MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
17
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Η πιανίστρια, της Ελφρίντε Γέλινεκ στο ΚΠΙΣΝ

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στο πλαίσο των «Παραβάσεων», του Θεατρικού Αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζεται, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, η παράσταση «Η πιανίστρια».

Ορφέας Αυγουστίδης
Ορφέας Αυγουστίδης

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Η παράσταση είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Ελφρίντε Γέλινεκ, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά.

Οι Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), συνεχίζουν την αναδρομή τους στις πιο ριζοσπαστικές φωνές της λογοτεχνίας με επίκεντρο τη γυναίκα. Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 17.00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ οι Παραβάσεις,που πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ),παρουσιάζουν το ανατρεπτικό μυθιστόρημα της Ελφρίντε Γέλινεκ, «Η πιανίστρια», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

«Άλλοτε πάλι χώνεται ανάμεσα στο πλήθος ανθρώπων μουντζουρωμένων από τη δουλειά, χτυπώντας με τη στενή άκρη του οργάνου, του βιολιού ή της πιο βαριάς βιόλας. Όταν το τραμ είναι γεμάτο, όπως στις έξι, μπορείς να σακατέψεις πολλούς ανθρώπους, ακόμα και με ένα σκούντημα. Θέλει να διδάξει στον κόσμο τον τρόμο και τη φρίκη».

Ελφρίντε Γέλινεκ, «Η πιανίστρια»

Η Πιανίστρια

Μαρία Σκουλά

«Η πιανίστρια»: Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο μυθιστόρημα Die Klavierspielerin (Η πιανίστρια), που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Μίχαελ Χάνεκε με τον τίτλο Η Δασκάλα του Πιάνου, η βραβευμένη με Νόμπελ Αυστριακή συγγραφέας καθρεφτίζει την αφανή βία της καθημερινότητας.

Ξεκινώντας από την παθολογική σχέση μιας καταπιεστικής μητέρας με την υποταγμένη πιανίστρια κόρη της, η Γέλινεκ διεισδύει χωρίς συναισθηματισμούς τόσο στη γυναικεία ψυχοσύνθεση όσο και στις υποκριτικές σχέσεις μιας μικροαστικής κοινωνίας, καταδεικνύοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο.

Η ήδη ζοφερή ατμόσφαιρα φτάνει σε ασφυκτικά επίπεδα όταν εισβάλει στην ιστορία ο άνδρας-καταλύτης με τη μορφή ενός μαθητή πιάνου. Καθώς δασκάλα και μαθητής παρασύρονται σε έναν ιλιγγιώδη στρόβιλο, η Γέλινεκ ζωγραφίζει την εικόνα μιας γυναίκας που βυθίζεται στην ανεξέλεγκτη δύναμη της αυτοκαταστροφής.

Η γραφή της Γέλινεκ, αναλυτική και ταυτόχρονα αποσπασματική, φέρνει στο φως εναλλασσόμενα και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα συναισθήματα και σκέψεις – φοβίες, φετίχ, φαντασιώσεις – και αποτυπώνει το συνειδησιακό υπόστρωμα του σύγχρονου ανθρώπου.

*Η χρήση του μυθιστορήματος «Η πιανίστρια», σε μετάφραση Μαριάννας Σταυροπούλου και Λευτέρη Αναγνώστου, γίνεται με την ευγενική παραχώρηση των Εκδόσεων Rowohlt και των Εκδόσεων Εκκρεμές. 

Βρείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζητησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ελφρίντε Γέλινεκ
Μετάφραση: Μαριάννα Σταυροπούλου & Λευτέρης Αναγνώστου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς


Παίζουν: Μαρία Σκουλά, Ορφέας Αυγουστίδης

Τιμές Εισιτηρίων: 5€
Πληροφορίες: Προπώληση: Στο SNFCC.org, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ταμεία ΕΛΣ), καθώς και στα ταμεία της Ticket Services (Πανεπιστημίου 39).
Παραστάσεις: Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020 στις 17:00
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketservices.gr/event/parabases-elfriede-jelinek-the-piano-teacher-snfcc/?lang=el
Πληροφορίες Χώρου: Φάρος, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Τηλέφωνο: 216 8091000. Email: [email protected] | https://www.snfcc.org/
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Το Καταραμένο Παιδί, του Honoré de Balzac για 2η χρονιά στο Θέατρο Arroyo
ΘΕΑΤΡΟ
Νεφέλωμα Ωμέγα, από την ομάδα Κι όμΩς κινείται στο Θέατρο Ροές
Θεατρικά Νέα
Άλεξ/ Αλέξανδρος: Ο Πάνος Βλάχος σε μια μικρή ιστορία για τη βία
ΘΕΑΤΡΟ
Love Me: Μια παράσταση χορού για όσα συμβαίνουν μετά την πρώτη ματιά
ΘΕΑΤΡΟ
Τα Πορτοκάλια της Παλαιάς Επιδαύρου: Το μουσικοθεατρικό έργο των Θοδωρή Γκόνη – Φώτη Σιώτα στη Μικρή Επίδαυρο
Θεατρικά Νέα
Κόκκαλο: Η παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη σε παγκόσμια περιοδεία με τελευταίο σταθμό την Αθήνα
ΘΕΑΤΡΟ
Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα: Ο μονόλογος με τη Γιασεμί Κηλαηδόνη στο Θέατρο «Άννα Συνοδινού»
ΘΕΑΤΡΟ
16 & 17: Το πρωτοποριακό TAO Dance Theater στην Πειραιώς 260 με ένα χορευτικό δίπτυχο
ΘΕΑΤΡΟ
Τι σχέση έχουν οι Χασάπηδες με τον χασάπικο χορό; To “Butchers” της Gloria Dorliguzzo απαντά στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
Four Walls and a Roof: Οι βραβευμένοι Ραμπί Μρουέ και Λίνα Ματζνταλανί στην Πειραιώς 260 με μια πολιτική παράσταση
ΘΕΑΤΡΟ
The Corridor: Η χοροθεατρική παράσταση του Φώτη Νικολάου στην Πειραιώς 260
ΘΕΑΤΡΟ
«Βάκχες» του Javor Gardev: Σε καλοκαιρινή περιοδεία η παράσταση με τους Tiger Lillies