργίου
Κόστος μεμ. εισιτηρίου:20€ 10€ / Κόστος 6 συναντήσεων:100€ 50€
Κλείστε την θέση σας μέσω email στο [email protected]

Λίγα λόγια για την Ειρήνη Γεωργίου

Η Ειρήνη Γεωργίου είναι εκπαιδευμένη Ψυχοθεραπεύτρια και έχει Master of Science στην Συστηματική Φιλοσοφία από το ΑΠΘ. Μετεκπαιδεύτηκε στην Κλινική Ψυχοπαθολογία από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο και έχει εργαστεί σε πολλούς φορείς, όπως το Μαζί για το Παιδί. Ειδικεύεται στην ατομική ψυχοθεραπεία, και συντονίζει συχνά σεμινάρια και βιωματικές ομάδες στο γραφείο της στην Κηφισιά.

Περισσότερα από Σεμινάρια / Διαλέξεις
VIMA_WEB3b