MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΞΙΔΙ

Από τη Ριέκα στο Γκάλγουεϊ: Εξερευνούμε τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Ο τίτλος “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” μάς δίνει αφορμή να βάλουμε φέτος στο ταξιδιωτικό μας πλάνο δύο ξεχωριστούς προορισμούς με πολιτισμικό ενδιαφέρον.

author-image Μαριάννα Κουρκούνη

Ριέκα

Ως πολιτιστική πρωτεύουσα, η Ριέκα δηλώνει πανέτοιμη να υποδεχτεί όσους αναζητούν το εναλλακτικό στην τέχνη και στις performance και να κλέψει λίγη από τη δόξα του Ντουμπρόβνικ.

Τo Top 5 της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020:
  1. Ένα project που υμνεί το δικαίωμα στην τεμπελιά στήνει τον Απρίλιο-Μάιο ο Σλοβένος Sašo Sedlaček. Το έργο Oblomo for the People πήρε το όνομά του από τον τεμπέλη λογοτεχνικό ήρωα του Γκοντσάροφ, τον Oblomov. Οι επισκέπτες ξαπλώνουν σε ντιβάνια και συνδέονται με αισθητήτες, που μετατρέπουν την νωθρότητά τους σε Oblomo Coins, ένα κρυπτονόμισμα, που μπορούν να εξαργυρώσουν σε μπλουζάκια και apps.
  2. Η έκθεση Άγνωστος Κλιμτ επιχειρεί να ρίξει φως στα άγνωστα πρώτα έργα ενός σπουδαίου δημιουργού. Εννέα από τους πίνακες της έκθεσης, που θα διαρκέσει από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο, είναι δημιουργίες του Γκούσταβ Κλιμτ ειδικά για το Θέατρο της Ριέκα. Τα υπόλοιπα ταξίδεψαν ως εδώ από διάφορα μουσεία, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές.
  3. Μετά τα φεστιβάλ Burning Man και Coachella, ο Αμερικανός Κρίστιαν Ρίστοου φέρνει το Hand of Man τον Ιούνιο στη Ριέκα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο μεταλλικό χέρι που ελέγχεται υδραυλικά, δίνοντάς δύναμη στον καθένα να σηκώσει και να συνθλίψει τεράστια αντικείμενα, π.χ. ένα αυτοκίνητο.
  4. Ένα διεθνές σύνολο καλλιτεχνών εξερευνά τις “αόρατες οικονομίες” της θάλασσας, από τους οικονομικούς offshore παράδεισους και τις αυτάρκεις κοινωνίες μέχρι την πορνογραφία. Το έργο The Sea is Glowing, που συνδέει την ναυτική ιστορία του λιμανιού της Ριέκα με το σήμερα, θα διαρκέσει από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.
  5. Ο Βρετανός συνθέτης και μηχανικός ήχου, Ρέι Λι, στήνει τον Μάιο το Chorus, μια μνημειώδη εγκατάσταση με κινητικά γλυπτά ήχου, που υψώνονται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών δημιουργώντας παλμικούς υπνωτιστικούς ήχους. Ένα κόκκινο φως που περιστρέφεται στον αέρα, από την άκρη κάθε μεμονωμένης εγκατάστασης, μοιάζει με πυγολαμπίδα και αναδεικνύει το project σε ιδιαίτερη εικαστική εμπειρία.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Η Ριέκα ως ταξιδιωτικός προορισμός

Στη Ριέκα βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Κροατίας, σημείο-πέρασμα για τα νησιά, στα οποία μπορείτε να φτάσετε εύκολα σαλπάροντας απ’ το λιμάνι. Μη βιαστείτε να πάρετε το πλοίο, γιατί στη Ριέκα έχετε αρκετά να δείτε και να κάνετε.

Ξεκινήστε με πρωϊνό καφέ στον πεζόδρομο της Korzo, που λοξοκοιτάει την Αδριατική, θαυμάζοντας αυστρο-ουγγρικά κτίρια σωστά κομψοτεχνήματα. Ανεβείτε τα 561 σκαλιά της Petar Kruzic για το Κάστρο Trsat, ένα σημαντικό αξιοθέατο με ελεύθερη είσοδο.

Αφήστε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί στον ποταμό Rječina και μέχρι το νησί Krk. Ακόμα μεγαλύτερο κίνητρο να ανέβετε τα εκατοντάδες σκαλοπάτια θα σας δώσουν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο κάστρο, όπως συναυλίες, θεατρικά, επιδείξεις μόδας κ.ά. Αναπληρώστε τις θερμίδες που κάψατε σκαρφαλώνοντας με ένα γεύμα στο αυθεντικό κροατικό εστιατόριο του παροπλισμένου πλοίου Botel Marina.

Εάν σας ενδιαφέρουν οι βόλτες στα μουσεία, στη Ριέκα λειτουργεί το Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο των Κροατικών Ακτών και το Μουσείο της Ριέκα. Εάν, πάλι, τα γούστα σας είναι πιο εναλλακτικά, αναζητήστε το πρώτο Eργοστάσιο Tορπιλών στον κόσμο. Το ετοιμόρροπο κουφάρι του οποίου είναι καλά κρυμμένο σε μια παραθαλάσσια βιομηχανική ζώνη.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b