MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
11
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Αυτόχειρες Παρθένοι, σε σκηνοθεσία της Susanne Kennedy στην Πειραιώς 260

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζέφρι Ευγενίδη, η παράσταση «Αυτόχειρες Παρθένοι» ανεβαίνει 4 & 5 Ιουλίου στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019

Φωτογραφία: Judith Buss
Φωτογραφία: Judith Buss
Monopoli Team

Η Susanne Kennedy, μία από τις σημαντικότερες ανερχόμενες δυνάμεις του θεάτρου στη Γερμανία, καλεσμένη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Goethe-Institut Athen, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να παρουσιάσει το έργο της «Αυτόχειρες Παρθένοι» στις 4 και 5 Ιουλίου, σε συμπαραγωγή δύο μεγάλων θεατρικών οργανισμών της Γερμανίας της Münchner Kammerspiele και της Volksbühne Berlin.Πρόκειται για μία θεατρική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζέφρι Ευγενίδη, το οποίο έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στο κοινό και μέσω της επιτυχημένης μεταφοράς του στη μεγάλη οθόνη από τη Sophia Coppola το 1999.

Το έργο

Το 1993 ο ελληνικής καταγωγής συγγραφέας, Τζέφρι Ευγενίδης, εκδίδει το πρώτο του μυθιστόρημα. Οι «Αυτόχειρες παρθένοι» αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό και έκαναν γνωστό τον Ευγενίδη σε όλο τον κόσμο, πολύ πριν το Middlesex, για το οποίο κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ και καθιερώθηκε ως ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς του 21ου αιώνα.

Οι «Αυτόχειρες παρθένοι» είναι οι πέντε έφηβες αδελφές Λίσμπον, που ζουν με τους γονείς τους στο Μίσιγκαν της δεκαετίας του 1970. Κάθε εφηβικό σκίρτημα, κάθε διάθεση ελευθερίας συνθλίβεται από τους καταπιεστικούς γονείς τους. Η ασφυξία που βιώνουν οι αδελφές Λίσμπον θα έχει τραγική κατάληξη. Ωστόσο, αυτό που έκανε τις «Αυτόχειρες Παρθένους» να ξεχωρίσουν δεν είναι μόνο η πλοκή, αλλά και ο καθηλωτικός τρόπος αφήγησης: οι αναγνώστες μαθαίνουν τα πάντα μέσω των περιγραφών, σε πρώτο πληθυντικό, μιας ανώνυμης ομάδας εφήβων αγοριών, που παρακολουθούσαν από το απέναντι σπίτι γοητευμένα τη ζωή των κοριτσιών. Τα αγόρια, προκειμένου να μπορέσουν να ανασυνθέσουν τα γεγονότα, φέρνουν στην αφήγηση μυρωδιές, ήχους, αντικείμενα και εικόνες, δίνοντας στην ιστορία μία ονειρική διάσταση και βάζοντας και τον αναγνώστη στη θέση του παρατηρητή-γείτονα.

Στην προσέγγιση της Susanne Kennedy στο έργο του Ευγενίδη, την ιστορία αφηγούνται οι ενήλικες πλέον άντρες, γείτονες των πέντε αδερφών Λίσμπον. Το υπνωτισμένο αντρικό βλέμμα μεταμορφώνει το δράμα των έγκλειστων αδελφών σε θέαμα προς κατανάλωση, προσκαλώντας το κοινό να μοιραστεί αυτό  το ηδονοβλεπτικό τους βλέμμα και να συμμετάσχει στο νοερό τους ταξίδι. Η Kennedy ακολουθεί τη δομή της Θιβιετιανής Βίβλου των Νεκρών και ενσωματώνει κείμενα του αμερικανού ψυχολόγου και γκουρού του LSD, Τίμοθυ Λήρυ. Η παράσταση συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του σκηνοθετικού στίγματος της Kennedy, που την έκαναν να ξεχωρίσει στη σύγχρονη θεατρική σκηνή: ασύγχρονη αφήγηση (voiceover), εκτενή χρήση μάσκας και multimedia, που δημιουργούν μία ιδιαίτερη αισθητική.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Susanne Kennedy (Σουζάννε Κέννεντυ) θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ανερχόμενες παρουσίες του γερμανικού θεάτρου. Η επιστροφή της στη Γερμανία, μετά από χρόνια καριέρας στην Ολλανδία, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη θεατρική σκηνή της χώρα της, όπου θεωρείται εκπρόσωπος του φεμινιστικού θεάτρου. Η Kennedy έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο New Theatrical Realities το 2017, βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους και καινοτόμους δημιουργούς για την προσφορά τους στο ευρωπαϊκό θέατρο.

*Το έργο θα παιχτεί στη γερμανική γλώσσα  με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Μετά το πέρας της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια Susanne Kennedy.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Τζέφρι Ευγενίδης
Σκηνοθεσία: Suzanne Kennedy

Σκηνικά: Lena Newton
Κοστούμια: Teresa Vergho
Φωτισμοί: Stephan Mariani

Παίζουν: Marie Groothof, Walter Hess, Christian Löber, Damian Rebgetz, Ingmar Thilo

Διάρκεια: 80'
Τιμές Εισιτηρίων: Ζώνη Α: Κανονικό 25 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό & άνω των 65) 20 ευρώ, Ζώνη Β: Κανονικό 20 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό & άνω των 65) 15 ευρώ, Ζώνη Γ: Κανονικό 15 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό & άνω των 65) 10 ευρώ, Ανέργων 5 ευρώ
Παραστάσεις: 4 & 5 Ιουλίου 2019
Βοηθός Σκηνοθετη: Anta Helena Recke, Miriam Ibrahim
Link Εισιτηρίων: https://www.ticketmaster.gr
Πληροφορίες Χώρου: Πειραιώς 260, Πειραιώς 260, Καλλιθέα, T.: 210 9282900
Περισσότερα από Showtimes
VIMA_WEB3b