MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Σε έργα τέχνης μετατρέπονται βιτρίνες στη Σομαλία

Οι καλλιτέχνες της Σομαλίας διακοσμούν τις βιτρίνες των καταστημάτων με πολύχρωμα, μοναδικά έργα ζωγραφικής, ειδικά επιλεγμένα για το κάθε κατάστημα

Monopoli Team

Ως θύματα πολέμου, τρομοκρατικών επιθέσεων, και χρόνιας φτώχειας, οι ιδιοκτήτες βιοτεχνιών και μικρών επιχειρήσεων στη Σομαλία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να “στολίσουν” τις βιτρίνες των καταστημάτων τους με πολυτελείς επενδύσεις.

Ωστόσο, οι καλλιτέχνες της χώρας βρήκαν τη λύση ώστε να προσελκύσουν πελατεία, ενώ παράλληλα να επιβιώσουν και να βιοποριστούν και οι ίδιοι.

Περπατώντας στους δρόμους κάθε μεγάλης πόλης στη Σομαλία, θα δείτε έντονα χρωματισμένες βιτρίνες ζωγραφισμένες στο χέρι. Εντυπωσιακά χρώματα που τραβάνε το μάτι και σκίτσα που “φωνάζουν” τα περιεχόμενα του καταστήματος.

©Feisal Omar

Οι τοίχοι των μανάβικων καλύπτονται από ένα ζωηρόχρωμο συνονθύλευμα φαγητών και ποτών, ενώ ένα οδοντιατρικό γραφείο στολίζεται με τοιχογραφίες ανοιχτών στομάτων σε διάφορα σχήματα, τα οποία επιδεικνύουν σειρές λευκών καλοσχηματισμένων δοντιών.

©Feisal Omar

©Feisal Omar

Η καλλιτεχνική τάση των ζωγραφισμένων στο χέρι βιτρίνων ξεκίνησε να γίνεται δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990, όταν η Σομαλία διένυε εμφύλιο πόλεμο, έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος στρατιωτικής δικτατορίας της χώρας το 1991. Οι καλλιτέχνες που δε μπορούσαν να βρουν πλέον αγοραστές για τους πίνακές τους, και υπέφεραν οικονομικά, άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις τοπικές επιχειρήσεις.

©Feisal Omar

Ο Muawiye Hussein Sidow, γνωστός ως  “Shik Shik“, είναι ένας από τους παλιότερους τοιχογράφους  στο Mogadishu, καθώς ξεκίνησε να ζωγραφίζει βιτρίνες το 1998. Τα έργα του προβάλλονται σε πάνω από 100 καταστήματα και σουπερμάρκετ στο Mogadishu. Ο ίδιος ελπίζει τα επεκταθεί και στις γειτονικές του χώρες κάποια στιγμή στο μέλλον.

©Feisal Omar

©Feisal Omar

Τα έργα του Sidow του αποφέρουν αρκετά ώστε να μπορεί να παρέχει για τη γυναίκα του, τα τρία τους παιδιά, και ακόμα και να βοηθάει τον πατέρα του, έναν πρώην επίσης καλλιτέχνη, που έμαθε στον Sidow να ζωγραφίζει. Για να προσφέρει στην κοινότητά του, διδάσκει άλλους να ζωγραφίζουν, έτσι ώστε να έχουν έναν τρόπο να βιοποριστούν σε μια χώρα με λιγοστές ευκαιρίες.

©Feisal Omar

Ο 31χρονος ζωγράφος δημιουργεί τοιχογραφίες που συνήθως περιλαμβάνουν φωτεινές πινελιές χρωμάτων. Κάποια από τα έργα του έχουν έκταση αρκετών μέτρων. Ο Sidow αναφέρει ότι καμία από τις τοιχογραφίες του δεν επαναλαμβάνεται, και ότι η έμπνευσή του προέρχεται από την καθημερινή ζωή στη Σομαλία.

©Feisal Omar

Άρθρο από Bored Panda

Περισσότερα από Photo Stories
VIMA_WEB3b