MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΟ

14 παιδικά βιβλία για να περάσουν ευχάριστα οι μέρες στο σπίτι

Σε περιόδους αναγκαστικής παραμονής μέσα στο σπίτι, όπως αυτή που ζούμε, ένα βιβλίο αποτελεί την ιδανική συντροφιά, όχι μόνο για τους μεγάλους αλλά και για τους μικρούς.

author-image Ράνια Κρασάκη

Mια μαμά – φιλη του monopoli.gr μάς δίνει μια λίστα με 14 κλασικά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, που θα γεμίσουν δημιουργικά και ευχάριστα τις ώρες των παιδιών στο σπίτι!

Ένα λιοντάρι στο Παρίσι, της Beatrice Alemagna, Εκδόσεις Κόκκινο

«Ήταν ένα τεράστιο λιοντάρι. Ένα νεαρό, περίεργο και μοναχικό λιοντάρι. Έπληττε αφόρητα στη σαβάνα του. Έτσι μια μέρα έφυγε για να βρει μια δουλειά, μια αγάπη, ένα μέλλον. Έφτασε στο Παρίσι με το τρένο και χωρίς αποσκευές. Ήταν η πρώτη του φορά σα μια μεγάλη πόλη. Και, όπως ήταν φυσικό, φοβόταν λιγάκι.»

Ένα παραμύθι τόσο γλυκό και τρυφερό. Ακολουθούμε το λιοντάρι στην καθημερινότητά μιας πολύβουης πόλης, στο μετρό, στα αγαπημένα παριζιάνικα καφενεία, στο Λούβρο, στον Πύργο του Άιφελ, στον ποταμό Σηκουάνα, στη Μονμάρτη. Το λιοντάρι είναι  μόνο, σε μια ξένη πόλη, λίγο λίγο να αρχίζει ν’ αγαπά την πόλη αυτή και τους ανθρώπους της.

Ιδιαίτερη εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα, ένα βιβλίο χάρτης του Παρισιού σε μεγάλες διαστάσεις που διαβάζεται από μικρά και μεγάλα παιδιά.

Πώς να πιάσεις ένα αστέρι, του Oliver Jeffers, Εκδόσεις Ίκαρος

Διαλέγοντας το πιο αγαπημένο από τα πολλά του ανεξάντλητου συγγραφεα και εικονογραφου Oliver Jeffers, το «Πώς να πιάσεις ένα αστέρι» είναι μια μοναδική ιστορία για το πώς μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τα πιο τρελά μας όνειρα.

Ένα αγόρι κάθε βράδυ κοιτούσε από το παράθυρό του σπιτιού του τα αστέρια στον ουρανό. Σκεφτόταν πόσο να είχε ένα δικό του αστέρι και ονειρευόταν τα παιχνίδια που θα έπαιζαν και τις βόλτες που θα έκαναν. Έτσι πήρε την απόφαση να να πιάσει μόνος του ένα αστέρι καταστρώνοντας να σχέδιο μοναδικό!

Αντίο Καλτσούλη, του Benjamin Chaud, Εκδόσεις Κόκκινο

«Ο Καλτσούλης είναι το κουνέλι μου. Πήρε τ΄ όνομά του απ΄ τα αυτιά του που δεν μπορεί να κρατήσει όρθια όπως τα άλλα κουνέλια. Πρέπει να παραδεχτούμε πως δεν είναι η καλύτερη παρέα στα παιχνίδια μου. Άσχετος από ποδόσφαιρο και άχρηστος στους καυγάδες. Μα πάνω απ΄όλα, δεν μπορώ να συνεχίσω να έχω ένα κουνέλι για καλύτερό μου φίλο, δεν είμαι πια μωρό. Αποφάσισα, λοιπόν, να τον ξεφορτωθώ».

Ο Καλτσούλης, θα καταφέρει να κάνει τον ήρωα της ιστορίας να νιώσει ότι τους αληθινούς φίλους δεν μπορείς να τους αποχωριστείς ποτέ.

Η φιλία ενός αγοριού με το κουνέλι του και αποχρισμός τους όταν εκείνο πιστεύει ότι μεγάλωσε αρκετα για να παίζει με ένα κουνέλι δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους ακόμα και τους ενήλικες.

Ένα νανούρισμα για αρκούδες, του Benjamin Chaud, Εκδόσεις Κόκκινο

«Έρχεται ο χειμώνας, ο καιρός κρυώνει και η φωλιά είναι ήσυχη και ζεστή. Ο Μπαμπάς αρκούδος ήδη ροχαλίζει, πέφτει σε χειμερία νάρκη. Ξαφνικά, μια αργοπορημένη μέλισσα περνάει ολοταχώς έξω απ’ τη φωλιά αφήνοντας έναν ζωηρό βόμβο: βζζζζ. Όπου υπάρχει μέλισσα, υπάρχει και μέλι, ο Μικρός αρκούδος το ξέρει καλά αυτό και, χοπ χοπ, αποφασίζει να την ακολουθήσει. Ο Μπαμπάς νιώθει ένα ρεύμα κρύου αέρα εκεί που θα έπρεπε να νιώθει τη ζεστασιά της κοιλίτσας του Μικρού. «Μα πού πήγε;» αναρωτιέται ο Μπαμπάς αρκούδος…»

Στις εξαιρετικά εικονογραφημένες σελίδες του συναντάμε και τους ήρωες του προηγούμενου παραμυθιού (Αντίο Καλτούλη).

Μια τρυφερή και περιπετειώδης ιστορία που ξεκινά από το χειμωνιάτικο τοπίο του δάσους και καταλήγει στην όπερα του Παρισιού !

Το μικρό αρκουδάκι φτάνει στα παρασκήνια της λίγο πριν ξεκινήσουν οι Όρνιθες!

Το κοστούμι-δε-με-μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά, της Σύλβια Πλαθ, Εκδόσεις Πατάκη

Τρεις ιστορίες γραμμένες από τη Σύλβια Πλαθ την σπουδαία Αμερικανίδα ποιήτρια, μεταφρασμένες από την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ.

Ιστορίες που έγραψε για τα παιδιά της γεμάτες ενέργεια και ενθουσιασμό: «Το κοστούμι-δε-με-μέλει», «Η κουζίνα της κυρίας Κερασάκη», «Το Βιβλίο Κρεβάτι».

Ιδανική συγκυρία να έρθει ένα παιδί σε επαφή με την ιδιαίτερη γραφή δύο σπουδαίων γυναικών.

«Αν πεινάσεις μες τη νύχτα, ένα Κρεβάτι μεζεδακι είναι για την όρεξη ότι χρειάζεσαι στ’ αλήθεια. Μ΄ένα μαξιλάρι από ψωμί για να το τσιμπήσεις μαλακό και πάνω από το κεφάλι  ένας πωλητής αυτόματος.»

Παραμύθια με την Ξένια, της Ξένιας Καλογεροπούλου, Εκδόσεις Μάρτης

Η αγαπημένη όλων μας, η Ξένια, επιλέγει παραμύθια απ’ όλο τον κόσμο, τα ξαναγράφει και τα αφηγείται με τον δικό της μοναδικό τρόπο με μια εμπνευσμένη εικονογράφηση από τον Φίλιππο Φωτιάδη.

Ένα βιβλίο με cd που διαβάζεται και ακούγεται πολλές πολλές φορές.

«Τι συνέβη όταν ο Γιακούμπ κορόιδεψε μια γριά με μεγάλη μύτη; Πώς ο Μα Λιανγκ νίκησε τον άπληστο αυτοκράτορα; Γιατί τραγουδούν γάτοι, γάτες και γατάκια;»

Παραμύθια με την Ξένια – λίγο φοβιστικά, της Ξένιας Καλογεροπούλου, Εκδόσεις Μάρτης

Ακόμα ένα βιβλίο με cd που θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε ξανά και ξανά! Εδώ η Ξένια Καλογεροπούλου επιλέγει τέσσερα συναρπαστικά ευρωπαϊκά παραμύθια γεμάτα δράση και περιπέτεια. Και πάλι σε συνεργασία με τον ξεχωριστό εικαστικό και εικονογράφο Φίλιππο Φωτιάδης ζωντανεύουν στοιχειωμένους πύργους και τρομερούς δράκους. Παμπονηροι διαβόλοι και γενναίοι ήρωες που τους αντιμετωπίζουν.

Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς, της Αλεξάνδρα Κ*, Εκδόσεις Πατάκη

«Γεια. Είμαι η Χλόη Χ* και οι γονείς μου είναι κάπως μικροί για την ηλικία μου. Εγώ, πάλι, είμαι κάπως δραματική για την ηλικία μου. Ίσως και γαι όλες τις ηλικίες. Καλώς ήρθατε στη σκοτεινή πλευρά των μοντέρνων οικογενειών. Έχουμε και μπισκότα.»

Η Χλόη Χ* γράφει τη βιογραφία της για να δώσει κουράγιο σε όποιον υπήρξε ποτέ Παιδί Λάθος Γονιών.

Η Αλεξάνδρα Κ* φτιάχνει μια ιστορία με αρκετα αυτοβιογραφικά στοιχεία (καθότι και η ίδια Κερκυραία). Η ηρωίδα της, η Χλόη, θεωρεί ότι μένει με τους γονείς της για να μην τους δημιουργήσει ψυχικά τραύματα. Νομίζει ότι είναι σαφώς πιο ώριμη από εκείνους. Η Χλόη αφήνει ξαφνικά το κέντρο της Αθήνας και μετακομίζει με τους γονείς της σ΄ ένα χωριό της Κέρκυρας! Στο ημερολόγιό της αρχίζει να καταγράφει από τις 16 Ιουνίου την πρώτη μέρα χωρίς σχολείο την αγωνιώδη προσπάθεια της να αποδεχτεί τα νέα δεδομένα της ζωής της. Ένα κορίτσι της πόλης προσγειώνεται στην πραγματικότητα μιας επαρχιακής πόλης που δεν είναι και τόσο επαρχιακή!

Πράκτορες του πλανήτη, της Ελένης Ανδρεάδη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

– Γίνε πράκτορας του πλανήτη

– Η Εκδίκηση του Πουφ

– Τα τέρατα των ωκεανών

– Πιράνχας στη στεριά

Τολμάς να αναλάβεις μια μυστήρια, άκρως απόρρητη αποστολή γεμάτη εκπλήξεις; Είσαι έτοιμος να σώσεις τον κόσμο; Αν η απάντηση είναι όχι, ΜΗΝ ΑΝΟΙΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ! Αν πάλι η απάντηση είναι ναι, τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Άνοιξέ το όμως με μεγάλη προσοχή. Γιατί η ζωή σου δε θα είναι ποτέ ξανά η ίδια…

Η Ελένη Ανδρεάδη δημιουργεί μια σειρά τεσσάρων βιβλίων για να μυήσει τους μικρούς ανήσυχους και μη αναγνώστες στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Μια ομάδα παιδιών αναλαμβάνει δράση με μόνη αποστολή την σωτηρία του πλανήτη!

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ – Graphic diary, Εκδόσεις Πατάκη

«Φαίνεται σαν να έχουν περάσει χρόνια από την Κυριακή το πρωί. Συνέβησαν τόσα πολλά, που μου φαίνεται λες κι ολόκληρος ο κόσμος γύρισε ξαφνικά ανάποδα». Άννα Φρανκ

Η εξαιρετική εικονογράφηση των Άρι Φόλμαν και Νταβίντ Πολόνσκ, δημιουργών του κινηματογραφικού Waltz with Bashir, όπου προτάθηκε και για Όσκαρ, συνδέει το πρωτότυπο κείμενο του ημερολογίου με ζωντανούς διαλόγους και διηγήσεις.

Στις σελίδες της εικονογραφημένης διήγησης της Άννα Φρανκ ζωντανεύουν σαν κινηματογραφική ταινία η ζωή της στην κρυψώνα, οι εφηβικές ανησυχίες, αλλά και φόβο της μην την ανακαλύψουν οι ναζί.

Κορνήλιος Κρικ, σκίουρος ντετέκτιβ – Όλες οι ιστορίες του Αύγουστου Κορτώ (κατά κόσμον Πέτρος Χατζόπουλος), Εκδόσεις Πατάκης

Ποιος ευθύνεται για την εξαφάνιση της Ντόροθυ Σνοτ; Ή μήπως είναι απαγωγή…; Τι συμβαίνει στον πύργο της Ούρσουλα ντε Φλαφ; Είναι στ’ αλήθεια στοιχειωμένος ή κρύβει κάποιο ακόμα σκοτεινότερο μυστικό…; Ποια κατάρα σκεπάζει το θρυλικό περιδέραιο της Νιαουφερτίτης; Και τι θα συμβεί σ’ αυτόν που θα τολμήσει να το αποκτήσει…; Τις μυστηριώδεις, γεμάτες αγωνία αυτές υποθέσεις καλείται να εξιχνιάσει ο διάσημος Κορνήλιος Κρικ, ο κορυφαίος σκίουρος-ντετέκτιβ του πλανήτη, με την πιστή του φίλη και συνεργάτιδα, την πυγολαμπίδα Μάρθα.

Ο Κορνήλιος Κρικ είναι ένας έξυπνος και δαιμόνιος  ντετέκτιβ σκίουρος. Ζει στην άκρη του δάσους σε μια φλαμουριά και μαζί με τη φίλη του τη Μάρθα, την πυγολαμπίδα λύνουν και τα πιο δύσκολα μυστηρια. Αγαπάει πολύ να διαβάζει αλλά επιθυμεί πολλές συναναστροφές. Όταν όμως κάτι μυστηριώδες συμβεί τα ζώα αμέσως αναζητούν τη βοήθειά του. Μόνο αυτός μπορεί να λύσει και το πιο δύσκολο γρίφο! Βάζει λοιπόν  κόκκινο καρό κοστούμι του, παίρνει τον μεγεθυντικό φακό και το σημειωματάριο του και η περιπέτεια ξεκινά !

Περισσότερα από Βιβλία
VIMA_WEB3b