MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Σύγχρονη Όπερα

Oedipus: Sex with Mum Was Blinding, της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο Θέατρο Σφενδόνη

Η «υβριδική» όπερα «Oedipus Sex with Mum Was Blinding», βασισμένη στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, έρχεται στο Θέατρο Σφενδόνη, από τις 11 Οκτωβρίου 2019, σε σκηνοθεσία-libretto Έλλης Παπακωνσταντίνου.

| Φωτογραφίες: Karol Jarek
Monopoli Team

Το νέο έργο της Έλλης Παπακωνσταντίνου (Fulbright Artist’s Award 2018-20) και της ομάδας ODC Ensemble, «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding», σε μουσική σύνθεση των Τηλέμαχου Μούσα και Julia Kent, έρχεται, από τις 11 Οκτωβρίου 2019, στο Θέατρο Σφενδόνη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Λίγα λόγια για την παράσταση «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding»

Το έργο «Oedipus: Sex with Mum Was Blinding» είναι μία υβριδική όπερα που βασίζεται στον Οιδίποδα Τύραννο και συνδυάζει το ζωντανό βίντεο και τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η Έλλη Παπακωνσταντίνου, το έγραψε κατά την παραμονή της στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (έχοντας βραβευτεί με το βραβείο «Φουλμπράιτ 18-19»).

Ένα έργο που θέτει ζητήματα φύλου

Διαβάζει τον Σοφοκλή με αντι-εξουσιαστική ματιά, θέτοντας ζητήματα gender (Ο Οιδίποδας είναι γυναίκα) και βιολογικού προσδιορισμού και αντλεί υλικό από σύγχρονα πειράματα της γνωσιακής επιστήμης. Στο Στάνφορντ ξεκίνησε μια μακρόχρονη συνεργασία με την εικαστικό Stephanie Sherriff και την ομάδα της για να δημιουργήσουν μαζί μια κινηματογραφική όπερα.

Μια διαδραστική όπερα

Η μουσική του Τηλέμαχου Μούσα και της Julia Kent  κινείται στα όρια της ατονικότητας, ενώ παράλληλα φλερτάρει με την Jazz. Επιπλέον, μια άλλη καινοτομία της παράστασης είναι ότι το ίδιο το κοινό της παράστασης αποτελεί τον χορό της αρχαίας τραγωδίας με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών και διαδραστικών συστημάτων. Σημερινοί πολίτες καλούνται να δημιουργήσουν μαζί με τους ερμηνευτές το ηχητικό τοπίο της πόλης και να ολοκληρώσουν την παρτιτούρα της νέας αυτής όπερας.

Η παράσταση υποστηρίζεται από το ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού), τους διεθνείς οργανισμούς CCRMA (Center for Computer Research in Music & Acoustics) Stanford University, ΗΠΑ, το Ίδρυμα Φουλμπράιτ, τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

Βιογραφικό Έλλης Παπακωνσταντίνου

Η Έλλη Παπακωνσταντίνου είναι θεατρική σκηνοθέτης, διασκευάστρια και συγγραφέας έργων με έμφαση στη σύγχρονη όπερα και τα νέα μέσα. Ιδρύτρια και διευθύντρια του χώρου τέχνης «Βυρσοδεψείο» και της ομάδας ODC Ensemble τιμήθηκε φέτος για δεύτερη φορά με το «Βραβείο Fulbright» για την έρευνα της στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ για το έργο «Oedipus: Sex with Mum was Blinding», καθώς και με το διεθνές βραβείο «Music Theatre now 2018-9» για την παράσταση «Το σπήλαιο».

Την περίοδο 2018-9 σκηνοθέτησε και έγραψε για το Αυστριακό Regionen Festival την αντιφασιστική παράσταση «The kindly ones», που ανέβηκε στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν καθώς και το έργο «Kazin Barrok» που παίχτηκε σε μια από τις ιστορικές αψίδες θριάμβου της Μάλτας, για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης («Βαλέττα 18»).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Έλλη Παπακωνσταντίνου
Σκηνοθεσία: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Κοστούμια: Jolene Richardson
Μουσική: Τηλέμαχος Μούσας & Julia Kent
Φωτισμοί: Έλλη Παπακωνσταντίνου

Παίζουν: Νάσια Γκόφα (Ιοκάστη / Χορός), Αναστασία Κατσιναβάκη (Τειρεσίας / Χορός), Βάλια Παπαχρήστου (Woman), Λητώ Μεσσίνη (Oedipus / Χορός), Μανώλης Λιδάκης (Master of Ceremony), Γιάννης Ασκάρογλου (Ερευνητής), Παναγιώτης Λέκκας (αγόρι, νεαρός Οιδίποδας).

Διάρκεια: 100΄
Τιμές Εισιτηρίων: 12€
Διάρκεια Παραστάσεων: Από Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 έως Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Πληροφορίες: Προπώληση: viva.gr | Πληροφορίες - Κρατήσεις: 21 5515 8968
Παραστάσεις: Δευτέρα έως Κυριακή στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-sfendoni/odedipus-sex-with-mum-was-blinding/
Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Αθήνα. Τηλέφωνο: 21 5515 8968
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ
VIMA_WEB3b