MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΈΑ

Τα 10 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας σύμφωνα με το Pitchfork

Καθώς αφήνουμε πίσω μας τα 2010s, ας ρίξουμε μια ματιά στα κομμάτια εκείνα που καθόρισαν μουσικά αυτή τη δεκαετία.

Το Formation της Beyonce βρίσκεται στην 5η θέση των καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας.
Monopoli Team

Σε λίγους μήνες αφήνουμε επισήμως πίσω μας την προηγούμενη δεκαετία και μπαίνουμε στο 2020. Έτσι, το περιοδικό Pitchfork αποφάσισε να δημσιεύσει δύο λίστες με τα 200 καλύτερα άλμπουμ και τραγούδια που κυκλοφόρησαν από το 2010-2019.

Πρόκειται για τη δεκαετία που ανέδειξε τις υπηρεσίες streaming μουσικής (όπως είναι το Spotify, τα iTunes κ.α.), ενώ χάρη στο YouTube ανακαλύφθηκαν νέα ταλέντα, η μουσική έγινε προσβάσιμη πάντα και παντού και όλα αυτά δωρεάν.

Ήταν σίγουρα μια γεμάτη μουσικά χρονιά, που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας. Έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε ποιά ήταν τα τραγούδια που στιγμάτισαν τη δεκαετία αυτή και κέρδισαν μια θέση στη λίστα του Pitchfork.

Εμείς θα παραθέσουμε τα Top 10 της λίστας, μιας και η ολοκληρωμένη λίστα του Pitchfork περιέχει τα 200 καλύτερα τραγούδια της δεκαετίας, τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

10. Lil Uzi Vert: “XO TOUR Llif3” (2017)

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό τραγούδι των 2010s, καθώς ο Uzi είναί ένα τρανταχτό παράδειγμα καλλιτέχνη που αναδέιχτηκε μέσα από τις streaming εφαρμογές και συγκεκριμένα το Soundcloud. Παράλληλα αποτελεί έναν από τους ράπερ της νέας γενιάς που διαφοροποιήθηκαν από αυτούς των 2000s. Ως ράπερ γράφει φυσικά για τις καταχρήσεις του, αλλά αυτή τη φορά από άλλη οπτική, αυτή της κατάθλιψης και της μοναξιάς. Πολλοί αποκαλούν τη μουσική του “emo-rap”, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αντανακλά τέλεια την αγωνία και την αισθητική των νέων.

9. Lana Del Rey: “Video Games” (2011)

Η αγαπημένη μας Lana και το ντεμπούτο της “Video Games” δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα, καθώς άλλαξε για πάντα την indie pop σκηνή. Έχουμε ήδη μιλήσει για τον χαμό που είχε γίνει όταν είχε κυκλοφορήσει αυτό το τραγούδι και για τις θεωρίες που ακολούθησαν. Όπως ήταν λογικό, στην αρχή των 2010s η περσόνα της Λάνα είχε κάνει σε όλους εντύπωση, καθώς κανείς δεν ήξερε ποια είναι, ενώ δεν είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε ανεξάρτητους καλλιτέχνες με τόσο “ερασιτεχνικά” βιντεοκλιπ να παίζονται παντού. Οι νοσταλγικοί, καταθλιπτικοί στίχοι και ο μοντέρνος ρυθμός του τραγουδιού έκαναν το θαύμα τους, όμως, και το Video Games καθιερώθηκε ως ένα από τα αγαπημένα μας τραγούδια της δεκαετίας.

8. Solange: “Cranes in the Sky” (2016)

Η μικρή αδερφή της Beyonce έκανε την έκπληξη το 2016, όταν κυκλοφόρησε επιτέλους ένα άλμπουμ που την έβγαζε από τη σκιά της σουπερσταρ αδερφής της. Το Cranes in The Sky συγκεκριμένα είναι ένα πανέμορφο τραγούδι, με χαλαρωτικό, γεμάτο χάρη ρυθμό, που αποτυπώνει την αγωνία της σύγχρονης γυναίκας να νιώσει αποδεκτή με κάθε τρόπο. Με αυτό το τραγούδι, η Solange μας θύμισε οτι το να βασιζόμαστε στα υλικά αγαθά και σε επιφανειακές αξίες δεν θα μας φέρει ποτέ την ευτυχία.

7. Mitski: “Your Best American Girl” (2016)

Η Mitski σίγουρα δεν είναι η πιο διάσημη καλλιτέχνις αυτής της λίστας, είναι όμως η πιο υποσχόμενη μουσικός της indie rock σκηνής, και το μοναδικό indie ροκ τραγούδι αυτής της 10άδας. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, η Mitski δείχνει πόσο δύσκολο είναι να ενσωματωθεί κάποιος σε μία νέα κοινωνία, να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, ενώ τον κρατούν πίσω οι παραδόσεις και η καταγωγή του.

6. Azealia Banks: “212” (2011)

Όταν η Azealia Banks είχε κάνει το ντεμπούτο της με το “212” το 2011, όλοι είχαμε ενθουσιαστεί με το φρέσκο αυτό κορίτσι με την ιδιαίτερη φωνή και τους ανεβαστικούς στίχους. Εξάλλου, είχαμε καιρό να δούμε μία γυναίκα ράπερ που μπορεί να κάνει το mainstream ραπ να φαίνεται ποιοτικό, ενώ τα τραγούδια που ακολούθησαν το 212 (με αγαπημένο μας το Liquorice) έδειχναν ότι επρόκειτο για το νέο ταλέντο της ραπ μουσικής. Δυστυχώς, ο χαρακτήρας της και η κακή συμπεριφορά της δεν της επέτρεψαν να λάμψει ακόμα και μετά το δεύτερο υπέροχο άλμπουμ της, μας χάρισε όμως το “212” ένα άκρως διασκεδαστικό και ανεβαστικό τραγούδι με εξίσου έξυπνους στίχους.

5. Frank Ocean: “Thinkin Bout You” (2012)

Δυστυχώς σε αυτό το τραγούδι δεν μπορούμε να επισυνάψουμε το αντίστοιχο βίντεοκλιπ, καθώς ο εκκεντρικός τραγουδιστής Frank Ocean διέγραψε -για ανεξήγητο λόγο- κάθε ίχνος του στο Youtube. Μπορεί μέσα σε αυτή τη δεκαετία να μας έχει χαρίσει μόνο δύο άλμπουμ (από τα οποία το δεύτερο το περιμέναμε τέσσερα ολόκληρα χρόνια), ο καλλιτέχνης αυτός όμως μας αποδεικνύει ότι η αναμονή αξίζει όταν πρόκειται για τόσο καλοδουλεμένα και όμορφα τραγούδια. Το Thinkin About You με τις υπέροχες μελωδίες του και την καταπληκτική φωνή του Frank Ocean σίγουρα αξίζει να βρίσκεται στη 5η θέση των καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας.

4. Beyoncé: “Formation” (2016)

Το Formation της Beyonce είναι ένα τραγούδι που ακόμα προκαλεί έντονες συζητήσεις. Κυκλοφόρησε το 2016, σε μία εποχή που στις ΗΠΑ επικρατούσαν εντάσεις λόγω της προεκλογικής καμπάνιας του -προέδρου πλέον-Ντόναλτ Τραμπ και διαμαρτυρίες λόγω της συστημικής καταπίεσης των Αφροαμερικάνων που είχε χτυπήσει κόκκινο με επανειλημμένες επιθέσεις μίσους σε όλη την Αμερική. Ανήμερα των γενεθλίων του αδικοχαμένου Trayvon Martin (του 17χρονου Αφροαμερικάνου που δολοφονήθηκε αδίκως από αστυνομικό στις ΗΠΑ), η Beyonce κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι, που αν δεν το καταλαβαίνεις από τους στίχους, γίνεται ξεκάθαρο από το βιντεοκλιπ ότι πρόκειται για ένα τραγούδι-καταγγελία σε αυτά που οι Αφροαμερικάνοι αντιμετωπίζουν καθημερινά στη χώρα τους. Η Queen B, λοιπόν, εξυμνεί την “αφρικανικότητα” της και με τον διάσημο στίχο “OK, Ladies now let’s get in formation” καλεί όλες τις γυναίκες να κάνουν το ίδιο.

3. Robyn: “Dancing on My Own” (2010)

Ένα αντιφάτικο τραγούδι που ενώ μιλάει για την ερωτική απογοήτευση της Robyn από έναν πρώην της, τα “σβήνει” όλα με το ανεβαστικό και χορευτικό του beat. Πρόκειται για ένα τραγούδι που σε προσκαλεί να ξεχάσεις όλα όσα σε βασανίζουν και απλά να ξεσπάσεις σε χορό, ακόμα κι αν είσαι μόνος σου. Χαρακτηριστικό τραγούδι της κλαμπ σκηνής του 2010 που ακόμα μας προκαλεί τα ίδια αισθήματα σχεδόν δέκα χρόνια μετά.

2. Grimes: “Oblivion” (2012)

Ακόμα μια καλλιτέχνις, που ενώ ήταν πολλά υποσχόμενη, τα τελευταία χρόνια μας έχει απασχολήσει μόνο με αμφιλεγόμενες δηλώσεις και με την σχέση της με τον εκατομμυριούχο Elon Musk. Όταν ήταν απλά μία ανερχόμενη new age goth πριγκίπισσα είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ της “Visions”, στο οποίο ακούσαμε και το Oblivion. Ανάλαφρο και παράλληλα βαρύ το Oblivion μιλάει για την ανασφάλεια και τον φόβο που η Grimes ένιωθε μετά από την σεξουαλική παρενόχληση που είχε βιώσει. Η οπτική της και η ειλικρίνεια της σε αυτό το θέμα αλλά και ο ιδιαίτερος ρυθμός του τραγουδιού της έδωσαν δικάιως τη δεύτερη θέση σε αυτή τη λίστα.

1. Kendrick Lamar: “Alright” (2015)

Το καθηλωτικό Alright του Kendrick Lamar είναι όντως ένα αριστούργημα. Ποιοτικό hip-hop που έχουμε να ακούσουμε από την χρυσή εποχή των 2Pac και Biggie, το Alright δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα στην κοινότητα των Αφροαμερικανών, αλλά και στους πανταχού καταπιεσμένους. Ο Kendrick φωνάζει “We Gon’ Be Alright” (“θα είμαστε μια χαρά”) και επίσης καταγγέλει όλες τις αδικίες που βιώνουν καθημερινά οι μειονότητες και όλα αυτά σε beat του Pharrell. Δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο.

Περισσότερα από Μουσικά Νέα
VIMA_WEB3b