MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Άνοιξε το πρώτο online shop του Banksy με έργα σε προσιτές τιμές

Πλέον θα μπορούμε να αγοράσουμε οικονομικά έργα με την υπογραφή του Banksy. Αρκεί να απαντήσουμε σε μια φαινομενικά απλή ερώτηση.

Monopoli Team

Λίγες εβδομάδες μετά την πώληση ενός πίνακα του Banksy για 12,2 εκατομμύρια δολάρια στο Sotheby’s του Λονδίνου, ο καλλιτέχνης προσφέρει την δυνατότητα σε τυχερούς φανς με μικρότερο πορτοφόλι να αποκτήσουν μέρος της δουλειάς του σε ένα online shop που ξεκίνησε πρόσφατα.

Gross Domestic Product

Στο Instagram, ο Banksy ανακοίνωσε ότι το κατάστημα πωλεί «τέχνη, homewares και απογοήτευση». Το όνομά του site είναι Gross Domestic Product (στα ελληνικά: “Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν”) και η συγκεκριμένη σειρά ονομάζεται “Solutions For Wealth”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

. I’m opening a shop. It’s called Gross Domestic Product™. It sells art, homewares and disappointment. . . . www.GrossDomesticProduct.com #Balaclavalamp

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις

Σε αυτό το online shop, φυσικά, δεν μπορεί κανείς να αγοράσει τα διάσημα έργα του street artist, καθώς οι αυθεντικοί Banksy πίνακες κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Αν λοιπόν είστε ένας απλός θαυμαστής του καλλιτέχνη που δεν μπορεί να διαθέσει τέτοιο ποσό, μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα όπως κούπες (£ 10 – $ 12.80), πορτοφόλια (£ 750 / $ 960), μαξιλάρια για καναπέ (£ 150.00 ή $ 190, το ζευγάρι) το ιδιαίτερα εντυπωσιακό μπλουζάκι Banksy’s Girl With Balloon (2006), αλλά και πουκάμισα μόλις £ 30- $38.50. Εννοείται πως όλα αυτά τα προϊόντα έρχονται με την υπογραφή του Banksy.

Το έργο του Banksy “Girl With Balloon” πωλήθηκε πέρσι για περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Πριν λίγες ημέρες, όλα αυτά τα αντικείμενα παρουσιάστηκαν σε έναν εκθεσιακό χώρο στο Λονδίνο, τον οποίο έσπευσαν να επισκεφτούν χιλιάδες θαυμαστές του Banksy. Έτσι, λόγω του μικρού αποθέματος των προϊόντων ο χώρος αυτός έκλεισε με πρωτοβουλία του ίδιου του καλλιτέχνη, ο οποίος μάλλον σκέφτηκε ότι προτιμά να ..διαλέγει εκείνος ποιος θα μπορεί να αγοράσει την τέχνη του!

Κριτήρια αγοράς προϊόντων

Άλλος ένας λόγος που ο καλλιτέχνης προτίμησε το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι η δυνατότητα πρόσβασης από αγοραστές από όλο τον κόσμο, κάτι που μόνο ένα e-shop μπορεί να προσφέρει. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι αυτή τη στιγμή οι ηλεκτρονικές αγορές αναπτύσσονται ταχύτατα και είναι εξίσου αξιόπιστες με τα φυσικά καταστήματα.

Το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουν γίνει πολλές “κρατήσεις” από τους υποψήφιους αγοραστές, έδωσε το έναυσμα στον καλλιτέχνη να επινοήσει κάποια κριτήρια αγοράς. Έτσι λοιπόν, με σκοπό να πωληθούν τα κομμάτια από πολλούς αγοραστές, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν μόνο ένα κομμάτι ο καθένας και για να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και έλεγχος αξιολόγησης πρέπει να απαντήσουν με ένα κείμενο των πενήντα λέξεων στην ερώτηση “Γιατί η τέχνη έχει σημασία;“.

Οι απαντήσεις πρέπει να καταγραφούν μέχρι τις 28 Οκτωβρίου και οι νικητές – δηλαδή οι άνθρωποι που θα έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν έργα – θα επιλεγούν τυχαία. Επιπλέον, οι απαντήσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση που η ζήτηση ξεπεράσει την προσφορά, γιατί σε μερικά προϊόντα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα.

To e-shop παρακινεί τους πιθανούς αγοραστές να δώσουν απαντήσεις  που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο διασκεδαστικές, ενημερωτικές ή διαφωτιστικές γίνεται. Αυτή η τολμηρή απόφαση του καλλιτέχνη, που πολλοί νιώθουν ότι θα “παιδέψει” πολλούς αγοραστές, δεν ξαφνιάζει όσους γνωρίζουν τον εκκεντρικό Banksy. Παρ’ όλ’ αυτά, μερικοί βλέπουν με δυσπιστία αυτή την “δικλείδα” ασφαλείας και αναρωτιούνται (εύλογα) αν ο αγοραστής του πίνακα “Devolved Parliament” (2009) -το οποίο αξίζει 12.2 εκατομμύρια δολάρια- θα μπορούσε να δώσει μια ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημα του e-shop του Banksy και τελικά να αγοράσει το διάσημο αυτό έργο.

Περισσότερα από Εικαστικά
VIMA_WEB3b