MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΤΑΞΙΔΙ

Από τη Ριέκα στο Γκάλγουεϊ: Εξερευνούμε τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης

Ο τίτλος “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” μάς δίνει αφορμή να βάλουμε φέτος στο ταξιδιωτικό μας πλάνο δύο ξεχωριστούς προορισμούς με πολιτισμικό ενδιαφέρον.

author-image Μαριάννα Κουρκούνη

Φέτος είναι η σειρά της Ριέκα στην Κροατία και του Γκάλγουεϊ στην Ιρλανδία, να φέρουν τον τίτλο “Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”. Εμείς ξεφυλλίσαμε τα προγράμματά τους και σας προτείνουμε τις πιο ιδιαίτερες ατραξιόν, που θα σας κάνουν να μπείτε σε αεροπλάνο.

Γκάλγουεϊ

Οι αμέτρητες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε συνδυασμό με την ομορφιά της πόλης, θα κάνουν την Ιρλανδική πόλη Γκάλγουεϊ δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό για το 2020.

Τo Top 5 της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2020:
  1. Ο βιρτουτόζος του φωτός Φινλανδός καλλιτέχνης Κάρι Κόλα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να δημιουργήσει το μεγαλειώδες εικαστικό έργο Savage Beauty. Περιοχή… δράσης του τα βουνά του εθνικού πάρκου Connemara. Το event θα συμπέσει με τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου τον Μάρτιο.
  2. Ο Αμερικάνος καλλιτέχνης Ντέιβιντ Μπεστ, που έγινε παγκοσμίως γνωστός από τη δουλειά του στο obscure φεστιβάλ Burning Man στη Νεβάδα, επιστρέφει δυναμικά τον Μάιο με το project Boarderline, που παρουσίασε το 2013 στο Ντέρι. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο ναό στην πυρά, που καταπιάνεται με τα φλέγοντα ζητήματα των θρησκειών και των συνόρων, καταρρίπτοντας τα όρια με τρόπο θεαματικό.
  3. Ο Ιρλανδός Τζον Γκέραρντ στήνει διαδοχικά ένα ιδιαίτερο site-specific έργο σε Γκάλγουεϊ (Απρίλιο-Ιούλιο) και Connemara (Αύγουστο-Οκτώβριο). Πρόκειται για το Mirror Pavillion, μια μεγάλων διαστάσεων εγκατάσταση από καθρέπτες, που αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο και μαζί τον θεατή, δημιουργώντας μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ τους.
  4. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο πολύχρονο ταξίδι του για την Ιθάκη, ο πολυμήχανος Οδυσσέας έφτασε ως την Ιρλανδία. Η ομάδα Arts Over Borders πατά πάνω στην αγγλική μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου από την Έμιλι Γουίλσον και αφηγείται τμήματα του έργου στις ακτές του Γκάλγουεϊ τον Αύγουστο.
  5. Πάνω από 100 καλλιτέχνες με νοητική υστέρηση από την Ιρλανδία και την υπόλοιπη Ευρώπη συμπράττουν με τον θίασο Blue Teapot στο φεστιβάλ Crossing the Line. Το φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, περιλαμβάνει θεατρικά, χορευτικά και άλλα δρώμενα, προβολές και masterclasses που γιορτάζουν τη διαφορετικότητα.

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα εδώ

Το Γκάλγουεϊ ως ταξιδιωτικός προορισμός:

Arty και μποέμ, το πολύχρωμο Γκάλγουεϊ είναι ένας πολιτισμικός προορισμός σε μέγεθος τσέπης, που μπορείτε να εξερευνήσετε με τα πόδια. Εδώ θα τριγυρίσετε σε πλακόστρωτα δρομάκια γεμάτα κόσμο και πλανόδιους καλλιτέχνες, θα ακούσετε live μουσικές σε παραδοσιακές παμπ και θα περιεργαστείτε τα απομεινάρια των μεσαιωνικών τοιχών που υψώνονται μέσα στην πόλη.

Η βόλτα σας θα ξεκινήσει στην Ισπανική Αψίδα, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του Γκάλγουεϊ και ενθύμιο των εμπορικών σχέσεων με Ισπανούς και Πορτογάλους κατά τον Μεσαίωνα. Δίπλα στην αψίδα, θα επισκεφθείτε το Μουσείο της Πόλης του Γκάλγουεϊ, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία με δωρεάν είσοδο σε όλη την Ιρλανδία.

Συνεχίστε προς την “καρδιά” του Γκάλγουεϊ, το Latin Quarter, για να εντοπίσετε το κάστρο Lynch, που σήμερα στεγάζει μια τράπεζα.

Ο δρόμος δίπλα από το κάστρο θα σας βγάλει στις ακτές του ποταμού Corrib, που χωρίζει την πόλη στη μέση. Διασχίστε την γέφυρα Salmon Weir, που θα σας βγάλει στον Καθεδρικό του Γκάλγουεϊ, έναν ναό εντυπωσιακό τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Tip: Οι συναρπαστικοί Βράχοι του Μοχέρ απέχουν λιγότερο από 2 ώρες μακριά από το Γκάλγουεϊ. Κρίμα να φτάσετε ως εδώ και να μην επισκεφθείτε το πιο εκπληκτικό φυσικό αξιοθέατο της χώρας.

Περισσότερα από Προορισμοί
VIMA_WEB3b