MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
PHOTO STORIES

Ιταλία: Το φωτογραφικό χρονικό μιας πανδημίας

Ο φωτογράφος Alex Majoli περιδιαβαίνει στις έρημες ιταλικές πόλεις και αποτυπώνει με τον φακό του την «ήσυχη» απόγνωση μιας χώρας χτυπημένης, ολοκληρωτικά, από την πανδημία.

Ιταλία
Η πλατεία της Αγίας Λουκίας στις Συρακούσες άδεια | Φωτογραφίες: Alex Majoli
Monopoli Team

Όταν στις 9 Μαρτίου 2020 οι ιταλικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την χώρα, λόγω της πρωτοφανούς εξάπλωσης της νόσου COVID-19, ο γεννημένος στην Ιταλία φωτογράφος Alex Majoli βρισκόταν κοντά στην πόλη Codogno, ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας. Καθώς οι περίπου εξήντα εκατομμύρια Ιταλοί διατάχθηκαν να παραμείνουν μέσα, ο Majoli αποφάσισε να κατευθυνθεί νότια, με σκοπό να αποτυπώσει τον αντίκτυπο που είχε ο πρόσφατα ανακαλυφθείς ιός στους ανθρώπους της Σικελίας.

Ιταλία

Εργαζόμενοι ελέγχονται, ενδελεχώς, καθώς φτάνουν στον τερματικό των ferry boat στη Μεσίνα.

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Cannizzaro στην Κατάνια της Σικελίας, ένας ασθενής της νόσου COVID-19 αναπνέει με τη βοήθεια αναπνευστήρα

Συμβούλιο της ομάδας του τμήματος Mολυσματικών Aσθενειών του νοσοκομείου Cannizzaro

Η εξάπλωση της πανδημίας στον νότο

Πίσω στον βορρά, ο οποίος είχε βρεθεί από νωρίς στο «μάτι του κυκλώνα», τα νοσοκομεία έδειχναν να μην μπορούν να σηκώσουν άλλο το δυσβάσταχτο βάρος που είχαν επωμιστεί από την αρχή της «καταστροφής», παρά τις ομολογουμένως ηρωικές προσπάθειες που κατέβαλαν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τα νεκροτομεία κατακλύζονταν από τα θύματα της πανδημίας. Σύντομα ο νότος κλήθηκε να απορροφήσσει περίπου 30 χιλιάδες Ιταλούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τον ολέθρια δοκιμαζόμενο βορρά, φέρνοντας, κάποιοι από αυτούς, μαζί τους την ασθένεια.

Ένας νοσηλευτής στα επείγοντα νοσοκομείου σε βόρεια πόλης της περιοχής της Αιμίλια, πλένει κρεβάτια νοσοκομείου.

Ένας ιερέας και ο βοηθός του προσεύχονται στο ιερό της εκκλησίας της Αγίας Ροζαλίας, στο Παλέρμο

Ιταλία

Αδέσποτα σκυλάκια περιπλανώνται στα περίχωρα της πόλης Σίκλι, στη Σικελία.

Οι αριθμοί των θυμάτων σε ολόκληρη την Ιταλία έφταναν τους χιλιάδες, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα, ενώ η Σικελία άρχισε να βιώνει τον ίδιο εφιάλτη με τον βορρά. Οι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να παραμείνουν μέσα, οι μαζικοί χώροι συνάθροισης, ακόμη και τα νεκροταφεία, έκλεισαν, ενώ οι κηδείες απαγορεύτηκαν για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Ιταλία

Ένας διασώστης ζώων, στις Συρακούσες, ταΐζει τα αδέσποτα

Ιταλία

Δύο παλιοί φίλοι, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Κατάνια, προσπερνούν έναν κάμεραμαν.

Μέσα σε ένα λεωφορείο στην Κατάνια, αυτοσχέδιο διαχωριστικό οδηγού από τους επιβάτες.

Γιατί ο φωτογράφος επέλεξε τη Σικελία;

Ο φωτογράφος Alex Majoli εξηγεί, γιατί, από όλα τα μέρη της Ιταλίας, επέλεξε τη Σικελία, ως φόντο, για την αποτύπωση της μεγαλύτερης σύγχρονης, όπως την αποκαλεί, τραγωδίας: «Στον βορρά, οι άνθρωποι είναι καλοί στο να κρύβουν τις αγωνίες τους. Στη Σικελία, όμως, όλα είναι πάντα πιο θεατρικά, πιο επικά. Αισθάνονται τη θλίψη βαθύτερα, περισσότερο φιλοσοφικά, επειδή η κοσμοθεωρία τους βρίσκεται, ακόμη, μερικούς αιώνες πίσω. Συνειδητοποίησα, ότι, στη Σικελία, θα αποκτήσω καλύτερη οπτική αίσθηση αυτής της τραγωδίας.»

Ιταλία

Η πλατεία της Αγίας Λουκίας στις Συρακούσες άδεια.

Ιταλία

Ένας άντρας στην Κατάνια σπρώχνει το καροτσάκι του, άσκοπα, ύστερα το εγκαταλείπει, το ξαναπαίρνει, μουρμουρίζοντας στον εαυτό του.

Καταναλωτές από την εξοχή αγοράζουν αγκινάρες και πορτοκάλια στην Κατάνια της Σικελίας,την τελευταία μέρα που οι πωλητές επιτρέπεται να πουλήσουν τα αγαθά τους στις λαϊκές αγορές.

Ο «δεσμός» της Σικελίας με τις πανδημίες ανιχνεύεται «ισχυρός» στο πέρασμα των χρόνων, και αυτό είναι που της δίνει, σύμφωνα με τον φωτογράφο, ιδιαίτερη βαρύτητα στους καιρούς που ζούμε. Αρκετούς αιώνες πριν, τα «κύματα» της πανώλης έφτασαν στην Ευρώπη, από την Κίνα, μέσα από τον δρόμο του μεταξιού, «κατακτώντας» ένα, ένα τα εμπορικά λιμάνια, όπως το Παλέρμο. Η Σικελία χτυπήθηκε αρκετές φορές ανά τους αιώνες από τον «μαύρο Θάνατο», ενώ για μια ακόμη φορά ολόκληρο το νησί στρέφεται στην προστάτιδα του Παλέρμο, Αγία Ροζαλία, για δύναμη και βοήθεια σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

Σε μια μικρή πλατεία στην Κατάνια, η ακαταστασία μαρτυράει το πόσο ξαφνικά οι εργαζόμενοι έπρεπε να κλείσουν το εστιατόριο.

Ιταλία

Ένας άντρας κοιτάζει το κινητό του, στα σκαλιά μιας εκκλησίας στις Συρακούσες

Πηγή: vanityfair.com

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b